Inspiration, Våra trädgårdsprojekt

Odlingslådor som lyfter!

Många odlingslådor har vi planerat in, levererat och placerat i flera fina trädgårdar. Vi kan nu erbjuda våra kunder måttbeställda lådor i både corten, plåt och av olika sorters virke. Att kunna få dem byggda för platsen gör så mycket för helhetsintrycket! Vintern är bästa tiden att planera och beställa för vårens odling så därför kommer här lite inspirationsbilder. Lådor både för ätliga växter men även för enbart växter med skönhetsvärde! Ett odlingsrum kan bli en prydnad för hela trädgården och varför inte bygga in upphöjda planteringar i trädäck eller stenläggningar? Så fort det blir lite högre än omgivande golv så skapas direkt mer rumskänsla.

I en trädgård i Båstad fick grillplatsen en cortenlåda som avskiljning mot soldäcket. Här finns både örter, smultron och en vindruva som var tänkt att växa upp på pergolataket över uteköket. Allt växte fantastiskt bra och citronverbenan speciellt.. Jag häpnar alltid över vilken skillnad det gör i vilken zon man planterar växterna i. Här borde man bo….;) Alla våra lådor som vi gör är öppna i bottnen. Detta för att växternas rötter ska kunna söka sig neråt för vatten. Speciellt vindruvor har otroligt djupa rötter och behöver kunna ta sig djupt.

Corten är ju ett favoritmaterial för oss. Kraftigt, tåligt och snyggt! Vi gör alltid ovankanten bockad både för att kunna dölja frigolit som vi klär insidan med (frosttåligare växter) och det gör även lådorna starkare. De håller emot jordtrycket bättre och ”bågnar” inte så lätt. Corten har fördelen att det rostar bara på utsidan den första tiden men sedan avstannar processen. Varför gillar vi rostigt så mycket då? – Jo, det gifter sig så bra med det gröna och jorden. Varm färg som smälter in lätt i trädgården utan att ”ta över scenen” för den är till för växterna!

När vi får ett projekt att göra, så är det ibland kunderna som mäter upp trädgården och ibland vi. När det gäller platsbyggda lådor så gäller det att de sitter som en ”smäck” och att man kan förbereda jorden neråt (under lådan) för växterna. Ibland kommer lådorna innan trädäcket och ibland är trädäcket på plats och lådan ska bara mätas in. Vid det här spa-badet var det tänkt en plantering och jag föreslog en upphöjd cortenlåda i min ritning. När växterna kommer upp lite högre blir insynsskyddet ännu effektivare!

För att få en exotisk Spa-avd valde jag vackra Miscanthus gräs –Miscanthus sinensis `Kleine Fontäne´ o Kaskade´ för att få en variation i axens form för ett vildare uttryck. När gräsen klipps ner tidig vår ville jag ha en vårblomning så därför finns olika sorters flox, backsippa och timjan som får täcka upp för gräsen. Visst ser det så snyggt ut när lådan får ge höjd och att det känns plötsligt så ombonat för hela uteplatsen – magi i en låda!

För att få lite fint tak runt poolen mätte vi även in ett par lådor i det befintliga trädäcket. Två likadana planteringar med Silverpäron – Pyrus salicifolia `Pendula´ Diamantrör –Calamagrostis brachytricha Praktnäva – Geranium ´Rozanne´ Allium- Allium Globemaster´.

För att även få flexibla krukor har vi tagit fram lådor på fat med hjul. Då går det att förflytta dem och kunna ”möblera om” efter tycke och smak. Jag tycker om att blanda fleråriga växter med ettåriga så att alla inte behöver bytas ut varje år. Sen blir ju en del ettåriga växter även fleråriga i Båstad så Silversalvia – Salvia argentea klarade vintern. Den fina Rödbladiga basilikan – Basililka Ýemenite´ blev nog bara ettårig även här. Nävan och diamantrör fick komma igen även i den mobila krukan.

Trädgård i Ljungby fick också krukor på hjul med fleråriga växter. Snart ser man inte krukorna men de fyller sin funktion som insynsskydd perfekt! Se mer på

Att kunna runda av en hörna på uteplatsen för en upphöjd planteringslåda gör också mycket för rumskänslan. Här önskade våra kunder en bra höjd för både krydder och örter men även för vintergröna prydnadsväxter för att få något fint året runt. Krille på KMS kom med förslaget till kunden och det blev riktigt bra. Behöver inte alltid vara fyrkantigt, alla former går att lösa! Här vill våra kunder fylla på med mer ätliga växter till våren. Vi kommer dit innan dess för att ge trädgården kärlek med vårskötsel!

En trädgård i Växjö valdes galvade cortenlådor. Efter att de har svetsats ihop enligt ritningsförslaget skickas de iväg för galvning. Även dessa är i tyngre och tjockare järn som är väldigt hållbara. Vill ni se hur vi kombinerade de olika rummen på uteplatsen med lådor som avskiljare och inramning… se mer här

Vi har gjort ett par riktigt långa odlingslådor också i år! Här en cortenlåda för både sommar/höst hallon och björnbär. Fina spaljéer som vi också har levererat väldigt många i år. Även dem blir så mycket bättre när de är måttpassade både efter vägg, takutsprång och lådans höjd. Här kommer bli en perfekt odlingsvägg där en förut tråkig vägg nu både blir ätlig och vacker!

Ett gammalt växthus kan få ett rejält lyft bara av att ge den ett nytt golv som här i singel och stegstenar. En svår klippt slänt ner till garaget var också besvärlig för robotgräsklipparen att komma åt. På rådgivningen här föreslog jag en rejäl odlingslåda i trä istället för de små pallkragarna och eftersom kunden hade önskemål om björnbär och hallon föreslog jag en lång cortenlåda mot garaget som blir en perfekt solvarm vägg att odla mot. Problemet med gräsklipparen löstes samtidigt, nu kan den vända på kantjärnet och slipper in och fastna mellan odlingslådor och väggar. Små odlingslådor torkar dessutom ut väldigt snabbt och ger dåligt jorddjup för odling. Trälådan beställde vi av vår snickare med en sittbräda i lärk överst och resten målad i svart slamfärg. Att göra en stor låda maxar även odlingen när man kan ha såråder på 150 cm som kan nås från två håll. Vattentunnan samlar regnvatten från garagetaket och blir perfekt att ha nära till hands.

En upphöjd låda kan även ta bort nivåskillnader vid ett trädäck. Vill man ha samma golvnivå inne som ute så får man plocka bort nivåskillnaden i kanterna i stället. En tråkig hög kant som kan bli farlig utan staket och ibland ser man rakt in under trädäcket. Här föreslog jag därför en cortenlåda som både ger en fin inramning till uteplatsen samtidigt som den ”trollar” bort höjdskillnaden.

Gräsmatta blev svårskött på framsidan så därför plockades den bort och sten på markvävduk fick istället fylla ytan. Här valdes växter som både ger vintergrönform, höstfärger, många prydnadsgräs. Blomning var inte lika viktig som bladform och färg. Belysning har kommit till i höst och droppbevattning är också på plats i hela trädgården. Lättskött men snyggt, det går att få båda önskemålen uppfyllda!

En mysig trädgård som vi gjorde i Växjö för några år sedan fick också en liknande lösning. På kortsidan en cortenlåda med pelaräppelträd med örter och bär som underplantering. För att få bort en tråkig nivåskillnad till grannen bakom satte vi kantjärn som ger känslan av en stor upphöjd planteringslåda utmed hela långsidan. Nu har nog häcken växt upp bra och jag hoppas hinna komma hit till nästa år och se hur det växt till sig!

Hos våra trädgårdsvänner Doris & Helmut har vi gjort en hel del spännande projekt och ett av dem var en ”figursydd” låda runt deras uteplats. Både vindskydd och en grönskande vägg var önskemålet. Micke klurade ut en spaljé för klätterhortensior och rosor. Det var en hel del (svettigt) funderande innan byggsatsen var på plats. Materialet var ogalvad plåt så därför behövdes mellanväggar i den långa lådan för att få bättre stabilitet. Efter tre år har det nu växt upp och blivit en så mysig plats… där man alltid får fantastisk fika att njuta av dessutom! Vi längtar efter att få sitta där inbäddad i grönska och doftande rosor igen. Flera projekt som vi har gjort i Karsnäs finns som inlägg i bloggen, en av dem är här…

Vi har även tagit fram odlingslådor i plåt. Tanken var att de skulle vara påbyggnadsbara, både för att få i den höjd som önskades men även för att de skulle bli hållbarare. Plåt är tunnare och behöver få extra stabilitet som det bli när det blir flera lager. De här går också att beställa i galvat järn och i svart plåt. Eftersom det är tunnare material är de heller inte så tunga som de blir i corten.

I den här fina trädgården var jag först på rådgivning och sen föreslog jag denna plats för odlingslådor som ramar in en större uteplats. Här blev det en så stor förvandling med odlingslådorna och det lilla garaget fick ett lyft med både färg och lådorn, det blev direkt en härlig medelhavskänsla. Stegstenarna leder till ett växthus som också gav så mycket till trädgården!

Vill ni titta på en trädgård med galvade plåtlådor som vi byggde in ett nytt trädäck så kan ni både se före-bilder och hur vi gjorde och hur det blev här….

På Villa vik Toftastrand i Växjö önskades en köksträdgård utanför restaurangen. Fina odlingslådor fixade snickaren och dessutom med fina järnbeslag som blev en extra snygg detalj. Pergolan som binder ihop lådorna skapar ett tak över gången. Här är tanken att slingrande bönor och luktärter ska svinga sig uppåt men även ett par Klematis som flerårig växt. Läs mer här.

Förra året gjorde jag en rådgivning i Värnamo. På husets baksida var det en stor yta som inte användes men hade bra förutsättningar för odling. Eftersom det fanns odlingsdrömmar här så förverkligade vi dem så klart! En ritning ledde vidare till att vår snickare byggde lådor och Krille på KMS fixade förarbetet. Vi gjorde även ett par vackra planteringar som gjorde uteplatsen mer ombonad och blommande!

Här fick tre större odlingslådor plats och en smalare utmed spaljén som blir perfekt för tomatodling eller annat som behövs bindas upp. Ett persikoträd fick också en solig vägg att bindas upp mot en spaljé. En fin planteringshörna blev det också plats till. Här fanns redan två väggar och en häck som skapar ett varmt och perfekt odlingsläge! Vi hjälpte också till att plantera lite fleråriga bärbuskar och annat ätligt. Nästa år kommer här att bli fullt i odlingslådorna, det ser jag fram emot att se!! 🙂 Så roligt att se en helt oanvänd hörna i trädgården få ett helt nytt liv!

En trädgård som vi fått äran att hjälpa till att växa är hos familjen Lassila i Ljungby. Här planerades det in ett litet växthus med både en odlingshörna (vid spaljéväggen) och ett par rejäla odlingslådor framför. Fint när allt får samma färg och bildar ett tydligt rum i trädgården. Här är en trädgård som har fått en fantastisk förvandling under flera år och jag hoppas i vinter kunna visa fortsättningen! Läs mer om det som redan är gjort här!

Sist i höst avslutade vi ett stort projekt utanför Vislanda. En fin gammal gård som fick helt ny trädgård som passade i stil och där önskemålet var en allergifri trädgård med mycket ätliga växter. Växthus, jordkällare och odlingslådor ritades in förra vintern och till nästa vår kan det odlas för fullt i dessa fina odlingslådor som vår snickare fixade och Krille på KMS fick på plats.

Förberett för växthus och under den lilla balkongen på garaget blir en arbetsplats med möjlighet att både kunna skölja av nyskördade grönsaker och plantera växter. I vinkeln närmast i bild blir plats för kompost och utanför växthuset kommer smågatsten bli ett fint golv. Här är snart en trädgård färdig för att göra odlingsdrömmar till verklighet!

Det syns att vi inte är nybörjare på att göra planteringslådor! (så unga vi ser ut!!) Här ett par trädgårdar till som vi har gjort flera lådor i rostig plåt. Viktigt att ”padda” = att hoppa ner i lådan och fixera lådan i våg… Så inte utan anledning vi kryper ner i lådan ibland 🙂 fast vi hinner aldrig rota oss!

Hoppas vi har kunnat visa några av många möjligheter och lösningar som går att göra, det är bara att komma på idén så fixar vi lådan….eller både idén och lådan såklart!

Vi ser fram emot att hjälpa er få den trädgård som ni drömmer om 🙂 Vi ses och hörs!

Kontaktuppgifter finns på

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s