Våra trädgårdsprojekt

Bergets baksida.

…fortsättning följer på den spännande bergtomten i Växjö. Vill gärna visa lite före-under arbetets gång och efter bilder även här! Ett projekt jag lärde mig mycket på och är så glad att jag fick vara en del av.

Här hittar du den bergiga framsidan; Att besegra ett berg!DSC_0036DSC_2693DSC_4324Så här bilderna efter varandra så blir man så glad över hur denna passagen vid husets gavel förändrades! Många träd togs ner och mina fantastiska kunder hade många spännande önskemål och så roligt att bolla olika idéer och lösningar med alla inblandade! Även här bidrog Smén i Agunnaryd – Anders Aronsson med järn och lådor. Lindås gräv gjorde allt förarbete och alla fina snickerier och stenläggningar mm. Micke och jag vill ju alltid ha bästa förutsättningar för växterna och då är det viktigt att ha yrkesproffs som lyssnar och gör rätt från början! ;)Bra samarbete och så roligt när alla inblandade ser alla detaljer som viktiga för slutresultatet – Då blir det bäst!DSC_4362Vi sparade muren mot grannen och platån som fanns fick också vara kvar. Eftersom berg även fanns här fick vi bygga upp planteringsytorna med galvade järn och gången fick byggas upp som en brygga – allt för mer jorddjup till växterna! Tänk vad mycket grönt i olika nyanser och former är lugnt för ögat och ger sån variation! Buskträdet närmast i bild är en Blomsterkornell – Cornus Kousa. Blev så glad när jag hittade de pelarklippta Thujorna – Thuja occ. `Smaragd´ i Holland och här gjorde de sig perfekt mot den höga gaveln!

Det ser så lätt ut så här uppradat men det var lite jobb mellan bilderna. Här ville jag ha både vintergrönt, klättrande, blomning och prydnadsgräs som gav lite vildare känsla till de hårda ytorna. Klätterhortensia –Hydrangea anom. `Petiolaris´, Murgröna – Hedera Helix `Huldra´E, Japanskt starr – Carex morrowi Ìce Dance´, Buxbom – Buxus sempervirens, Myskmadra – Galium odoratum och vårlökar. Snyggt när växterna repeteras och ger en fin siktlinje och lugn för ögat.

På vår inköpsresa hittade jag även dessa fantastiska Järneksklot- Ilex mes.`Bluemaid´. Lär nog aldrig hitta den storleken och kvalitén igen (tacksam för tips!) men här gjorde de sig perfekt. Här gäller det ju att hitta skuggtåligt vintergrönt och storleken var perfekt från början! Den här sorten är min favorit då den inte är så blågrön som många sorter är (ser lite dystert ut)…Denna är riktigt grön och dessutom självfertil – den både blommar och får bär på egen hand! Försökte få med många ljust silvriga blad också för att matcha den grå färgen på husfasaden. Kaukasisk förgätmigej- Brunnera macrophylla `Jack Frost´ blev därför ett lätt val med sina fint marmorerade hjärtformade blad.

DSC_4331Vi planterade många vackra bladformer och färger, alltid olika bladformer bredvid varandra för att få fram kontrasten. Lätt att allt bara blir enformigt grönt annars. Här en paus i blomningen men ändå sån fin mattväv av växter! Här syns ännu lite av droppbevattningen. Vi lade ut slangen innan semestern och sån tur att vi gjorde det efter förra sommarens torka! Nu kunde man bara vrida på kranen och bevattningen skötte sig själv och kom bara precis där det behövdes!

Allt går..men ibland är det lite fler problem som ska lösas först! Att få in jord över berg och hus gick att lösa tack vare en jättelång kran som Lindås gräv fixade galant! Tur vi slapp köra in allt med skottkärra 🙂

Efter passagen på norrsidan kom en plantering i en slänt med marktäckande buskar som hade gjort sitt. Mycket ogräs och svårt att få ordning på igen. Allt togs bort och nu ville vi ha lite fin utsikt från insidan och bra insynsskydd mot spa-badet.

Ny vy och ett bambubuskage som avgränsning mot badet.DSC_4342På pergola stolpen satte vi galvade ringar för den vackra Klematis – Clematis `Romantica´ska få hjälp uppåt!DSC_4350DSC_4335För att få bort slänten sattes upphöjda galvade järn. Timjan blir så fin när den får hänga och breda ut sig på krukor och järn. Den trivs med det torra läget och mycket sol! De vintergröna buxbom kloten får komma igen på flera ställen i trädgården – som en ”grön tråd”. Prydnadsgräsen är många och de blir allra snyggast i mängd! Närmast i bild är Tuvrör- Calamagrostis acut. Òverdam´.

Här samma utsikt från huset före och efter! Det var tyvärr väldigt ytligt med berg mitt i gräsmattan så vi fick ge upp trädplanteringen som jag hade önskat där. Istället fick vi plantera där det gick, längst bak fanns det bättre med jorddjup. Eftersom det inte blev någon gräsmatta på framsidan så var det bra att få en ”lekyta” på baksidan.

DSC_4349Mina kunders önskan var att få ett trädäck längst med ena sidan. Här kom vi fram till att göra tre olika ”rum” som fick olika användningsområden. Spa-badet närmast huset, soldäck i mitten och längst bak finns plats för att kunna sitta ute och äta under pergolataket. Upphöjda lådor i galvat järn fick både rama in och ge växtlighet i trädäcket. Kantsten sattes mot gräsmattan så robotgräsklipparen kom ända fram för att klippa. Önskemål var även ett spaljé plank med liggande ribbor. Vi valde att göra pergola och innerväggar svarta och med tiden blir det impregnerade mer grå/silvrigt. Det blev lite för mycket att måla allt!DSC_3553

Här finns bla Praktnäva – Geranium `Patricia´och Stäppsalvia – Salvia nemerosa `Caradonna´som fick komma igen i två olika höjder som följde trädäckets ”trappa ner” från spa-bad till soldäck. Lägg märke till de galvade detaljerna på pergola taket! Sånt gör mig glad 🙂DSC_4341Prydnadsgräs är så snyggt mot trädäck! Det mjukar upp och ger liv till ytorna. Här är både Miscanthus sinensis `Malepartus´ och `Kleinefontäne´DSC_3552På soldäcket fick ett Silverpäron – Pyrus salicifolia `Pendula´ ge tak och höjd!DSC_4868Här en höstbild på soldäcket där vindruvan från ”matdelen” svingar sig upp på mellanväggen mellan de båda rummen. Snygg taklampa som gör sig så bra på pergolatak- innekänsla ute!DSC_4855Vindruvor som får förstärka medelhavskänslan! Vackra som smycken är de blågråa klasarna!DSC_3806Prydnadsgräs blir så mycket finare med en mörk lugn bakgrund! Här får både tuvrören och Vårälväxing – Sesleria nitida sån lyskraft mot de svarta skärmväggarna.DSC_2920Världens bästa Ida Ekenberg ❤ fick på sin praktik hösten innan plantera i våra fina lådor. Tufft jobb att fylla på jord och halka runt på berget – jisses vad vi trodde det var benbrott vid ett illa fall! :o…men det var som väl var ”bara” en stukning. Ida var snabbt uppe på berget igen! Vilken tur vi fick bästa hjälpen och så rolig tid vi fick tillsammans 🙂DSC_4337I lådan i ”matrummet” får vindruvan samsas med lite fina perenner och gräs som ger medelhavskänsla. Solhatt- Echinacea atropurpurea `Virgin´tillsammans med Glansmiskantus – Miscanthus sin. `Morninglight´. Kantnepeta – Nepeta faassenii `Walkers Low´ blommar för fullt men Blåfloxen – Phlox divaricata har blommat över – men se vilka fina blad den har efter blomningen!!DSC_4348Utmed hela baksidan planterade vi både träd och vackra buskar. En av mina favoriter är den vackra Japansk  Skenkamelian – Stewartia  Pseudocamellia Ett buskträd som har så många fina egenskaper under alla årstider! Vackra stora blommor i vitt i juli-aug när så få andra träd blommar. Underbar höstfärg och en attraktiv flagnande bark i olika grå, grågröna och rosa fält. Lite som platanens kamouflerade bark. Snygging! 🙂DSC_4352Många vildvin som ska få klä in ribborna på spaljén. Är ett rejält stup bakom så här var det tvunget att ersätta det gamla planket. Mycket belysning på både blodlönnar och bonsaien av lärk ger trädgården djup även när det är mörkt!DSC_4858Mot ribbväggen fick även en vacker Manchurisk pipranka – Aristolochia manchuriensis ta fäste. Fint kontrast mellan bambuns smala blad mot dessa stora hjärtformade!

Glad att vi även får sköta om den här trädgården så jag får följa utvecklingen. En trädgård slutar ju aldrig att växa och förändras med tiden. Har man gjort rätt från början så blir den bara bättre och bättre! Tror absolut att det är det bästa med mitt jobb.. att det inte bara är ett projekt på ett papper… det är därför det är så underbart att verkligen få följa trädgården ända in i mål!

Stort tack till underbara familjen Seiborg för ert förtroende och för att ni vågade ge mig så mycket ”fria händer”!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s