Våra trädgårdsprojekt

Villa Vik & Toftastrands trädgård.

Utanför Växjö ligger en fantastiskt Herrgård med restaurang, konditori och  hotell. Här kan man känna historiens vingslag då den för 100 år sedan kända sångerskan Kristina Nilsson ägde och levde här!  Vi har fått förtroendet och möjligheten att få göra utemiljöerna efterhand som renovering och utbyggnad fortlöper. Precis på strandkanten ligger stället med en fantastisk utsikt från uteserveringar. Vilken god mat och fantastiska bakverk från Konditoriet! Ni förstår att här vill man gärna göra trädgård! 😉

imgp0070

Vid vårt första besök för över sex år sedan var den nya hotellanläggningen nybyggd och ett växthus hade fått en central placering på den stora grusade ytan. Lindås gräv hade förberett med fina stenmurar och trappor – nu behövdes det växter!

dsc_0506

dsc_0089

Vi har  planterat här under flera årstider och även den värsta november kylan då det både snöade och regnade så det blev inga bilder på arbetet tyvärr! Här är det ett par år efter och de tre vackra Japanska körsbärsträden – Prunus Àccolade´ har redan börjat bre ut sig som ett vackert tak över sittplatserna. De vackra granitblocken fanns på stället och kom verkligen till sin rätt just här! Runt det mittersta träden var tanken att stora odlingslådor ska byggas. Örter och grönsaker som kan användas och ge inspiration till gästerna. På parkeringen planterade vi Avenbokshäck med Rödbladig rönnbärsapel – Malus Freja på jämna avstånd i häcken. Fint med rödbladigt till den ljusa grönskan som avenboken ger på våren.

dsc_0488

På sensommare har Tuvrör – Calamagrostis acut. Òverdam´ fått höjd med sina strikta ax. Över trappan får en portal av Avenbok – Carpinus betulus markera ingången mellan parkeringen och innergården.

dsc_0075

Bakom stenmuren planterades perenner och prydnadsgräs som skulle locka ögat från parkeringen och framhäva och mjuka upp stenen. I början på juni har Stäppsalvia- Salvia nemerosa `Caradonna´ börjat blomma tillsammans med Praktnäva – Geranium `Rozanne´. Det rödbladiga Silveraxet – Actaea simplex `Brunette´ är på väg upp tillsammans med Tuvröret. Här finns för vårblomningen (fina silvriga fröställningar här) Backsippa – Pulsatilla vulgaris och mossplox som låg marktäckare runt de vintergröna Idegranskloten.

dsc_0475

Lite längre fram på sensommaren börjar silveraxen få sina doftande blomspiror och Solhatt- Echinacea atr. `Rubinstern´ ger höjd, färg och fjärilssällskap. Fint från parkeringen. Vi valda att inte sätta Avenbok här för att inte dölja muren. Nu fick både växter och mur glänsa tillsammans istället!

dsc_0079

I den lilla hörnan bredvid växthuset blev en plantering istället för gräsmatta då ytan inte var lättåtkomlig för gräsklipparen! Närmast kanten på muren och på plockavstånd från sittplatserna planterade jag Månadssmultron – Fragaria vesca `Rugen´. Det bästa smultronet som mognar och ger goda bär från juni till ibland långt in i november! Är dessutom vacker i kanten med sina täta kuddar med friska blad och vita blommor.
Som marktäckare under det lilla Äppelträdet – Malus `Gyllenkroks Astrakan´ finns Flocknäva- Geranium macr. `Spessart´ som snabbt har täckt upp ytan. 

dsc_0507
I bakkanten lite högre buskar som skärmar av mot vägen. Det rödbladiga är en ny sorts Rödbladig djävulsbuske – Physocarpus opul. `Midnight´ som var som den utlovade – väldigt mörk i bladfärgen. Hortensia – Hydrangea pan. `Limelight´ fångar upp färgen hos Dagliljan – Hemerocallis Àrctic Snow´ som finns i Flocknävan.

dsc_0483dsc_0500dsc_0481

Vid infarten till Toftastrand konditori gjordes en välkomnande plantering med flera av de perenner som finns även på innergården för att binda ihop de olika delarna av anläggningen. Här finns förutom Idegranskloten, Pelaridegran – Taxus media `Viridis´ som blir fina vintergröna utropstecken och bryter formen till kloten. För att planteringen ska vara vacker året om planterade vi även ett flerstammigt Glanskörsbär – Prunus serrula som har en vacker kopparglänsande stam. För extra lyft sattes belysning med markspot underifrån upp mot grenverket. Ett tungt träd i en jättekruka som krävdes hjälp av både ägare, elektriker, Micke och jag – Då fick vi den äntligen på plats!

imgp0058dsc_0087

På den soliga gaveln på ena längan planterade vi doftande Honungsros – Rosa  Hybrida `Lykkefund´, Dvärgsyrén – Syringa meyeri `Palibin´ och även Clematis vitalba `Paul Farges´ (Summer snow) doftar härligt. Smen i Agunnaryd har gjort de fina spaljéerna i smide för de storväxande Klematisen. På sikt kommer hela väggen vara helt vit av blommor. Daggkåpan- Alchemilla mollis är en tålig marktäckare som klarar av det soliga läget. Här har Kirgislöken – Allium afluatense Àtropurpurea´ blommat över. Den är en perfekt kompis till Daggkåpan då den döljer de tråkiga bladen på Alliumen och är fin kontrast i färgen.

imgp0064dsc_0502

På baksidan blev det en slänt ner till trädäcket. Svårskött att klippa gräs i slänten och här ville vi ha en snygg utsikt med ”lagom” insynsskydd till uteplatserna. Min favorit marktäckande buske är Liten Stefanandra –Stepfanandra incisa `Crispa´ täcker snabbt och ger en frisk limégrön grönska på våren och på hösten en fantastisk färg i koppar/orange. För ett transparent ”insynsskydd”  valde jag det högresta prydnadsgräset Jättetåtel – Molina caeruaela `Transparant´ som blir vackert med belysningen och den lugna bakgrunden. Fin kombination med Kopparhäggmispel – Amelanchier laevis `Bäcklösa´ en buske som får koppar rött bladverk på våren med vita blommor till. Fantastisk höstfärg som gifter sig fint med marktäckaren. Här lade vi på Kakaoflis vid planteringen och det har hjälp till att växterna så snabbt har täckt upp= lättskött! Duktig personal har varit noga med vattningen, det gör också mycket!

imgp0063dsc_0504
Bakom längan med Stefanandra slänten planterades två rader med äppelträd som ska spaljéras till fina väggar som ger en stilig siktlinje från hotellrummens uteplatser. Erik Håkansson från Urshult som  är en duktig pomolog och äppelodlare har valt ut sorterna och gav råd om avstånd mellan träden. Ska bli spännande att följa! Längst bort mot Herrgårdens parkering planterade vi Bukettapel – Malus toringo Sargentii som en vacker äppelhäck – min favorit! Fantastisk äppelblomning i vitt, röd/orange frukter som fåglarna älskar och till sist höstfärg i varmt solgul färg. En tråkig yta förvandlad till en fruktodling som förutom äppelträden innehåller päronträd och Manchurisk valnöt – Juglans mandshurica. Det här vill jag gärna göra hemma hos mig!

dsc_0067

Två dammar som Lindås grävde framför Herrgården gav en vacker vattenspegel och ett litet vattenfall från en mindre damm i högre läge. Vattnet pumpas upp från sjön och får bra cirkulation och syre med både vattenfall och fontän. De ståtliga gamla Parkrododendronen kom till sin rätt och får nu stolt spegla sig i dammen.

dsc_4120dsc_0086

Mot en tråkig vägg som behövdes livas upp men det eftersom det var svårt att plantera växter i gruset valde vi att göra stora planteringslådor i svartlackat järn. Dessa isolerade vi med frigolit och de är öppna i botten för att ge växterna god dränering. Första året fyllde jag på med sommarblommor men året efter hade de perenna växterna fyllt upp hela ytan! Eftersom vi hade Rödbladiga Prydnadsaplar mellan parkeringsfickorna ville jag komma igen med det rödbladiga tillsammans med limé gröna nyanser. Här finns bl a Rödbladig smällspirea – Physocarpus opulifolius `Midnight´,  Rönnspirea – Sorbaria sorbifolia `Sem´ som båda är båda väldigt torktåliga och vackra tillsammans. Som vintergrönt klot närmast i bild är Thuja occ. `Danica´. I somras fick vi flytta lådorna och växterna för nu är det dags för ombyggnad av Caféet och denna byggnaden skulle rivas. Ska bli spännande att se hur det kommer bli!

dsc_0065

Här vår lilla lastbil – nästan mitt andra hem under säsong 😉 Parkerad framför en av planteringarna  som delar upp den stora parkeringen. Här blir det framförallt sprakande höstfärger men även blomning i vitt och svarta bär på Aronia –Aronia mel. `Glorie´ och röda bär på Ullungrönnen- Sorbus `Dodong´.  Underplantering med Björkspiraea – Spiraea betulifolia `Tor´E.  

Hoppas kunna ta lite mer bilder för det var en hel del av våra planteringar som jag inte hade fotat. Vi planterade bl a en böljande häck av bärbuskar, vackert Magnolia träd, Rododenron, Katsura och slänt med Klätterhortensia. Det här är ett ställe vi varmt kan  rekommendera så ta gärna en utflykt hit både för att äta och njuta av omgivningarna!  Tacksam för att jag fått förtroendet och erfarenheten av det här underbara projektet! Vi har verkligen blivit bortskämda med så god mat och fika men framför allt har vi haft ett mycket gott samarbete med både ägarna Inger, Börje, Jessica med personal och Lindåsgräv. Stort TACK till alla!<3

2 reaktioner till “Villa Vik & Toftastrands trädgård.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s