Våra trädgårdsprojekt

Omöjlig slänt byter utseende!

Isabell och Eywind har en etagevilla på en hörntomt med två sidor mot väg. Söder sidan var helt igenväxt med sly och taggiga vildrosor – helt omöjlig att vara i och att sköta om.

IMGP2006

Muren buktade ut och rosor växte ut mellan stenarna. En salig blandning av växter fanns det också på den ca 100 m2 stora slänten.

IMGP2007

I den branta slänten fanns en trappa ner av fina gråa kalkstenar. De ville vi gärna återanvända!

IMGP0149

Micke på Ljungby schakt grävde bort allt men sparade ormhasseln som fanns och var fin. Muren fick också läggas om senare på våren.

CCF20150306_00003_noAdress

Isabell är en duktig konstnär och visade en skiss på hur hon ville förändra slänten. Det var marktäckning med sten och 12  stycken runda krukor från 60-80 cm med växter och belysning. Den risiga spirea häcken i överkant ville de ersätta med mur eller ny häck. Jag föreslog lite färre och större lådor och några planteringar som bryter av i mjukare former. Vi valde först på svart sten och galvade järn men det slutade med rostiga järn och gulmelerad sjösten som ger en varmare känsla och förstärkte ”strandkänslan”. Det fanns ett berg i slänten som fick styra en del av utformningen. Eftersom det blev mycket sten i slänten var det bättre med en vintergrön häck istället för ännu en mur i överkanten. Alltid roligt när kunden har en egen idé som vi utveckla tillsammans!

DSC_0345.JPG

Vi förberedde slänten och planterade Thuja häcken på våren förra året och sen planterades växterna efter semestern. Har inte tagit några bilder på arbetet. Kan vara för att det var full fokus på att inte ramla ner och inte bli uttorkad! Varm söder slänt var ett krävande arbete! En hel del jobb med underlaget innan vi blev nöjda och kunde lägga på duken och sätta lådorna på plats. Lite orolig var jag också för att 9 ton sjösten skulle hålla sig på plats! Vi hade många diskussioner om detta, jag och Micke.

DSC_0186

Ormhasseln skulpturbeskar jag för att få fram de finast formade grenarna. För att framhäva de vackra gula hängena som ormhasseln får tidigt på våren fick den en underplantering av Vårtörel- Euphorbia cyparissias som först är vackert rödbladig och sen får honungsdoftande limégrön blomning. På hösten får de skira bladen vacker höstfärg! Är väldigt bra på att sprida sig!

DSC_0341

Rödbladigt Silverax – Actaea simplex `Brunette´ och Julrosor – Helleborus i olika sorter tillsammans under Ormhasseln där det blir vandrande skugga. För extra vårblomning  planterade många vårlökar.

DSC_0337

Lite omflyttning av Dvärgkörsbäret- Prunus incisa `Kojou-no-mai´, berget fick styra planteringen. Här fick vi – för första gången borra i berget och skruva dit kantjärnen! PLP- problem löses på plats! Micke bra på 🙂 Eftersom branten var starkt lutande så behövdes järnet för att jorden inte skulle rinna ut på duken under stenen, vid regn och vattning. Här blommar Kantnepetan – Nepeta fassenii `Walkers Low´ tillsammans med Kirgislök –Allium afluatense Àtropurpurea´. Thuja häcken – Thuja  occ. `Smaragd´ syns i bakkanten mot den övre trädgården. Denna sorten är lite stiligare än den vanliga Häck thujan `Brabant´. Växer med konformad topp och har tätare och glansigare barr. Växer inte riktigt lika fort som den vanliga.

DSC_0560

På sensommaren kommer den ståtliga Solhatten- Echinacea purp. `Rubinstern´ och täcker upp efter Stäppsalvian –Salvia nem. `Caradonna´ som har en paus i blomningen.

DSC_0563

På några ställen planterades de torktåliga Sandkörsbären- Prunus pumila v. depressa E en låg, vacker marktäckande buske. Får fin körsbärsblomning i vitt  på våren och fantastisk höstfärg. Med åren får den långa knotiga grenar som brer ut sig på marken, snyggt mot stenen och ger liv till den hårda ytan! I den övre lådan växer Rödbladig smällspirea – Physocarpus opulifolius `Summerwine´.  De kommer fylla ut fint i lådorna med sina båg-formade grenar

DSC_0021

Backsippa –Pulsatilla vulgaris trivs fint i en solig slänt. Tycker om att den är snygg så länge – först tidig blomning sen den silvriga fröställningarna och därefter ett fräscht bladverk  resten av säsongen! Fin att plantera tillsammans med sena prydnadsgräs för att täcka upp deras tråkiga ”stubbar” efter nerklippning på våren.

DSC_0183I hörnan planterades ett Silverpäron – Pyrus salicifolia `Pendula´ för ett silvrigt tak. Som vintergrön stomme valdes Klotthuja- Thuja occ. `Danica´ som växer med rund form utan beskärning. Blir däremot mycket snyggare om den klipps varje år, kompaktare och tätare! Silverhavre – Helictotrichon sempervirens och Blodnäva – Geranium sanguineum `Max Frei´ är inte så stor ännu men kommer bilda mjuka kuddar med mörkt rosa/lila blommor. Favorit tulpanen som är så vacker till silvrigt heter `Queen of Night´ pålitlig återkommande varje år.DSC_0556Perukbuske- Cotinus coggygria `Grace´ är en rödbladig och torktålig skönhet. Får häftiga plymer i ljusrosa (därav namnet). Underplantering av Ulleternell – Anaphalis tripl. `Summerschnee´  som är en kompaktare och snyggare sort än den vanliga Ulleternellen. Den börjar blomma i juli och torkar efter hand (därav namnet) och håller sig snygg till vintern kommer! Som alla andra silvriga perenner så är den torktålig dessutom!

DSC_0208Belysning sattes på ormhasseln, Silverpäronet och på stenarna med de fina gräsen. Det framhäver och gör slänten även synlig på den mörka årstiden. Det belysta grenverket blir ännu fräckare efter bladfällningen.

DSC_0558För att ”förstärka” det befintliga berget, valde Isabell ut några vackra stenar som grävdes ner för att se mer naturliga ut. Vackert med Glansmiskantus – Miscanthus sin. `Kleine Fontäne´o `Malepartus´ som får mjuka upp och ge ljuskaskader när mörkret faller. Markspotar lyser upp underifrån för fräck effekt!

DSC_0565Lite på ”sniskan” men från sidan syns avslutningen på slänten mot allmänningen. För att matcha Thuja häcken och kloten under Silverpäronet – planterades en hel rad Thujaklot med avslut med  Tuvrör – Calamagrostis acut. Òverdam´ som kommer igen på flera ställen i slänten. Jag tycker gräs bakom klippta klot är super snyggt – den strikta formen framhävs ännu mer av det fjäderformade gräset. Med en mörk bakgrund som Thuja häcken så syns de vitkantade gräsen ännu tydligare! Som marktäckare runt kloten finns Liten flocknäva – Geranium cant. `St ola´ som snart växt till sig och sluter tätt så ingen öppen jord blir synlig och bjuder in till ogräsfrön – Lättskött! Vi placerade även ut droppslang på Thuja häcken och kloten så att de fick jämn och god vattentillförsel. Det har gett 100% etablering och varje planta har växt till sig fint sen förra året! Rekommenderas!

Nu är planerna igång för nästa projekt på den andra  framsidan- med ingång och garage uppfart. Hela sidan är stenlagd och plattorna är många och små. Dessa har med tiden blivit ojämna och gett sig och i alla fogarna har ogräset fått fäste. På hörnan sneddar dessutom bilister över tomten så det krävs en bättre lösning. Önskemål är att det ska bli mer gröna ytor och att samma tema som i slänten finns med som en ”röd tråd”. Jag hoppas att Isabell och Eywind blir lika nöjda med denna sidan och jag ser fram emot att få  börja med detta! Tacksam för dessa spännande trädgårdar och trevliga familjer jag får lära känna.<3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 reaktioner till “Omöjlig slänt byter utseende!”

  1. Vilket lyft det blev för huset. Riktigt dekorativt och super snyggt med det rostiga planteringslådorna. Genomtänkt in i varje detalj med belysning, olika färger och blomning på växterna.

    Gillad av 1 person

    1. Tack Camilla! Jag var där i veckan och tog lite bilder igen. Roligt att du gillar den! Ser fram emot att fortsätta nästa vår med resten av trädgården 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s