Trädgårdsplanering

…fortsättning i Grimslöv!

Har i ett tidigare blogginlägg visat familjen Mandelholms nyanläggda framsida. Förra vintern ritade jag baksidan och den energiska familjen var tidigt i gång i våras. Deras trädgård blev utvald för ett reportage om Spa bad i tidningen Villaliv – roligt! Många bilder har jag fått från deras resa från ritning till färdig trädgård. Spännande att se hur den växt fram – i rekordfart!!

klicka på länken nedan så kommer du till reportaget i Villaliv.

Spabad – Badglädje året runt!

dsc_0013

Bakom poolen fanns en gräsmatta som inte användes så mycket och som såg lite platt och tråkig ut (som gräsmattor ofta gör ;)). På önskelistan fanns spabad, uteplats med  pergola, vattenspel, odlingslådor, utekök och fina planteringar som bildade rum och insynsskydd – gräsmattan fick ge vika!

dsc_0010-2

Spa badet är inköpt och väntar på rätt placering. De stora fönsterna kräver en vacker utsikt och fina siktlinjer mot skogen.

002_noadressEfter en hel del funderingar över rumsindelningar kunde jag sätta igång med att få ner det på papper. Både tillgänglighet från huset och bäst läge med tanke på skugga och sol får styra när bäst placering väljs för olika ändamål. Siktlinjerna från inomhus genom de stora glaspartierna är också viktiga. Här placerades vattenspel och en öppning i Avenbokshäcken så de vackra björk stammarna får synas inifrån också. Det är också viktigt att man följer de linjer som finns på huset så det blir ett fint samspel och trädgården blir en förlängning av huset.

img_4566

Upp och ner! Melwin  ser fundersam ut 😉 Här har Daniel satt igång med stora grävningen. Bra att ha en plan innan man sätter igång!

img_4618

Samtidigt byggdes ett garage! Här vilas det inte mycket utan full fart framåt! Woodlandet har börjat få form och Magnolia, Japanska rönnar, Avenbokshäck och Rododendron har redan planterats. Lite annan ordning än vad jag brukar ha men Daniel har full koll på nivåer och växterna hamnar på rätt plats tack vare noggrann planering och inmätning.

img_4620

Odlingslådor i svart plåt har placerats ut och trädäck för pergola och Spabad har påbörjats. Här är det perfekt att både vara sin egen grävare, snickare och anläggare. Många bollar i luften och ingen väntetid mellan jobben.

img_4675

De vackra Dvärgkörsbären –Prunus incisa ” Kojo-no-mai” har börjat blomma och perennerna planteras efter ritningen.

img_4679

Runtom kring Pergolan ska armeringsnät sättas upp för att skapa blommande väggar. Doftande Honungsros – Rosa Lykkefund, Kaprifol – Lonicera ´Scentsation´ och Vit sidenklematis – Clematis `Summersnow´ kommer snabbt växa upp. Lättskött med marktäckare som Daggkåpa – Alchemilla mollis med Limé/vita Dagliljor – Hemerocallis Àrctic Snow´ som ger fin kontrast i bladform.

img_4749

För att förstärka känslan av de olika rummen finns olika ”golv” material. Stenläggning, stenkross, flis, trädäck och växter. Som marktäckning mellan växterna används kakaoflis för att det snabbt ska växa ihop innan ogräset invaderar. Har nämnt tidigare i mina blogginlägg om alla fördelar med kakaoflis. Det blir ganska rött först men mörknar snabbt till svart. Perennerna i det lite skuggigare Woodlandet är bl a Stormhattsranunkel – Ranunculus aconitifolius `Flore Pleno´ fantastiskt vacker (lite svår att få tag i dock) tillsammans med Vit Löjtnantshjärta – Dicentra spectabilis Àlba´. Rhododendron `Cunninghams White´ blommar i bakgrunden.

dsc_0522

Obegripligt snabbt – endast på  några månader har perennerna snabbt växt till sig och nu syns inte mycket av kakaofliset (lite längst ner i högra hörnan!). Den silvermarmorerade Kaukasiska förgätmigej – Brunnera macrophylla `Jack Frost´ har redan växt ihop och bildat ett vackert bladverk. Vit Skogsaster-Aster divaricatus är skir och fin till Vidjehortensian –Hydrangea arborescens´ stora vita blommor i bakgrunden. Vita blommor ger fin lyskraft i den skuggigare delen av trädgården. Här syns även armeringsnätet som satts upp för klätterväxterna runt pergolan.

dsc_0508

En sittplats i framtiden, behövs flera med olika ändamål. Här för lugn och eftertanke! Väggar av avenbok kommer avgränsa och ge en lugn fondvägg till blommor och blad. Träden ger ett vackert tak till sittplatsen. De underbara Japansk rönn – Sorbus com. `Carmencita´ och Japansk Magnolia – Magnolia kobus ger blomning och höstfärger att njuta av under flera årstider.

dsc_0510

Melwin plockar smultron i odlingslådorna. Så härligt att plocka solvarma bär långt in på hösten och alltid närma till hands! Svart dekorflis är praktiskt att ha runtom odlingslådorna och dessutom snyggt!

dsc_0511

Underplantering till Dvärgkörsbären är den mörkbladiga Ängsnäva – Geranium `Midnight Reiter´ som får blåvioletta blommor men väljs framförallt för det dramatiskt mörka bladverket! Jätteverbena – Verbena bonariensis är skir och vacker med sina luftiga blommor i lila – tyckte jag! Daniel och Linda gillade den inte! Vilken tur att den bara var ettårig! Blommor är mycket tycke och smak och viktigast är ju att de som bor där gillar sina växter! Kanske det blir ett vackert prydnadsgräs där istället nästa år?!

img_4806

Tidigast blommar Blåflox – Phlox divaricata `Clouds of Perfume´ redan som nyplanterad blommar den för fullt och doftar fantastiskt! Tänk när den har fått växa till sig några år! Innan stegstenarna har hamnat på plats har Backtimjan – Thymus serpyllum `Coccineus´ fått börja breda ut sig på stenkrosset. Ger en underbar doft när man passerar förbi. Här blir det en doftande passage från Poolen till uteplatsen.

dsc_0514

När jag senast hälsade på hos familjen var det sensommarblomning för fullt! Fjärilsmagneter som Anisisop-Agastache `Black Adder´ (närmast i bild) tillsammans med Solhatt- Echinacea prup. Àlba´ ger mängder av fjärilar som förhöjer växternas skönhet till ännu en nivå! I den större planteringen på andra sidan stegstenarna brer Praktnävan – Geranium `Rozanne´ ut sig och Tuvrör – Calamagrostis acut. Òverdam´ ger höjd med sina strikta ax som gulnar på sensommaren. Här finns även en Japansk Blodlönn – Acer palm. `Bloodgood´ som kommer ge både höjd och kontrast med sina mörk röda handflikiga blad. Som vintergrön stomme finns Klotthuja – Thuja `Danica´ som även finns på framsidan. Avenbok – Carpinus betulus syns än bara som bambukäppar men kommer ge väggar och insynsskydd mot uteplats och spabadet.

dsc_0523

Utmed poolens långsidor finns nu likadana växter på både framsida och baksida. Tre Silverpäron- Pyrus salicifolia `Pendula´ på var sin sida bryter av fint mot spaljén. Marktäckning med Kantnepeta – Nepeta faassenii `Walkers Low´ och Japanskt gräs – Miscanthus sin. `Kleine Fontäne´ ger höjd och rosa/silvriga vippor. Som vårblommande finns Backsippa- Pulsatilla vulgaris och Kirgislök – Allium afluatense Àtropurpurea´

img_4974

Spa badet är flitigt använt och visst ser det inbjudande ut att ta ett varmt bad i skymningen? Bergsbambu – Fargesia `Simba´ kommer ge ett vintergrönt insynsskydd till badet och Liten flocknäva – Geranium cant. `St Ola´ är vacker som marktäckare. Belysningen på träden ger fin effekt mot den mörka skogen i bakgrunden. Fler bilder på belysningen när det är mörkt finns på länken nedan.

Spabad – Badglädje året runt!

img_4972

Vattenspelet har än så länge blivit en vattenspegel med fontän, kanske den ändrar utformning längre fram.

dsc_0528

Bild från framsidan. Fler bilder finns på ett tidigare blogginlägg som heter ”Trädgård växer fram”. Här är vinterns projekt för mig och vårens projekt för Daniel och Linda! Vilken total förändring från mitt första besök då de ville ha en lättskött trädgård, helst inte många växter och mycket sten istället. Mina invändningar (som vanligt, gällande sten…) tog de till sig och ändrade sin inställning till trädgården. Jag är superglad för detta och när de nu vill ta bort denna bit gräsmatta och istället ha växter så blir man lycklig! Det ser jag fram emot! Stort tack till familjen Mandelholm för ert förtroende och goda sammarbete. Tacksam för alla fina bilder som ni skickar mig och möjligheten att få se trädgården i Villaliv dessutom! Stort tack och lycka till med er fina trädgård! ❤

 

 

 

 

 

 

3 reaktioner till “…fortsättning i Grimslöv!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s