Inspiration

Saint Patrick´s day- hooray!

För ett par år sedan hade vi en fantastisk semestervecka på Irland. Bästa vänner, en hyrbil och två övernattningar bokade. Sen tog vi oss runt och tittade på allt fint och hittade beds and breakfast ställen utmed vägen! Tänkte idag var det passande att visa bilder på detta gröna och frodiga land på deras nationaldag! Gästvänligare människor har jag aldrig mött på tidigare eller senare resor! Här kommer lite bilder jag gärna vill dela med mig!

Vi stannade på vackra slott och parker som jag nu har glömt alla namn på! Jag skulle gjort detta tidigare…så klart. Bilder på gamla fina växthus har jag många, en del väldigt förfallna men med så mycket charm!DSC_0272Önskade man kunde fått med sig sånt här vackert hem. Klippta idegranshäckar är ju den vackraste fondväggen dessutom!DSC_0280DSC_0255Dessa vackra bänkar inbäddade i grönska. Tänk att få sitta här med en kopp te när trädpionen blommar bakom ryggen eller när alla fjärilar fladdrar runt i Fjärilsbuskarna?! Buddleja växte vilt och rikligt utmed vägarna och i skogarna fanns vilda rododendron i mängder. Himmelskt!DSC_0281Siktlinjer och snirkliga gräsmattor med statyer fanns det gott om. Inte lättskött men visst inser man hur viktigt det är med utsikter och siktlinjer även i vanliga trädgårdar! Det gör mycket att det finns något vackert att fästa ögonen på längre avstånd också.DSC_0300Det var mycket sommarblommor i konstnärliga öar och kurviga land. Inte speciellt min grej men imponerad över hur välskött allt var. Här var den största behållningen att få komma in i en liten trädgårdsmästarbostad och få känna att man skulle velat få vara med där och då.. i alla fall ett par dagar 😉DSC_0302….den andra höjdpunkten här var dessa fantastiska murar som spaljerade päronträd dekorerade. Vackra planteringar ramade in mot gången. Det här skulle jag gärna vilja ha hemma! Det närmaste är en kund utanför Osby som har en hel södervägg på ladugården med päron som jag fått äran att beskära ett par gånger.DSC_0275…andra päronträd var dessa häftiga silverpäron! Så här kan de också se ut om man väljer att inte beskära dem eller väljer botten ympade träd. Då kommer det grenar utmed hela stammen istället för bara högst upp på stammen där man vanligtvis topp ympar träden. Så här mot en mörkgrön häck ser de ännu mer silvriga ut och nästan skimrande! Perfekt lekträd för barn då det blir en mysig koja under de hängande grenarna. Fint!DSC_0284Den här lilla rödhaken följde oss i en trädgård. De kallas Robin på engelska och är verkligen en trädgårdsmästares följeslagare i trädgården! Hade ett år en som följde mig på plantskolan.. han visste att jag var bra på att gräva fram maskar åt honom. På hösten följde han mig in i förrådet där jag planterade om och som tack för sällskapet fick han solrosfrön. DSC_0380Efter att ha läst så många romantiska romaner och sett filmer om irländska ljunghedar så var vi ju tvungna att få springa runt lite där och känna vindarna fladdra i håret 🙂 Inte helt lätt då det inte finns någon allemansrätt på Irland och man nästan kände sig lite ”brottslig” när man tog ett varv 😉 Underbara vyer och precis lika vackert i verkligheten ..om inte vackrare!DSC_0253Många exotiska och lummiga parker och Irland levde verkligen upp till att benämnas som ”Den gröna ön”!DSC_0265Räkna med att jag har många bilder på vackra växter och träd! Här kommer några bara…Mitt favorit träd Kopparlönn – Acer Griseum. Visst är den helt fantastiskt??!!Så vackert beskuret att man blir helt lycklig!DSC_0258En snygg kryddbuske – Calycanthus floridus fångade min uppmärksamhet och gjorde så att jag nu har en egen i min trädgård. Ska funka i zon 3 så det kan gå vägen!DSC_0440Den här har ett namn som är lika vackert som dess utseende – Änglaspö- Dierama pulcherrimum som ett blommande prydnadsgräs! När jag började så frön till perenner så var jag så optimistisk att jag sådde nog dessa fler än en gång… men den hade jag gett upp på. Första gången jag fick se den ”Live” och så klart blev jag sugen på att testa igen!

Naturen var helt underbar! Svårt att göra den rättvis på bilder men man blev helt överväldigad av dessa vyer! Tidvattnet var också helt overkligt att få uppleva! Plötsligt låg båtarna på sidan och vattnet sögs ut ur hamnarna.

Häpnadsväckande och romantisk historia som detta slott som en rik man byggde till sin fru. När hon dog innan bygget var färdigt så byggde han  bredvid ett kapell åt henne som var en miniatyr byggnad av slottet. Slottet såg ut som taget direkt ur en saga!

Av alla dessa överdådiga parker och underbara utsikter så tror jag nog ändå människorna gav den allra största behållningen! Att bli inbjuden på små pubar där alla plockade upp sina instrument och stämde in i all välkänd irländsk folkmusik. Eller när okända människor ringde runt till släkt och vänner för att ordna boende när vi hamnade i en by med stor musikfestival och allt var uthyrt! Var vi än stannade i minsta lilla by så hälsade alla man mötte och undrade hur man mådde! Jag hoppas verkligen att jag ska få komma hit fler gånger i mitt liv och önskar att ni också får uppleva denna underbara gröna ö!

Stort grattis till alla Irländare på Saint Patrick´s day!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s