Våra trädgårdsprojekt

Vårens rivstart!

Det har varit en klurig vår med många svårigheter och utmaningar..men nu äntligen verkar det flyta på! Det har blivit en super torr vår och därefter dessa kalla nätter och svårt på många sätt att få tag i de växter vi ska plantera. Vi ger inte upp så lätt och efter mycket vårskötsel och häckplanteringar så är vi i gång – rejält! Det här blir ett inlägg med många bilder på vad som händer just nu…kanske mindre text för svårt att hinna med. Mer detaljer kommer senare!

Vi börjar där vi slutade i höstas! I Torlarp börjar framsidan se färdig ut. Så fint det blir när gräset också kommer igång! Nu är vi på den vänstra gaveln och planterar i och runt uteplatserna. Det runda trädäcket ska kantas in av järn och växter och bli en mysig sittplats! Vi har också fixat runt de blivande humlestolparna….kommer bli så fint avslut på stenmuren mot vägen! Lars-ove som bor här jobbar på för fullt med murar som skapar terasser på baksidan och anlägger gräsmattan själv och vi planterar  efterhand – bra samarbete! 🙂 …fortsättning följer…

Vi har startat upp en  trädgård i Båstad som jag också planerat i vinter. Här kändes det som lite säkrare zon att börja plantera. Många fina växter och häftiga detaljer med corten lådor i trädäck och här blir det fina trädgårdsrum att umgås i… ser fram emot att fortsätta nästa vecka! Dessutom – äntligen få plantera favoritväxter som inte funkar där jag själv bor! Här blir en trädgård att njuta av sommaren i!!

Vi spenderade även underbar dag i Karsnäs där vi planterade en lång och rosfylld rabatt! En trädgård som bara blir vackrare för varje gång vi kommer dit. Nu var det en gemensam 50-årig bröllopspresent som stod på önskelistan!  Vi är så tacksamma att vi fick komma och leverera den till detta underbara par som känt varandra sedan sandlådetiden! På senare år har de även odlat ett gemensamt intresse för trädgård! Verkar vara ett bra recept på att hålla liv i kärleken under lång tid! Här kommer även fina perenner ge ett fint samspel med rosorna, snygga spiror, skirt fluff, låga mattor och vackert häng på muren! Återkommer med bilder på alla fantastiska träd och 35 (!!) underbara magnolior! Finns fler länkar på blogginlägg härVägen till en romantisk trädgård! Trädgårdsprojekt i Karsnäs    

I paradiset i Älmhult har jag planerat en ”ätlig häck” med många bärbuskar och annat gott att kunna plocka av och direkt stoppa i munnen! Tänk så bra att verkligen kunna kombinera en tomtavgränsning/rumsavdelare med nyttoväxter! Gillar verkligen denna idén och ska nog bli mer än en till i år! 😉 Här finns det många blåbärstry, blåbär, hallon, vinbär, krusbär, fläder, smultron, allåkerbär, fruktträd, havtorn, körsbärsbuske – och lite till! Några växter saknas så vi kommer så klart gärna tillbaka och sköter om det också! DSC_5905DSC_5909 Vi har också hunnit ner till underbara Råå vid Helsingborg. Här är det så många fina detaljer och en sån ombonad känsla i trädgården.  Det som saknades var en vattenspegel..och nu blev det två! De här härliga corten trågen har vi beställt av Anders Aronsson och med lite funderingar så blev det så här bra! Nu ska det placeras ut stegstenar och många vackra växter – snygga blad och svajiga gräs… så nästa vecka fortsätter vi.. Trots en regnig dag så blir  vi så varma i själen av att komma hit! Fler bilder kommer och här kan ni se lite mer av trädgården på mitt tidigare blogg inlägg. Härlig inspiration i spännande trädgård!  DSC_5929I min trädgård står prototypen på vänt 😉 Det kommer så småningom bli så bra med vatten även på denna sidan av trädgården. Längst upp i bild syns den vackra belysningen från Two faces som ska hamna bakom och lysa ner på vattnet…semestern kanske?! Har ni sett så vacker min bukettapel häck är nu?! Älskar den ❤DSC_5787Många, många trädgårdsrådgivningar har det blivit hittills också! Det är så roligt att det är så populärt och jag försöker hinna att beta av i kön så fort det går! Jag blev så förälskad i detta vackra hus i Vaggeryd! Här var allt så varsamt renoverat och eftersom det  är mycket  linoljefärg och snickarglädje i mitt huvud nu så fick även jag mycket inspiration! Så spännande att få planera den här trädgården och så glädjande att få nya trevliga kunder som hittat mig just här –  på min blogg!

 En dag i veckan spenderar jag i Allamåla! Alldeles för lite tid just nu men försöker att få ner växter och planera för framtiden där! Har åkt runt på massor av ställen för att hitta rejäla bågar för fiberduk för att täcka mina kålplantor (allt är ju bara för pyttesmå pallkragar!!) När jag nämnde det för min mamma så letade hon direkt upp pappas uppfinning – böjbara järn som han köpt av Rise i Hökön! Min pappa skulle fyllt 92 år i veckan och tänk vad jag har ärvt mycket av hans odlingslust och jag känner mig så nära honom när jag planterar i ”hans” 50 m (?) långa odlingsland. Mitt senaste projekt är att flytta hit blåbärsbuskar från Delary och har fått flera säckar fårull som ska täcka jorden mellan dem. Sista bilden är på mina blåbärstry buskar som nu har blivit riktigt stora och fulla med blommor/bär.

I dag var det perfekt väder för att flytta ut växter från växthuset. Molnigt och vindstilla är bra start för små växter att vänja sig vid uteliv – att avhärda – kallas det. Stora tunga lådor och krukor är bra att ha flexibla så de får stanna i skottkärran i fall det blir kallt igen.

I växthuset börjar jag plantera tomaterna i större krukor och försöker glesa på mina fröplantor så gott det går! Det är mycket i år men så roligt att testa nytt 🙂 I år har jag mycket sommarblommor för att kunna göra buketter av  och de sista sådde jag direkt på växtplatsen förra helgen. Nu har jag nog så jag klarar mig… och lite till.  Små fina nektariner har jag fått på mitt nya födelsedagsträd så det ser jag fram emot att smaka! Som ni förstår är det fullt upp och så mycket som händer på bara en vecka så är det verkligen full fart med planteringsspadarna…för att inte tala om alla spännande projekt som står i tur.. det får bli i ett senare inlägg! 🙂

Ha en fantastisk helg i den klorofyll-fyllda naturen!

Kram ❤

En reaktion till “Vårens rivstart!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s