Våra trädgårdsprojekt

Fortsättning på Brottarvägen!

En trädgård som vi har fått följa under 5-6 år hos familjen Zaar den Dulk i Ljungby. Första projektet var Omöjlig slänt byter utseende! som gjordes 2015. Efter några år 2018 var det dags att göra framsidan på den här hörntomten. Här kommer bilder på förvandlingen från stenlagd yta till en mer blommande och välkomnande trädgård!

Framsidan hade en stenläggning som hade gett sig och murar som satt sig. Några planteringar fanns men annars inget som var värt att spara.

Eftersom det är en hörntomt med stenläggning mot vägen var det många som tog en ”genväg” och sneddade över tomten. Parkeringsyta blev både på den här sidan och vid garaget. Alltid tråkigt att bilar hamnar i trädgården men finns möjlighet så är det svårt att undvika. Att komma så nära ingången som möjligt är ju praktiskt även om det ser tråkigt ut. Här var en sida av trädgården som bara snabbt passerades, ingen plats att umgås på eller njuta av kvällssolen.

För att få en bild av hur den här hörntomten har förvandlats under de två projekten så är det lättast att se här. Dra i pilen mellan bilderna. Slänten med stödmuren avslutades i hörnan av huset och för att få bort höjdnivåerna som fanns med trappsteg fick nu stödmuren en förlängning runt om tomten.

När vi funderade på hur trädgården skulle formges så var önskemålen många : Ingen gräsmatta, en större yta för att umgås i kvällssol, skugga, insynsskydd och ett utekök. Få in sjösten och rostiga lådor för att få en ”röd tråd” med slänten och en lummig, grönskande plantering året runt med belysning för att lyfta växterna under den mörka tiden också. Det kluriga var att få plats med parkering för två bilar och hur vi skulle lösa nivå skillnaden för trappan tog lite för mycket plats för ytan som behövdes. Efter några träffar på plats med Krille på KMS-krillesmark fick vi till en bra lösning. Alltid bra att ha en god kontakt med anläggaren som är de som ska göra ritningen verklig från grunden. Fick en idé om att bygga ut en pergola från sutteränghusets balkong. Både för att få mer rumskänsla vid uteplatsen men även för att få mer insynsskydd och skugga. Redan i planeringen placerar jag ut naturstenar och stegstenar för att lätt kunna ta sig in i planteringar och för mysiga passager. Den första ritningen med förslag efter alla önskemålen ”föll i god jord” och då kunde även detaljerna ritas in.

Att få ”måla in växter” är det roligaste för mig i planeringsarbetet. Det är vad jag känner som en belöning i arbetets gång. Att växter ger så mycket för slutresultatet och att då bara göra enkla lösningar i det skedet är svårt för mig. Älskar utmaningen med att hitta rätt växt för varje plats, att det ska vara blomning från vår till höst, vintergrönt och träd som har bästa förutsättningar för platsen. Att alla växter ska bli bättre för varje år och inte bli ett problem på sikt för att de ”tar över” eller ”förtvinar”. Här blev det både bambu och mycket prydnadsgräs för att få en livlig grönska och ett fint komplement till de vintergröna kloten. Många växter fick komma igen från slänten så att de båda framsidorna hänger ihop och inte blir två isolerade sidor utan anknytning.

…innan man kan börja bygga upp, måste man riva och rensa bort! Nu kan det roliga börja 🙂

När det äntligen är dags att sätta igång underlättar det att allt redan är planerat ”in i minsta detalj”. Mycket jobb innan det går att plantera men viktigt att allt förarbete görs grundligt och ger de bästa förutsättningar för lättskötta och välmående växter. Under alla ytor med sjösten läggs rätt markduk som det INTE kommer växa ogräs i. Kantjärn som inramning gör att jorden håller sig på sin plats och även vid vattning stannar den kvar i planteringsytorna och rinner inte ut under markstenen. I lådorna är det god uppluckrad jord för rötterna och bevattning förbereds genom att gräva ner genomföringsslangar och belysningen som också är planerade förbereds i separata ”gulingar” som vi kallar de rören ;). Här spenderade Krille det mesta av sin ”semester” och när vi kom tillbaka från vår var det färdigt för plantering.

Markstenen som valdes var från flisby Efter en hel del funderande så valdes en platta som har en skifferliknande yta. Betongplattan heter Struktura 40 blästrad sand. För att få en känsla av sandsten med varm ton som passade perfekt till den gulmelerade sjöstenen och de rostiga järnen. Här i kvällssol får den en varm glödande nyans som blev så fin på plats. En ljus betongplatta hade gett ett kallare uttryck och efter något år fått en tråkig gul/grå nyans mot det vita huset.

När det äntligen är dags för växterna är det en högtidsstund både för oss och för ägarna av trädgården! Plötsligt blir det liv och grönska till de hårda ytorna. Rosten på lådorna har inte kommit igång än men de fina växterna har fått ta plats. Närmast i bild Flikbladig japansk lönn-Acer palmatum ´Dissectum´ som trivs i upphöjda planteringar.

Mot parkering valdes växter som är lite mer skuggtåliga och vintergröna. Eftersom Thuja kloten – Thuja occ. `Danica´ valdes som vintergröna klot i slänten fick de även komma igen här för den vintergröna formen som är snygg till Tuvrör – Calamagrostis acut. Òverdam´. Rhododendron – `Dora Ameteis´får också bidra med vintergröna blad tillsammans med murgröna och japansk starr. Några andra sorter i den här planteringen är Trebladspira –Gillenia trifoliata, Silverax -Actaea simplex `Brunette´, Hortensia – Hydrangea paniculata `Little Limé med marktäckare av Liten flocknäva – Geranium cant. `St Ola

I slänten har raden med thujakloten fått en så fin inramning av flocknävan som har vävt sig in och blir fin både vid blomning och när bladen får höstfärg och glöder i kloten. Blir fint när de har ”gift sig” även på framsidan och flyter ihop likadant som här.

För att få runda klot med höstfärg valde jag även Dvärgkärrek –Quercus palustris´Green Dwarf´ Kompaktväxande med fina gröna stora blad som får fantastisk höstfärg! Här syns även det vintergröna Japanskt Starr – Carex morrowi `Ice Dance´

Planteringen blev färdig 2018 och redan året efter hade allt växt till sig så bra! Att det klarade torkan så bra gjorde helt klart droppbevattningen extra värdefull. Ett annat dilemma var att det första året blev det invasion av aspfrön (kommer ni håg att luften var full med vitt ludd som svävade runt i luften i maj 2019??). Det blev tusentals små aspar som grodde i den fina jorden innan växterna hade täppt till. Vi fick göra ett par rejäla rensningar och det fick stopp på den blivande aspskogen!

Vi föreslog även ett skydd som skulle dölja fläkten som stod synligt på framsidan. Resultatet blev en flyttbar skärm som målades i samma färg som pergolan.

Att här även bor duktiga Isabell som älskar sin nya trädgård och ger den kärlek gör också att växterna är välmående och trivs på sin växtplats. Vi har vår/höst skötsel i trädgården då vi gödslar, beskär och rensar ogräs. Bra kontakt så när det behövs kommer vi om extra hjälp under semester eller när behov uppstår. Så bra att få följa trädgården under etableringstiden och framåt för att se att alla växter ”sköter sig”. Det ger den bästa erfarenheten och att kunna rädda växter i tid om det är något som händer på vägen.

För extra insynsskydd beställdes två stora cortenkrukor på fat med hjul. Lätta att flytta runt om man vill ha flexibel växtlighet. Även här valde vi växter som redan fanns i slänten Rödbladig djävulsbuske – Physocarpus opulifolius `Summerwine´ med bl a vackra draperier av Praktnäva – Geranium `Dreamland´ Enkelt men väldigt snyggt. Rödbladigt är också en ”Röd tråd” i trädgården och fin mot de röda detaljerna på huset.

På den andra sidan om ingången förbereddes för bara växter, ingen sjösten på den här sidan utan att få ett grönt ”mellanrum” mellan slänten och sjöstenen vid garaget.Här syns plintarna som ska bli en förlängning av huset med pergolan som kommer ge uteplatsen ett fint tak. Den rostiga lådan utanför uteköket blir perfekt för kryddor och örter att kunna ha nära till hands vid matlagning.

Tänk vad det kan bli stor skillnad på bara ett par år! Jag älskar att se just detta i våra projekt – den magiska förvandlingen som sker med gröna växter till en tidigare hård yta. På sista bilden har den lilla pergolan byggts ut som en diskret förflyttning av huset ut i trädgården. Plötsligt sitter man i ett fantastiskt litet rum i trädgården där det både finns väggar och tak. Här är nu favoritplatsen för att umgås och de vackra korgmöblerna och taklampan gör att det verkligen blir en skön loungeskänsla med bambun som rasslande grön vägg mot vägen.

De två vackra träden som markerar ingången är Dvärgkörsbär – Prunus incisa `Kojo-no-mai´ som även den finns i slänten. Vacker vårblomning och fantastisk höstfärg gör den till en stor favorit!

Här syns även den tidigare förvaringshörnan för ved som nu Eywind fick sin proffsgrill i ett perfekt litet utekök, där man kan stå under tak och ha nära till både kryddor. Bra närhet för att servera gästerna- som både kan välja skugga under tak eller under pergolan.

Fantastisk förvandling – eller hur? Tänk vilket lyft det blev för huset och så mer välkomnande entrén är nu!

För att få ett ”osynligt” sätt att få växterna att klättra uppåt valdes ett vajersystem från vegtech att sätta upp mellan pergola stolparna. Vi är stolta återförsäljare av deras smarta sortiment! Här planterades både Honungsros –Rosa `Lykkefund´ och en …..

…….KlematisClematis Àlbina Plena´E som får svinga sig uppåt som tillsammans kommer bli en blommande och doftande vägg på pergolan. Något år till sen har insynsskyddet fått ännu bättre höjd!

En ny favorit som testades här för första gången var Kaskadtimjan – Thymus longicaulis Òdoratus´ som doftar så gott, hänger ut fint på muren och är dessutom vintergrön. Gillar väldränerat och soligt läge så här har den verkligen trivts så bra!

Vårlökar planterades in första hösten och på våren blev det en vacker vårblomning av både Allium, narcisser och tulpaner tillsammans med den doftande Blåfloxen – Phlox divaricata `Blue Moon´ Den vackra mörka Tulpanen – Tulipa Queen Of Night blir ett extra fint komplement till det rödbladiga.

Till det rödbladiga blev det fin kontrast med krispigt vita vårlökar. Här favoriter och pålitliga återblommande Orkidénarciss – `Thalia´ tillsammans med Tulpan `Hakuun´ som är en vitblommande Darwinhybrid dvs. kommer pålitligt varje vår.

Belysning gör den här trädgården fin även vid den mörkare tiden på året och dygnet. Vita klot som lyser upp mot bambun och gräsen blir effektfullt tillsammans med upplysta träd och en vacker ormhassel i slänten. Vacker takbelysning i rotting ger mysbelysning för långa utekvällar under pergolan. Detaljer som är svåra att få på bild men ger trädgården ännu högre dimension under de mörka timmarna.

Men även levande ljus ger hög mysfaktor för trädgården. Här är en skön plats för familjen och så roligt att en tidigare aldrig använd yta nu är ett favoritstället för att umgås med vänner och familj, skriva spännande böcker eller bara mysa under en filt om man vill.

Efter vårblomningen följer en långblomningstid av alla perenner, pioner, prydnadsbuskar och alla fina prydnadsgräsen som ger liv till planteringsytorna och mjukar upp murar. Här blommar Praktnäva – Geranium `Rozanne´ under lång tid från juni till november.

I höstas när vi arbetade på samma gata (den här trädgården har gett många nya jobb i området…) fick jag en bild på de fantastiska höstfärgerna som slänten bjuder på varje år! Jag tycker att man får känsla av glödande lava som rinner ner på slänten och är så förtjust i dessa fantastiska Sandkörsbären – Prunus pumila var. depressa E som med sina krypande grenar både tillför vårblomning och denna otroliga höstfärg! Att alltid välja växter med höstfärg är ett måste för mig – lika viktigt som vintergrönt och blomning! Men även när slänten är mer lugn grön så är jag glad att växterna börjar dominera i slänten, bättre för varje år som går!

Så roligt att fått följa denna lilla härliga familj som har så bra värderingar och med både gemensamma och egna mål. Vi får se om det blir ett sista projekt på trädgårdens baksida där drömmar finns om både en skrivarstuga/uterum för Isabells spännande författarskap och kanske kombinerat med en riktigt schysst vinkällare som är Eywinds dröm. Vilket fall så ser vi fram emot en fortsättning i denna trädgård som sakta men säkert bytt skepnad under de senaste 5 åren. Ibland görs allt på en gång men jag ser verkligen fördelar med att göra delmål, att koncentrera sig på en sektion i taget gör det mer motiverande att ta nästa steg när man är nöjd med det som är gjort…. Hoppas ni har fått inspiration inför våren och kan se möjligheter och lösningar i er egna trädgård samtidigt!

Ingenting är omöjligt men ibland tar det bara lite längre tid…

Stort tack till Isabell, Eywind och Nicolina för gott samarbete och för lån av bilder!

Gott slut på ett konstigt år, snabbt och segt på samma gång! Hoppas på att det nya blir så mycket bättre! Kram ❤

7 reaktioner till “Fortsättning på Brottarvägen!”

  1. Tack snälla! Det är så roligt att visa upp trädgårdarna, efter ett par år ser det ut som om de alltid hade sett ut så. Bra att få en tillbakablick så man verkligen kan jämföra 🙂 Önskar er ett riktigt gott nytt år! Kram

   Gilla

 1. Vilka fina prydnadsgräs du valt! Vad heter sorten mitt i bilden med orange höstfärg? Vilka är dina bästa för torrt läge?

  Gilla

 2. Tack! Det högst upp är Miscanthus `Malepartus´ och de lägre, främre är `Kleine Fontäne. Torktåligast är Diamantrör, silverhavre (under silverpäronet) och Sesleria sorter. Alla är fina!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s