Våra trädgårdsprojekt

Hård yta förvandlas med växter!

Många trädgårdars framsidor får ibland för mycket stenläggning. Här blev det en fin lösning med rostiga planteringslådor som byggs in i befintlig stenläggningen. De ger både höjd och ”innerväggar”till den lilla uteplatsen. Betydligt lättare än att gräva ur en färdig stenyta och få dit matjord utan att fördärva övrig stenläggning.

Har inte så många före-bilder men det var en stor yta med stenläggning och en mur mot garage uppfart och väg. I stenläggningen fanns ett stenparti med perenner och en Hängsälg på lut. Runt planteringen låg större stenar som inte gjorde ett mjukare intryck. Här har stenarna börjat plockas upp för att se storleken på planteringsytan.

DSC_3964

Vi gjorde ett upphöjt land med rostiga kantjärn (20 cm) runt om. Även om det inte är så stor nivåskillnad mot stenläggningen så gör det ändå mycket! Växterna lyfter planteringen ännu mer när de börjar växa till sig. Bra dessutom för växterna med högre nivå, det värms upp tidigare på våren och blir väldränerat. Som marktäckning lade vi kakaoflis som är bra på flera sätt! Det skyddar mot fröogräs, håller fukten och ger god näring till växterna när det bryts ner (1-2 cm/år). Det ser lite rött ut i början men mörknar till svart efter bara några veckor. Detta framställs från kakaobönans skal och det är kakaofettet som gör att det bildas en hård och skyddande yta mot ogräs. På några ställen har det varit problem med fåglar som gillar att det finns mycket mask och insekter därunder. De har då sprätt runt i skalen-  vilken kan vara irriterande om man har singel runt om planteringen. Har aldrig själv haft några problem med fåglar men kan vara bra att testa på några ställen först innan det läggs på över större ytor. Här har det fungerat bra och det är som bäst på nyplanterat då växterna får mycket tillväxt och snabbt växer ihop och täcker ytan (=lättskött!) Mördarsniglar gillar inte heller att vistas i kakaoskal så det är ännu ett plus!

DSC_4668_cropped

På bara några månader har det växt till sig fantastiskt bra! En solig framsida så här finns flera soldyrkare. Silverpäron –Pyrus salicifolia `Pendula´ ger höjd och framträder fint med sitt silvriga bladverk mot det mörka teglet på fasaden. Här i augusti blommar Kärleksört – Hylotelephium `Matrona´ fint tillsammans med Solhatt – Echinacea atrop. `Rubinstern´ – bra sort som är extra stadig, storblommig och härdig. Rostiga lådor inramar den lilla uteplatsen som nu har blivit mer trevlig att vistas på.

DSC_4667

Tuvrör – Calamagrostis acut. Òverdam´ gör sig fint mot den rödbladiga Kärleksörten.

DSC_0143

I juni-juli är det lila och silvriga nyanser som väger över. Här har precis den lila Kirgislöken – Allium afluatense Àtropurpureum´ blommat över.

DSC_0118

Den fantastiska Stäppsalvia – Salvia nemerosa `Caradonna´ tillsammans med fröställningarna från Kirgislöken och de vitkantade gräsen i bakgrunden.

Backsippan – Pulsatilla vulgaris har blommat över och efteråt kommer de vackra silvriga fröställningarna. En av de bästa vårblommande perennerna då den ser vacker ut även efter blomningen. Bladen ser också fräscha ut säsongen ut!

Rödbladig Alunrot – Heuchera Òbsidian´ är en snygg kontrast till de silvriga bladen  på Silverpäron, Gråtimjan – Thymus pseudolanuginosus, Silvrig en – Juniperus squmata `Blue Star´ och de silvriga fröställningarna på Backsippan. Fint med ”en röd (och silvrig) tråd” som kommer igen på hela framsidan. Det blir stilrent och snyggt!

Vi plockade upp stenar vid sidan om entrén och placerade en rostig planteringslåda som välkomnande plantering året runt. Micke får den på plats och ”paddar” den i rätt läge ;). Kunden valde ut en vintergrön Thuja – Thuja occ. `Smaragd´på stam och nertill b la rödbladiga perenner som Purpurklöver –Trifolium rubens  och Revsuga – Ajuga reptans som kommer få fint häng runtom kanten på lådan. Lådorna är öppna undertill och isolerade med frigolit för att växterna ska klara sig bra utan vinterskador eller ruttna av för mycket vatten som det ofta kan bli i vanliga krukor med dålig dränering.

DSC_4666

I den avlånga planteringslådan finns rödbladig Djävulsbuske – Physocarpus opul. `Little Devil´ för att plocka upp det rödbladiga i de övriga planteringarna. Vackert Glansmiskantus – Miscanthus sin. `Kleine Fontäne´ med sina vackra silver/rosa vippor som remonterar från sommar till höst! Står vackert hela vintern och klipps ner på våren. För det vintergröna och silvriga finns Silverbenved – Euonymus fort. Èmerald Gaiety´ som kommer växa ut och hänga ner på kanterna på lådan. Solhatten är fin att komma igen med från den större planteringen. Här syns det att kakaofliset har mörknat, inte bara bra för växterna – snyggt också!

DSC_0143

Alltid roligt att stanna till och titta till hos familjen Wass. Det räcker inte med bara fina växter, för ett bra resultat måste det komma till lite kärlek,  skötsel och vattning också. Det känns alltid roligare när det blir bra uppföljning av kunden! Fick ett jätte gulligt sms från Malin i våras om hur nöjda och glada de var för sin nya framsida och att det nu var så roligt att komma hem! Då har vi lyckats med förvandlingen 🙂 Stort tack till familjen Wass både för ert förtroende, gott samarbete  och uppskattning , värmer en trädgårdsmästares hjärta! ❤

 

 

6 reaktioner till “Hård yta förvandlas med växter!”

  1. Ni gör så fint! Jag har liknande problem med för mycket sten på min framsida som jag håller på att ta bort delar av, hur djupt behöver man gräva för att växterna ska trivas? Det är bara fyllnadsmassa (grus i olika storlekar) på min framsida, så jag antar att det inte går att plantera buskar (eller träd)?

    Gilla

    1. Hej Anette! Roligt att du gillar förvandlingen! Det behövs bra uppluckrad matjord för perenner ca 40 cm, prydnadsbuskar 50-70 och träd 70-100 djupt. Ett alternativ är ju att göra upphöjda planteringar som gör att man kan ”fylla på” uppåt med bra jord. Upphöjda lådor eller kantjärn. Det gör ju också att växterna lyfts och visar upp sig bättre!

      Mvh Bodil

      Gilla

      1. Tack för svar! Då har jag lite att gräva. 🙂 Ska nog försöka få tag på kantjärn/lådor också för att få ytterligare någon decimeter jordmån och som stöd/upphöjande effekt, det är så snyggt.

        Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s