Förra säsongen lärde jag känna Thea, en fantastisk kreatör med känsla för inredning både inomhus och i trädgården. Vackra saker som hon har handplockat till sitt och Anders eleganta hem i Råå utanför Helsingborg. Det finns även en mysig källarloppis där Thea har försäljning på sköna ting som hon erbjuder sina besökare!
Mitt mellan tre vägar finns denna slottsliknande kaptensvillan. Mycket centralt men innanför väggarna en intim trädgård. Längst ut i spetsen finns parkeringen. Bakom planken skymtar både växthus och lusthus, visst blir man nyfiken! Thea har själv gjort planlösningen på trädgården och sedan har lokala anläggare planterat och gjort växtförslagen. Vi kom till Råå för att sätta kantjärn mot alla gångarna av marktegel. Thea ville gärna ha förslag på förändringar. Det viktigaste var att plocka bort sten och tillföra mer växter! Vi började att flytta om växter som stod fel (för tätt eller fel läge), ta bort stenkross och jordförbättra. Därefter kompletterade vi med växter och marktäckare för att ge trädgården en grönare känsla!
På andra spetsen på den smala tomten finns ett vackert smide staket med flaggstång. En plantering fanns där med stora stenblock och marktäckning med svart stenkross. På stenkrossen kämpade den marktäckande perennen Vintergröna att få fäste på stenen och sprida sig. Svårt! Många vackra gräs i grupper tillför mycket till stenblocket och fick naturligtvis stanna kvar men de behövde vackert sällskap!
Mot huset syns vit stäppsalvia och vit lavendel. De trivdes inte heller så bra och kanske även här är anledningen stenkrossen – det var ett väldigt tjockt lager! Jag tyckte att alla vertikala linjer som gräsen och blomspirorna gav bara förstärkte det lodräta intrycket som både järnstaket och flaggstången gav. Här saknades det runda och mjuka som kontrast både mot stenen och linjerna.
1 Hortensia Hydrangea pan. `Little Lime´
2 Japansk lönn Acer palm. `Dissectrum´
3 Pärlbuske Exochorda macrantha
4 Buxbomklot Buxus sempervirens
5 Blåflox Phlox divaricata `White Perfume´
6 Koreansk plymspirea Aruncus aethusifolius
7 Solhatt Echinacea atrop. `Virgin´
8 Backsippa Pulsatilla vulgaris Àlba´
9 Liten flocknäva Geranium cant. `St Ola´
10 Silverbenved Euonymus fort. Èmerald Gaiety´
11 Backtimjan Thymus serpyllum Àlbus´
Ritning och växtlista på planteringen. Här planterades många vårlökar i höstas som jag hoppas kunna fotografera senare i vår.
…många skottkärror sten senare… Här har Buxbom –Buxus sempervirens klot i flera storlekar planterats för att mjuka upp de kantiga hörnorna. Nu finns det en vintergrön stomme året runt. Theas önskemål var att att denna planteringen enbart skulle ha vitblommande perenner och buskar. Det ser både elegant och stilrent ut tillsammans med de olika nyanser grönt som bladen ger. Denna plantering är som fören på ett stort skepp och är ”ansiktet utåt” klart att det ska vara fint året runt!
Jag älskar krocken av det klippta, tuktade mot det vildare och fjäderformade gräset! För att tillföra fler blomformer än spiror planterade vi Syrénhortensia- Hydrangea pan. `Little Limé´ som får stora runda blommor i limé/vitt. Jag letade efter en Pärlbuske –Exochorda macrantha `The Bride´på plantskolan som skulle ha det rätta växtsättet. Den skulle växa mot det stora stenblocket. Denna vilade snyggt och var följsam mot stenen. Syns här lite bakom. Vacker blomning tidig försommar med vita blommor som ser ut som just pärlor utmed de späda grenarna. Mot kanten finns Koreansk plymspirea –Aruncus aethusifolius som kommer mjuka upp kanten med sina skira blad och vita blommor. Droppslangen ger en jämn vattning och kommer inte synas när växterna ha växt till sig.
För att maxa det fräscha limé/vita planterades Solhatt- Echinacea atrop. `Virgin´ som är fantastisk med sina stadiga blommor. De tillför även en kontrast i blomformen, de är vertikala med sina platta solblommor! För att täcka jorden på sikt kommer Liten flockblomma – Geranium cant. `St Ola´ med sina friska blad som får vita blommor och vackra höstfärger. Mot smidesstaketet kommer Blåflox – Flox divaricata `White Perfume ge tidig och väldoftande blomning i vitt. För det skira bladverket fick Japansk lönn – Acer dissectum bidra med.
Vi satte även belysning på planteringen och vid vårt sista besök i höstas var det fantastisk höstfärg på lönnen! Då är det bra att ha flexibla markspotar som går att flytta om och kunna framhäva det som har huvudrollen just nu!
På den här lilla tomten på 450 m2 finns ingen gräsmatta utan sten i olika former. Runtom huset finns en gång med stegstenar i skiffer som passerar runt stenblocken. Mitt förslag var att tillföra mer växter för att ge mer liv till allt det hårda. Vi plockade bort stenkross och fyllde på med mullrik jord vid en sten som fanns. Rödbladigt gör sig vackert till husets färger, här Japansk blodlönn – Acer palm. `Bloodgood´ tillsammans med vintergrön Silverbenved – Euonymus fortunei Èmerald Gaiety´ dafo som får klättra upp på stenen och ge fin kontrast med de vitkantade bladen. Den tillsammans med Buxbom är genomgående det vintergröna tillskottet.
Bästa jobbarkompisar! Alltid roligt att jobba tillsammans och vi är båda lika envisa och har samma mål – nöjda kunder och fina trädgårdar! Här ”paddar” Micke lådan på plats. Hade även här missat att ta kort på detta så därför hittade jag bara dessa med oss med i bilden 😉 Vi måttbeställde flera planteringslådor för att få fler växter på olika höjder vid de båda höga och pampiga trapporna in till huset. Dessa lådor kommer rosta och ändra färg som passar huset bättre. Även här fick en Japansk blodlönn med belysning ge höjd och färg. Vi planterade många vackra vårlökar i lådorna och vit ljung som höstfägring. Den vintergröna Silverbenveden finns som underplantering även här.
Har missat att ta kort innan stenen togs bort. När vi fått bort all stenkross (inte lika lätt som att lägga dit den) får äntligen växterna hamna i mullrik jord istället. Här är ett lite skuggigare land som vi fick flytta bort en del växter som vill ha mer sol som Fjärilsbuske. Fler vintergröna klot och vitblommande perenner som får täcka upp mellan buskarna istället för stenen. Här blir en fantastisk vårblomning när alla vårlökar i vitt får blomma tillsammans med de perenna växterna.
Det vackra växthuset har en central plats i trädgården. Romantiskt och vilsamt och så många vackra saker som bidrar till en fantastisk helhet! Gamla vitmålade dörrar skapar insynsskydd, kristallkronor i taket och en gammal trattgrammofon- så fint!
Det vackra huset med framsidan mot lusthus och växthus. Svart marktegel på alla gångar som vi började med att sätta kantjärn som avskiljning och inramning. Det runda lusthuset ger ännu en mysig plats att umgås i. Utanför står ett rostigt träd från Lonneberg som Skinnarnas säljer och Micke har fått på plats tidigare. Vi har även här plockat bort stenkross och planterat marktäckare i stället. I stenen finns fontäner med vattenspel som ska bytas ut till något nytt som ger en mer synlig vattenspegel…spännande! Vid entrén har det hänt en hel del sen denna bilden togs, fler rostiga planteringslådor med vintergröna Buxbomsklot och träd med plats för säsongsblommor och vårlökar som underplantering. Ska ta fler kort i år-det blir alltid långa dagar i Råå och mörkt när vi kör hem… Får börja med att fotografera först i fortsättningen!
Thea har på ett smart sätt fått trädgården privat och rumslig med de olika väggarna av enhetligt svartmålade plank, spaljéer och klätterväxter. De skapar en privat trädgård med gröna väggar av Klätterhortensia, Blåregn, Vildvin, Bokharabinda och Klematis (kan ha glömt någon sort..)När man är i trädgården känns det inte alls att man är så centralt, utan man känner sig väl skyddad från trafiken och omgivningen. Det skapar dessutom nyfikenhet för dem som passerar, det har hänt fler än en gång att förbipasserande har frågat om de får komma in och titta.
Nästa vecka ska vi fortsätta ta bort stenkross mot klätterväxterna. Vi blir alltid så bortskämda när vi kommer – vi möts alltid av så mycket varm gästfrihet av Thea. Vi blir bjudna på god lunch på den lokala restaurangen ”Trivas” och för att inte tala om alla fruktfat och fika som alltid sätts fram till oss! Tack snälla Thea för att vi får komma och hjälpa dig och Anders när det behövs och jag får alltid sån inspiration när jag varit hos er. Jag får hålla med Thea om att det är konstigt att vi inte fick lära känna varandra under de år de bodde i Ljungby! Vi gläds båda åt vår nya trädgårdsvänskap och jag ser fram emot flera besök i sommar… måste ta fler bilder på allt jag har missat dessutom- fortsättning följer! 🙂
Så bra det blev👌😄
GillaGillad av 1 person
Så enormt fint! Och erat ”tänk”, så himla kul att läsa och titta. Ni är så duktiga och smakfulla.
GillaGillad av 1 person
Tack snälla! Vi bara älskar det vi jobbar med – trädgård!
GillaGilla