Våra trädgårdsprojekt

Tillbaka till Olofsgatan

För fyra år sedan förnyade vi en radhusträdgård på Olofsgatan i Ljungby, den fjärde jag har gjort på samma gata. Efter semestern ska trädgården mitt emot göras (nr 5) och så klart ville jag hälsa på hos Dorel och ta lite bilder så här några år efter vi planterade. Trädgården finns även på Skinnarnas hemsida.IMGP0540

Sista huset i längan och med en större gräsmatta än de övriga husen på vägen. Friväxande häckar, både blommande och vintergröna skapar insynsskydd och väggar. Ett par fruktträd står också utmed tomtgränsen. Mindre planteringar fanns utmed husfasaden och de hjälper också till att få trädgården att se lång och smal ut!

3

Vid framsidan fanns ett par Rododendron och en smal garageuppfart/entré.

4

På andra sidan av Rododendron fanns en skyddad hörna som var lämplig för en uteplats. På vintern när buskarna är avlövade känns det verkligen hur öppet det blir mot gatan. De vintergröna Idegranarna ger däremot fint insynsskydd året om.

5_noAdress

För att bredda den smala trädgården används den runda formen både på uteplatsen och på gräsmattan. Häckarna av Avenbok bidrar till spänning då man inte ser hela trädgården på en gång. Den delar upp trädgården i två rum och ger även en trevlig passage på vägen mellan de båda trädgårdsrummen. Den lilla svårklippta gräsmattan vid garageuppfarten tas bort och istället får de befintliga Rododendron sällskap av fina växter.

IMGP1085

Här har skickliga stenläggaren Gordon från BN-schakt  startat upp arbetet med cirklarna. Den runda uteplatsen är en färdig rundel från Flisby i Skiffer. Inramning av smågatsten  och kantsten med storgatsten runt planteringen. De små planteringarna utmed fasaden tas bort och istället läggs singel och kantsten där. Bättre för huset och växterna trivs bättre längre ut från dräneringen.

Det var väldigt trångt på uppfarten, både för att kunna öppna bildörren, att passera fram till entrén och ingen plats för cykeln. Vi passade därför på att bredda stenläggningen innanför stolparna mot planteringen. Därför krympte planteringen lite mot ritningen.

Avenbok passagen planterad och gräset har börjat växa. Trädgården har fått sina rum!

16

Rododendron har blivit klippta och fått fint sällskap av mindre sorter och perenner som marktäckare. Stegstenar i skiffer skapar gång mellan förrådet och uteplatsen.

….tillbaka efter fyra år!

DSC_0110

Vårblomning i det lilla woodland vid entrén. Kaukasisk förgätmigej- Brunnera macrophylla `Jack Frost´ blommar för fullt med himmelsblåa blommor. Alla växter har skött sig väl och fyller ut fint utan att någon har ”tagit över” utan ”håller sig på mattan” 😉

DSC_0107

En av mina Roddis-favoriter `Dora Ameteis´ blommar med sina stora vita klockor tillsammans med Orkidé narcissen ´Thalia´ och Sockblomma – Epimedium grandiflorum.

DSC_0353

Vid nästa besök har Praktrododendron – Rhododendron cat. `Grandiflorum´ tagit över blomningen. Vill bli stor så behöver hållas efter med sekatören men nu har den blivit en bra ”rumsavdelare” till uteplatsen och skärmar av mot parkeringen året runt med sina vintergröna blad! På sommaren kan man inte fatta att denna trädgård ligger nästan mitt i stan för den är så lummig och skyddad från insyn.

Avenbokhäcken från två håll, tidigt på våren när den börjat grönska och efter några veckor till har den blivit helt tät. På solsidan finns vita rosor och bl a Stäppsalvia som inte har kommit igång med blomningen än här.

DSC_0346

På skuggsidan av häcken lyser Vitbrokig funkia – Hosta fort. `Patriot´ och Akleja – Aquilegia vulgaris `Niveum´ upp mot den gröna häcken. Aklejan är en favorit som både är härdig och inte korsar sig utan håller sig  helt vit. Svår att få tag på ibland så här fick jag gräva upp egna fröplantor i min trädgård till sist!

DSC_0104

Utmed den friväxande blandhäcken satte vi även rostiga kantjärn och fyllde på med fler prydnadsbuskar som bryter av i bladfärg mot de övriga grönbladiga. Här växer den Vitbrokiga Kornellen – Cornus elegantissima Ìvory Halo´som har fina silverkantade blad och inte blir så stor. Längre bort skymtar flera gulbladig Spirea – Spiraea japonica `Firelight´. Vackra marktäckare planterades in under buskarna och träden för att slippa öppen jord och göra ytorna mer lättskötta än tidigare.

DSC_0092

Den doftande och vackra Myskmadran – Galium odorata har precis börjat blomma och Hjärtbergenia – Bergenia cordifolia med stora vintergröna blanka blad och rosa blommor på höga stänglar ger vacker vårblomning.

DSC_0351

Skuggbräcka – Saxifraga umbrosa blommar med skira rosa blommor på försommaren och har vintergröna låga bladrosetter. Både torktålig och skuggtålig marktäckare (o fin!) Jag tycker om att sätta marktäckare i större sjok och att de bryter i bladformen för att framhäva varandra bättre. De ska ju vara fina även när de inte blommar!

DSC_0102

Innan Funkian har slagit ut sina stora vitkantade blad blommar Ormöga – Omphalodes verna med vackra blå blommor. Även denna en tålig och vacker marktäckare. Fin tillsammans med vårlökar, dessutom!

Vid det lilla förrådet på baksidan fanns ett spaljerat frukt träd med befintliga perenner som Gulbladig penningblad, Funkia o Murgröna. Med endast några rödbladiga Alunrot – Heuchera obsidian och kantjärn så blir det både fin kontrast och formen på planteringen blir tydligare.

DSC_0096

Jag blev intervjuad just i denna trädgården för ett radio program. Det var trädgårdstema och för att få den rätta känslan skulle vi vara på rätt plats. Därför rodnar jag lite varje gång jag kommer tillbaka för det var något av det pinsammaste jag gjort! Men jag gjorde det och det var det viktigaste för mig då – att göra saker som jag aldrig någonsin hade vågat tidigare… så det behöver jag ju inte göra om igen! Man växer visserligen av nya utmaningar men nu är jag nöjd med att växterna växer istället. Det är just vad de har gjort bra här och jag är glad för att fått lära känna trevliga Dorel och ”göra om” hennes trädgård. Det är alltid roligt att komma hit till denna välskötta trädgården som nu har blivit ännu mer lättskött med en Robotgräsklippare. Tack Dorel för jag får smyga runt och  fotografera (och mysa lite) i er fina trädgård!<3

 

 

 

 

En reaktion till “Tillbaka till Olofsgatan”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s