Våra trädgårdsprojekt

Välkomnande och blommande entré till Café Toftastrand!

Våra tidigare projekt på den här vackra konferansanläggning- restaurang och konditoriet utanför Växjö har jag tidigare gjort ett inlägg om. Här är länken dit –  Villa Vik & Toftastrands trädgård.  När entrén till konditoriet byggdes om fick vi den stora äran att även här planera och plantera för en välkomnande och blommande entré!

DSC_0089Den låga byggnaden som fanns tidigare låg utmed parkeringen. Den revs och här fick Konditoriet en helt ny entré och utbyggnad!DSC_1227

DSC_1226Lindås gräv gjorde som vanligt ett perfekt förarbete och 2017 var det dags för att fundera på hur vi skulle ”trolla bort” den höga grunden och de ganska stora nivåskillnaderna. Inte helt lätt att göra planteringsytor i slänter! Istället för lösningen med L-stöd som var med på ritningarna av ombyggnaden så valde vi att arbeta i järn i terrasserande planteringar. Med järn kunde vi göra mjukare former och undvika den ”boxiga”känslan som blir med L-stöd. Det här stället är byggt i gammal stil och behöver material och växter som förstärker den stämningen. Här blev en så mysig ”glasveranda” med sjöutsikt för alla besökare på konditoriet! Vilken förändring!

DSC_1766

Anders Aronsson – Smén i Agunnaryd fick uppdraget att göra dessa och efter ett par ritningar och möten med inmätningar så fick vi allt på plats! Så nöjd med resultatet då det blev så mjuka former och bra förutsättningar för växterna som jag önskade! Kunden ville inte ha rostig cortenjärn utan här blev det svarta istället. Fint till alla övriga svarta detaljer på bygget!  Nu kunde det roliga börja – plantera!! 🙂Toftastrand entré planteringar_fixadDSC_1772Det är så bra när man fått göra en riktig detaljplan på växtsorter och antal då är det snabbt att bara ställa ut dem på plats. Det blir ändå alltid lite förändringar när någon växt inte går att få tag på eller inte har den kvalitén jag kräver när de kommer. När jag fått ut alla perenner efter min ritning så är det bara att plantera! Här är det morgonsol och därför valdes perenner som klarar halvskugga. Den delen mot sjön får mer sol och där kunde mer solkrävande perenner planteras.DSC_2025För vintergrön form planterade vi stora Buxbom-Buxus sempervirens klot i olika storlekar närmast entrén. Då blir det fint året runt för besökarna! Även Silverbenved –Euonymus fortunei Èmerald Gaiety´fick stå för det vintergröna. Ville att de skulle växa upp mot betong grunden och rampen för att på sikt dölja de sidorna. Betong kan bli ganska fult med tiden när jord skvätter upp och det blir mossa och alger som får fäste…bra att tänka på redan vid växtvalet! Här syns även avenbokshäcken som vi satte som ”vägg” mot vägen och parkeringen. Så fort den kom på plats kändes det så rätt!DSC_2250Precis innan rampen byggdes en snygg spaljé för att dölja sophantering och lageringång. För att få en smal men hög planteringsmöjlighet sattes även här en ”låda” med rundade hörn. Lådorna har öppen botten och asfalteringen gjordes efter att alla järn och planteringar var färdig. Då blir det både bäst för växter och snyggast resultat! Här lade vi även på kakaoflis för att hålla fukten då det lättare torkar ut när det är mindre volym på planteringen. Här blir det skuggigare och de vintergröna växterna kommer täcka upp bra på sikt!DSC_3630Här är allt färdigt och trots att man ser lutningen på den asfalterade parkeringen så gör de plana planteringsytorna i olika nivåer ett bra jobb med att mjuka upp mötet mellan byggnaden och de hårda ytorna. Växterna ser ut att ”rinna ner” mot gången på baksidan och på bara ett år har det verkligen växt till sig så bra! Bra skötsel och vattning av personalen på plats!DSC_0086Utmed det gamla förrådet som revs hade vi för några år sedan redan satt ett par planteringslådor för att få en tråkig vägg att få lite färg. När detta revs så sparade vi lådorna för att kunna återvända på den nya delen. Växterna fick också nytt liv på andra ställen. Här kan man konstatera att Rönnspirean – Sorbaria sorbifolia `Sem´ hade lätt fyllt ytan själv! Väldigt tacksam och tålig buske för krukor …men ganska invasiv med sina rotskott! Därför använder jag inte den i planteringar där den kan ”ta över världen” ;).DSC_1198DSC_2254DSC_3615…istället flyttades dom hit – vid gaveln där varuleveranser och elbil förvaras. Här gjorde Anders fina spaljéer som fästes i lådorna och blir en bra ”klättervägg” för Kameleontbuskarna – Actinidia kolomikta som är en slingrande kiwi släkting. Gillar dess bladverk som ser ut att blivit doppade i vit och rosa färg! En favorit Klängros – Rosa `Wrams Gunnarstorp´ får också ta höjd upp mot väggen! Ett år mellan bilderna så det är bra växtkraft här!DSC_3587För att få en överdådig blomning under hela sommaren valde jag den här fantastiska praktnävan – Geranium `Patricia´. Förutom den långa blomningstiden så har den sitt vackra mörka ögat som är så fint till rödbladigt, vinrött och mörklila! Här syns Grekisk vädd – Knautia macedonica som får plocka upp det vinröda och sväva över nävan. Stäppsalvian – Salvia nemerosa `Caradonna´står för det mörklila och för att bryta av med blomformen – spiror är fin kontrast till de runda blommorna. Här är den dock mellan blomningar. `Patricia´ är som en sommarblomma med sin intensiva rikliga och längeblomning…men den här är flerårig!!DSC_2261 De mörkröda detaljerna på husfasaden ville jag komma igen med i växtvalet. Både med rödbladiga perenner som Alunrot – Heuchera Òbsidian´och Silverax- Actaea simplex `Brunette´ och även med blommorna som här Blodtopp – Sanguisorba officinalis `Tanna´. En fantastisk vävare och svävare som trots sina enkla små vinröda klotblommor gör så mycket för helheten i en plantering! För kontrast mot det rödbladiga och för att få in ljus i bladfärgerna syns här Kaukasisk förgätmigej- Brunnera macrophylla `Jack Frost´. Fint med både vårblomning och de silvrigt marmorerade bladen hela säsongen!DSC_2260En tålig favorit är också Stjärnflocka – Astrantia major. Den är så vacker och hållbar att plocka in som snittblomma. De formstarka bladen är också friska och fina med sina frodiga bladkuddar. Klipper man ner de överblommande stjälkarna så blommar de faktiskt om långt in på höstenDSC_3588Tillsammans med en vacker Astilbe – Astilbe `Rock´n roll´  – den gillar jag speciellt mycket eftersom den har så fräcka mörka stjälkar! Snyggt när den kommer upp bakom som förstärker känslan av djup och dessutom lyser upp mot väggenDSC_2263Här syns hur jag försökt få samma växter att komma igen på olika nivåer och planterade i ”sneda” förband för att bli snygga från alla håll. Här kommer ju gäster både på framsidan och bakom på rampen. Roligt att verkligen ha flera perspektiv att tänka på! Samtidigt en utmaning att få varje växt att synas, därför viktigt att tänka på höjderna både på järnen och växterna!DSC_1207Här fanns även önskemål om både trevligare och fler uteplatser för cafégästerna som vill ta sin fika ute i trädgården. Här fanns vid mitt besök bara några utemöbler utställda på gräsmattan vilket alltid är svårarbetat då allt måste bäras runt vid gräsklippning. Här går jag och skissar på olika förslag på lösningar. Alltid bäst att på plats göra fösta utsållning av idéerna! En fantastisk plats att vara på så här vill man göra det ännu mer inbjudande för att kunna sitta och njuta av utsikten och de goda bakverken!DSC_2029Det blev tre runda stenlagda uteplatser med små halvmåne land med smultron och äppelträd som ätliga planteringar! Här har det vid varje besök varit både barn och vuxna som kompletterat fikan med nyplockade smultron! Här syns också vår buskplantering som döljer ”nerfarten” till källaren. Här blev det också en stödmur i järn för att ta bort den sista lutningen.Här vattnar Micke den nyplanterade avenbokshäcken som ger skydd mot parkering och gör trädgården till en mer skyddad och privat yta. De vackra stenpelarna kom vi på att det fanns i sista minuten ;), då är det bra att ha Lindås killar i närheten:). Snyggt att markera ingången till trädgården med dessa!

DSC_3625Här syns de tre uteplatserna med planteringarna placerade på olika sidor för att ge lite ”innervägg” och insynsskydd. Tar lite tid men i framtiden mysigt att sitta under ett äppelträd som ger lagom med skugga och ett vackert tak! Ser ni thuja klotet nere vid den gula stugan till höger? Det är ibland svårt att förstå att de där små kloten på plantskolan kan bli enorma om de aldrig klipps!!DSC_3627Här vill man ju gärna sitta och ta en gofika- länge!DSC_1195Mot vägen skulle det här staketet och den lilla kullerstens belagda slänten tas bort. Ett ”Drive through” för kondiskunder krävde ny genomfart och ny lösning på denna delen. DSC_3600Då vi hade gjort den andra sidan av infarten så ville jag använda några av karaktär växterna även här! Tåligt och lättskött men ändå snyggt året runt. Pelaridegran – Taxus stricta viridis, och Idegransklot – Taxus med. `Groenland´ får stå för den vintergröna formen tillsammans med prydnadsgräs som är dekorativa även vintertid. Björkspirea –Spiraea betulifolia  `Tor´fick bli den tåliga häcken mot snöbelastning som ev kan förekomma på vintern. Här är nästan Daggkåpan- Alchemilla mollis högre än häcken..men snart har den växt ikapp! Här lade vi även ut droppslang för att underlätta både etablering och för att minska tiden för skötseln. Tar ju lång tid att gå och vattna, nu är det bara att koppla på slangen och göra annat under tiden istället!DSC_3605Här syns en vy med den ”gamla” planeringen i förgrunden. Utsatt för mycket sol, snöbelastning och vind är det viktigt att det är tåliga växter. DSC_3603Här har pelaridegranarna redan fått lite höjd och är så fina med sin strikta form mot det vildare gräset – Tuvrör- Calamagrostis acut. Òverdam´ och de böljande perennerna i blått. Är så snyggt när det blåser och gräset rör sig mot de strikta pelarna som står stadigt! Här i förgrunden min favorit bland tåliga-längeblommande-vackra perenner Kantnepeta – Nepeta faasseenii `Walkers Low´ och Praktnävan – Geranium `Rozanne´. DSC_3592 Avslutar med en vacker kombo i en annan plantering vi gjorde om. Får nog göra ett inlägg till för resten… Så snyggt med Rosen- Rosa `Linneus´ som har alla nyanser från ljusaprikos till rosa mot den rödbladiga Djävulsbusken – Physocarpus opulifolius Här fanns redan en enorm Honungsros som behövde vackert sällskap! Ett sådant här anrikt ställe vill man behålla den gamla stilen med perenner och rosor men även ge den en liten krock med modernare färger och växter.

Jätte glad och tacksam för att vi fick förtroendet att få bidra med den ”gröna” delen av det här roliga projektet!

Har ni möjlighet så gör en utflykt hit i sommar! Fantastiskt god mat och fika i den vackraste miljön!

2 reaktioner till “Välkomnande och blommande entré till Café Toftastrand!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s