Våra trädgårdsprojekt

Trädgård får nytt ansikte utåt!

Satsa på stora planteringar som ger mer blickfång och känns välkomnande under alla årstider. Mycket stenläggning och platt gräsmatta kräver mer grönska och höjd- Tänk vad växter gör skillnad!

dsc_0020Den här planeringen på trädgård är nog den vanligaste i villa kvarteren. Gång från gatan och en gång från garage uppfarten bildar ofta en oåtkomlig ruta med gräsmatta som gör skötseln av gräsmattan svår. Speciellt i dessa ”robotgräsklippar- tider”. Utan häck och växter ser det ganska tråkigt ut och det ger inget lyft till huset. Här var det dags för en förändring och mina trevliga kunder var öppna för mitt förslag att bara ha växter och ingen gräsmatta på denna ytan!

jan-andersson-ritning_noadress

En skiss på förslaget. Naturstenar önskades i planteringsytan, lättskötta växter och marktäckare för att slippa öppen jord. Väl valda växter som matchar husets engelskt röda detaljer.

img_4290Christina har skickat fina bilder till mig under det första året. Jätte roligt att få följa med i årstiderna och se hur det ändrar karaktär efter säsong. Svårt att hinna med själv, speciellt på våren då jag fick denna fina bilden på de japanska lönnarnas bladutspring och Skuggbräcka- Saxifragia umbrosa fina skira blomning i rosa. Fågelbadet är placerat på ett brunnslock för att både dölja och ge en vattenspegel till planteringen (förutom såklart ge fåglarna en badplats!) Kakaoflis som marktäckning för att förenkla skötseln under första året. Det skyddar både mot ogräs, håller fukten och ger bra växtkraft så växterna snabbt växer till sig och täcker ytan!

dsc_0760Planteringen har lite skuggtåligare växter närmast huset. Julros – Helleborus niger, Bergenia – Bergenia `Baby Doll´, Kaukasisk förgätmigej – Brunnera macr. `Jack Frost´, Koreansk plymspirea – Aruncus aethusifolius,  Rododendron – Rhododendron `Dora Ameteis´  ger både tidig vårblomning och vackert bladverk- både kontrast i form och färg. En bra växtkombination är vacker även när den inte är i blom, tack vare spännande bladverk!

dsc_0775

Rödbladig japansk lönn- Acer palm. `Bloodgood´ är fin mot de röda detaljerna på huset och  finflikig Japansk lönn – Acer palm. `Dissectrum´ ger fin kontrast och kommer växa ihop med den rödbladiga på sikt. Båda får fantastiska höstfärger i orange och rött!

dsc_0774På bara ett år har växterna fyllt upp bra och flera av mina favorit växter finns i denna plantering. Här har Hortensia – Hydrangea pan. `Little Limé´ börjat rodna och gått över från limé/vit till rosa.

dsc_0773

Bakom stenen kommer Tuvrör- Calamagrostis acut. Òverdam´ upp och ger liv och rörelse mot det hårda. I framkant finns de allra mörkaste Alunrot – Heuchera Òbsidian´ som tar upp den ”röda tråden”. Som vintergrönt valdes Thuja klot – Thuja occ. `Danica´ för att mjuka upp hörnen på det kantiga och för att ge en vintergrön stomme tillsammans med Rhododendron och vintergröna perenner.

dsc_0763

Otroligt vad det har växt på ett år! En kombination av god skötsel, bra växter och kakaoflis. Flocknävan – Geranium macr. `Spessart´har mått bra och har snabbt täckt upp runt buskarna. Blomning i vitt och vacker höstfärg förutom att den effektivt täcker upp och minskar ogräsets inflyttning. Jag önskar att jag hunnit ta mer bilder på höstfärgerna men kanske jag hinner i år! (min förhoppning i af).

dsc_0018

Årets projekt har varit den långa planteringen utmed huset. Alla växterna var närmast huset och helt under tak och därmed utan naturlig vattning ovanifrån. Inte bra varken för växter eller huset med den placeringen.

jan-andersson-001_noadress

Nytt förslag där de tre Buxbom kloten som redan fanns flyttas ut från väggen och får sällskap av nya växter som även finns vid den stora planteringen tillsammans med nya sorter också. Under takutsprånget läggs stenkross på markduk med kantsten mot planteringen. Detta ger en bra gång närmast huset när det behövs putsas fönster eller målas om. Vid regn och vattning stänker det heller inte upp jord och smuts på fasaden. Landets ytterkant kommer i liv med trappan med kantsten mot gräsmattan. Vid vattenutkastet placeras stegstenar för att lättare kunna sköta vattningen.

dsc_0541Jan flyttade Buxbomen och jordslog dem under tiden han gjorde arbetet med grävning och övriga förberedelser.

dsc_0770Buxbomskloten på plats igen, lite medtagna men vi hoppas att de klarar flytten. Till våren klipps de lite extra för att få ny tillväxt och lite rundare form. För att få in mer rödbladigt planterade vi en Rödbladig japansk lönn – Acer palm. `Garnet´, fler Silverax- Actaea simplex `Brunette´ och Alunrot – Heuchera Òbsidian´. För extra höjd och höstfärg i vinrött planterades ett uppstammat Japansk Olvon – Viburnum plicatum `Kilimanjaro´ . Den har ett smalare växtsätt än den vanliga sorten `Mariesii´, vertikala grenar och vackra flata blommor i vitt som blir snygg mot den ljusa fasaden. Prydnadsgräs, hortensior och marktäckare får komma igen här för att binda ihop de båda planteringarna. Ser fram emot fina bilder nästa år när det växt till sig! Redan nu är planerna i gång på nästa projekt. Det är så roligt när kunderna blir nöjda och vill fortsätta förbättra sitt gröna rum! Varmt tack till Jan och Christina för  ert förtroende , fina bilder och uppskattning- det värmer! Nästa år – nya tag 😉

En reaktion till “Trädgård får nytt ansikte utåt!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s