Våra trädgårdsprojekt

Projekt -Roligare att gå till tandläkaren!

En av mina första trädgårdsplaneringar var på Tandvårdshuset i Älmhult. Då väntades kungen som skulle överlämna utmärkelsen Svensk kvalitet 2008. Några år sedan fick jag förtroendet igen av Anders Elner, denna gång på Tandvårdshuset på Bolmstadsvägen i Ljungby.

imgp0151

Det var inte så mycket mer än en ojämn gräsmatta och en aroniahäck mot gatan.. och en bänk!

ccf20150323_00005

Jag ville gärna ge lite höjd till det lite ”platta” intrycket och därför ville jag ha många träd, här blev det åtta stycken! Det kantiga behövde rundare former så planteringarna och hörnorna fick bidra med mjukare stil. Yrkesskickliga Bn-schakt gjorde förarbetet och även stenläggningen. Vi valde planteringsjord i storsäck från Södra Århult för att få så ogräsfri jord som möjligt. Detta är särskilt viktigt när den befintliga jorden är smittad med flerårigt rotogräs. Parkeringen gjordes större och vi satte en häck som avgränsning mellan parkeringen och granntomten. Har missat att ta bilder på detta!  Vi satte även kantjärn runt alla planteringar och en robotgräsklippare installerades därefter – Lättskött!

imgp0153dsc_05482016-09-23-16-21-43

Mot baksidan fanns en ödetomt som inte underhålls så därför fick denna planteringen placeras här som insynsskydd och ett vackrare avslut på framsidan. Buskarna är nyplanterade här så inte så höga än men har växt ihop fint alla redan! I bakkanten finns rödbladig Djävulsbuske – Physocarpus opul. `Summerwine´ framför dem finns Syrenhortensia – Hydrangea pan. `Little Limé´ som först är limé/vit och när den åldrats rodnar i rosa. På sidorna får kompaktväxande Rysk kornell – Cornus alba Ìvory Halo´ ge kontrast till det rödbladiga med sina silverkantade blad. Får dekorativa grenar i vinrött som blir synliga på vintern. De höga gräsen är Glansmiskantus – Miscanthus sin. `Silberfeder´, `Malepartus´. Gräs som blir ca 180 cm höga och de får både silvriga och vinröda ax som står fint hela vintern. Då här fanns mycket ogräs som kirskål fick det bli Flocknäva- Geranium macr. `Spessart´som fick täcka upp så snabbt det gick mellan buskarna innan ogräset fick chansen att komma igen! På de mest utsatta ställena satte vi kantjärn på 40 cm som rotspärr, vilket har fungerat bra!

dsc_0015

Trädgruppen av Prydnadsaplar – Malus `Red Sentinel´ står samlade med en inramning av Kantnepeta – Nepeta faas. `Walkers Low´ som här är i full blom och tar allt fokus! De döljer både Björkspirean – Spiraea betulifolia `Tor´E och vattensäckarna till träden! Tuvrör- Calamagrostis acut. Òverdam´har redan sträckt på sig och flörtar med de vitbrokiga kornellen i bakgrunden. Kommer bli ännu snyggare när de rödbladiga buskarna får bli fond till gräsen! Bara älskar att planera trädgårdens bakgrunder och utsikter från olika ”synvinklar”och siktlinjer….såå roligt”!

dsc_1002

En av anledningarna till valet av Aplarna! De fantastiska frukterna som ger sån lyskraft på sensommaren och hela hösten. Har frågat runt bland danska trädodlare och fått koll på att det är denna sorten som säljs som dekorationsäpplen. Det är ju fantastiskt att kunna plocka mängder i sin egen trädgård gratis och använda till kransar och fina arrangemang inomhus på hösten! Dessa träd kommer bli ett fantastiskt blickfång när de har fått växa till sig några år. Våren är också en högtid när de blommar otroligt rikligt i rosa knopp och vita som utslagna. Så sett är aplar bättre än körsbär då dessa både är friskare och blommar längre.

dsc_0549

Lagom till semester och stängning på kliniken klippte vi ner kantnepetan som började minska i blomningen och se lite tråkig ut. När semestern var slut blommade de för fullt igen och höll på hela hösten! Ett bra tips att ”gasa upp” blomningen på nytt. Här syns nu vattensäckarna som vi placerade vid varje träd. Bra vid första säsongen så träden etableras utan problem.Det är så viktigt med vattningen och här får man full koll på att träden får allt vatten de behöver. De fylls på 1-2 ggr/vecka och de sipprar sakta ut vattnet till träden. Säckarna är visserligen inte så snygga men de är perfekta när många ska ha ansvar för vattningen. Då vet man att ingen vattnar för lite. Här har vi haft så duktiga tandsköterskor som skött om vattningen så inget har torkat trots det var en torr första säsong.

dsc_0554

De träd som valdes utmed parkeringen var uppstammade Aronia – Aronia mel. `Viking´ fint att komma igen med samma sort som i häcken. Vacker inramning och kommer bli ännu tydligare på hösten när de fantastiska höstfärgerna i karminrött finns på olika höjder! För att framsidan ska få ett vackert helhetsintryck har jag valt att inte ha så många olika sorters växter utan försökt få färgerna att komma igen i alla planteringarna. Då ser det inte så plottrigt ut utan ger ett lugnare intryck. Därför finns  björkspirean och djävulsbuskarna även här som underplantering och mellan träden.

dsc_1000

Det här är en av anledningarna till valet av Aronia träden! De vackra svartglänsande bären i stora klasar. Var lite sent ut med fotograferingen här så de vackra bladen har redan fallit.  Dessa superbär är fulla med antioxidanter och ett av nyttigaste bären vi har. Det går göra fantastiskt god saft och sylt av dessa ”sura bär”. Fick i julklapp en Aronia likör  från en kund som jag planterat ett sådant träd hos, kanske inte så nyttigt..men väldigt god!

dsc_0012

Det här är ett fantastiskt träd som borde odlas fler och oftare! En favorit sen jag såg ett gammalt träd i Alnarp för några år sedan. En Ligustersyrén – Syringa reticulata Ìvory Silk som blir ett större träd på 4-6 meter högt. Får en vacker konformad krona med glansiga grenar och stam. Detta träd blommar dessutom senare än vanlig syrén i juli med sina stora doftande blommor i cremé/vitt. På hösten får det varm höstfärg i smörgult. Att trädet dessutom är både härdigt och tåligt ger det bara ett extra plus i kanten. Planterade ett sådant träd vid ett äldreboende för några år sedan och när jag kom året efter kom flera damer ut med papper och penna och ville ha namnet på trädet. Det hade skapat stort intresse bland dem och deras anhöriga och vänner. Då blir man glad!

dsc_0021

Vi satte mycket vårlök och en av de som blommade sist var Vinlök – Allium atropurpureum som är mörkare än vanlig kirgislök. Denna är så vacker tillsammans med de mörklila blomspirorna på Stäppsalvia- Salvia nemorosa `Caradonna´. Även här är jag löjligt nöjd med bakgrunden av de ljusare lila kantnepetan och återkommande tuvröret. De kallare nyanserna av blått lockar ögat längre bort och ger ett vackert djup i utsikten.

dsc_0004

Vid entrén står fortfarande bänken kvar och här sitter nu ofta någon o väntar på sin tur i stället för inomhus om det är fint väder.Det är klart att det är mer avstressande att sitta här och titta på blommor och fjärilar än nervöst bläddra i en tidning i väntrummet! Kanske en bra idé med en fin uteplats för patienterna? Vet var jag hade valt att sitta! Här syns ett mindre vintergrönt Järnek- Ilex mes. `Bluemaid´ träd som markerar ingången året runt. Finns även som vintergröna klot som jag planterades på flera ställen för att ge en vintergrön stomme till trädgården.

Skylten som markerade infarten behövde få fint sällskap och dra blickarna till sig! Ville ha många gräs som strävade upp och fyllde ut mellanrummet mellan skylten och planteringen. Ville även fånga upp den blåa texten med blommor i samma nyans. Har genomgående valt Praktnäva – Geranium `Rozanne´som blommar från juni och ibland fortfarande i november! På våren syns redan tuvorna av Tuvröret och då nävan är sen på att visa sig på våren får Blåphlox- Phlox divaricata `Blue Moon´ som också får sällskap av Mossflox, Backsippa och vårlökar stå för vårblomningen.

2016-09-23-16-23-34

Den här finaste Solhatten- Echinacea atrop. `Virgin´ får vara sällskap till nävan. Detta är en av de bästa vita sorterna, den är tålig och se så många blommor på en planta!! Den är tyvärr lite tjurig att odla så alltid lite svår att få tag på till våren, lättare senare på sommaren. När den väl är planterad i trädgården är den väldigt pålitlig!

dsc_0038

Hann inte ta så många bilder på våren (som vanligt…)men här syns Pärlhyacinten blomma tillsammans med Blåfloxen som visade sig vara en vacker kombination! De vackra Tulpanerna `Queen of night´ är fortfarande i knopp här.

dsc_0555

Det har varit fantastiskt roligt att fått vara med att göra denna trädgården! Speciellt när vi fått hjälpa till med skötseln så jag har kunnat följa blomningen under hela växtsäsongen. Vi har dessutom fått så fint samarbete med personalen som har varit så villiga att hjälpa till med vattningen och skött detta exemplariskt! Inget har torkat ut eller dött och det är fantastiskt vad det gör mycket för etableringen. Vi har dessutom fått så mycket positiv respons både från kunder som kontaktat oss för att de vill ha samma sorts växter som här. Även patienter har gett beröm till personalen som de i sin tur har framfört till oss. Stort tack för både gott samarbete och för att jag fick förtroendet att planera och plantera! Ser fram emot årets projekt 🙂

En reaktion till “Projekt -Roligare att gå till tandläkaren!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s