Min trädgård

Trädgårdstankar…

Har varit en händelserik vår och försommar och jag önskar jag hade mer tid för att uppdatera här! Det får bli lite av allt här nu… så här nån vecka innan semestern! (lite osäkert ännu när den kommer…).DSC_6882

Har en liten roshäck mellan mina två vackra körsbärsbuskar Àccolade´. Dessa har jag drivit upp själv med frö (!) och sticklingar. Med låg buxbom häck framför så tycker jag inte att det gör något att det är lite blandade sorter. DSC_6695Rosen Ritausma är en av de vackraste av dem. Den blommar i stort sett hela sommaren och doftar fantastiskt! Några nackdelar är att den är vääldigt taggig och sprider sig rejält med rotskott…fast det får den gärna för mig!DSC_6880

Den här planteringen bara växer… och då är det ändå bara en mellanlandning! Här hamnar allt som väntar på att trädgårdarna i Allamåla ska börjas formas. Till slut fick jag ge upp med att ha allt i krukor, det blev så svårt att hålla dem vid liv då. Här finns många pioner, rosor och perenner i en salig blandning..men det kan ändå bli lite skön ”cottage garden” känsla över det hela! Nu har jag lagt en massa gräsklipp runt alla växter både för att hålla fukten, minska våtarven och ge näring.

DSC_6701

Jag har alla mina perenna frösådder planterade på vänt i den här avdelningen… Finns flera sorters nejlikor, stockrosor och spännande försök av nyheter! Det bästa med att så perenner är att man får så många plantor på en gång och kan slösa med dem som man gillar!DSC_6691Har en lång plantering färdig i alla fall och där har jag flyttat växter lite efter hand. Min Ligustersyrén – Syringa reticulata  börjar bli riktigt stor och buxbomhäcken börjar bli hyfsat fin. Många vårlökar finns här också.DSC_6722Minsann hann jag ympa även i år! Här är en vildapel som förra året fick två toppgrenar inympade och i år blev det de två sidogrenarnas tur. Nu har jag ett färdigt familjeträd med åtta nya goda äppelsorter, istället för små sura vildäpplen! Man kan ju bara älska den förvandlingen! 🙂DSC_6719Jag har satt granslanor som klätterställningar till vaxbönor och smörbönor. Nu börjar de ta fäste och ge sig uppåt!

I år växer det bra och jag är tacksam för att det har blivit lite regn nu de sista veckorna. Jag har skördat savojkål i helgen och snart är de nog tyvärr fulla med larver… men än så länge finns det kvar! Rotselleri, fänkål, purjo, vitlök, rädisor, pumpor, squash, majs, kål och bönor är vad ätligt jag har testat nya sorter i år…. och det är nog mer än tillräckligt att hinna med att passa på! Svårt att låta bli när det både är roligt att odla och gott att äta!DSC_6874 I mina fina kantlökar – Allium `Millenium´ har jag fått en fin fröplanta på köpet! Ibland är det bra att inte rensa bort ”ogräs” innan man vet vad det är! (fast jag vet inte vad det är för sort..men det kan jag leva med ;))

Vi tog oss ut till Trummen i Växjö och tittade på Linnéträdgården som Ulf Nordfjell har skapat. Här låg den vackert vid sjön med de imponerade granhäckarna som väggar runtom.

När jag såg den här trädgården sist (10 år sedan?) så fanns den på Botaniska trädgården i Göteborg. Att det ens var möjligt att flytta alla dessa växter! Då var jag mest intresserad av perennerna och har många bilder på det. Tyvärr var det ganska dåligt ersatt med just det men nu var det ändå annat som intresserade mig mer- man utvecklas väl…eller invecklas ;)..

Det blev noggrann undersökning på hur vatten i corten var uppbyggt och hur bryggan var fäst… Micke som har hand om den tekniska utvecklingen fick kolla in hur det låg till med de detaljerna! 🙂

Det var också de där vackra häckarna gjorda av vanlig gran som fick mitt intresse också. Den vackra Kornellen blev så fin med den mörkgröna fondväggen bakom! I Allamåla fanns förr en granhäck på norrsidan.. som dock blev förväxt och såg ut som en granskog innan den hela blåste omkull i Gudrun stormen. Har tänkt ha idegran där i framtiden…men kanske är det bättre att hålla sig till det ursprungliga istället?

Många återbesök i tidigare trädgårdar vi gjort har det också blivit. Jag tycker det är så bra att få skötsel på de trädgårdarna. Så roligt att få följa utvecklingen och se hur det förändras med tiden. Tror det är det som lärt mig mest av allt i detta yrket, att alltid ha med sig tidigare erfarenheter gör att man alltid kan ge bästa växtförslagen till nya kunder! Allt kan man inte läsa sig till – mycket måste man prova och ibland misslyckas… nu känner jag mig alltid trygg och vet att kunderna kan lita på att det kommer bli rätt växter för rätt plats ..inte bara de närmaste året utan bara bli vackrare med tiden!

DSC_6800Det är en härlig känsla när man ser att det har blivit som man planerade! Jag vill alltid mjuka upp och dölja en del av ”träkänslan”. Det kan lätt bli lite för mycket när det är stora trädäck och många ytor av tryckt virke…. Växterna hjälper till att göra det jobbet perfekt! Det ska gärna både klättra upp och hänga ut på trädäck.. gräs får gärna ge liv med sin rörelse när det blåser och rasslar! Här har vildvinet börjat täcka upp och murgrönan kommer att ge en vintergrön  grönska!

DSC_6426Vid en annan trappa har jag planterat Rödbladig smällspirea – Physocarpus opul. `Summerwine´ tillsammans med Kantnepeta – Nepeta faas. `Walkers Low´ och de döljer effektivt sidorna på trädäcket samtidigt som det ramar in trappan så fint! Den här fina trädgården ska få en ny plantering efter semestern och vi kommer ett par ggr per säsong för att sköta om den!DSC_6833Hälsade på ”vår” trädgård i Hovmantorp också! Här har vi händiga Kjell som bygger växthus i samma stil som huset.  Snart är det färdigt men redan fullt med tomater däri. Odlingslådorna i plåt passar husets galvade detaljer och eftersom de har företag i den branschen så fixade de även dem själva! Vi fick smaka på både sockerärtor och tomater som vi blev bjudna på av de stolta odlarna, lådorna överfyllda av godsaker! De små uppstammade bärbuskarna började bli för tunga med bär så Micke satte några extra stamstöd. Ytan runtom lådorna ska fyllas på med fin natursingel. En trädgård som är ”bananformad” (Kjells ord;)) och huset är ritad efter tomtens form. Mycket medelhavskänsla och flera underbara uteplatser som används flitigt! Härifrån kommer fler bilder visas framöver!

Kom på att jag inte hade några bilder från min andra trädgård så sprang ut och tog på några gräs. Visst stämmer det att de gör sig allra bäst i motljus eller sidoljus i kvällssol! Då får de skimrande axen allt ljus de förtjänar och blir nästan självlysande mot en mörk bakgrund! I buxbom rundeln är det Stort fjädergräs – Stipa gigantea  och den andra bilden är det Tuvrör –  Calamagrostis acut. Òverdam´ som har sin höjdpunkt ljust nu!DSC_6887Avslutningsvis en bild på den första Dahlian som blommar…fin..fast helt fel! Nåväl, det är en chansning att köpa knölar i lösvikt. Får gilla läget och den blev ju faktiskt inte så dum till rödkålen! 🙂 Det får bli lite mer bloggande på semestern. Då hoppas jag att jag har samlat ihop mina bilder på alla nya projekt vi gjort hittills i år. Lite före/efter bilder… är så himla stolt över allt vi gjort och lycklig över att vi har fått så nöjda kunder  – viktigast av allt! 🙂 Det kommer nog en hel del från Allamåla också där det kommer hända en hel del framöver. Fick ett glädjande mail och samtal idag som jag hoppas kommer ge ett fint samarbete där i framtiden!

Ha en underbar semester och sommar – njut i era trädgårdar – inte bara jobba i den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s