Min trädgård

Juli-trädgårdsfix och betraktelser!

Semestertider och det gäller att varva lata dagar (är jag extremt dålig på…) med att komma ifatt i trädgården! Här kommer lite vad jag ”hittpå” den senaste tiden i mina trädgårdar!

Ja det gäller att ”Deadheada” överblommat för att få en bonus blomning senare i höst. Är Dessutom lika förtjust i de limégröna daggkåpans blomning på våren …som jag inte gillar när de blommat över! En tråkig färg och en massa fröplantor där man inte vill ha dem! Jag rycker bort hela stjälkarna (kräver handskar…förra året blev det blåsor…). Då blir det snabbare fräschare blad och näringen försvinner inte i stubbade stjälkar. Har även klippt mina spinkiga thuja pelare. Container fynd som jag har testat – Hur smalt kan man gå! Så höga nu att nästa år får det bli stege…och ja…smala kan dom bli!DSC_7150Dessutom hade jag ju äntligen hittat mitt fina rostiga klot! När jag förklarade att det skulle vara så stort att det syntes i daggkåpan fick jag gärna testa på plantskolans plantering.. men man vill ju inte vara jobbig kund så jag chansade på en 80 cm. Den kunde dock vara större märkte jag när jag kom hem! Fin kontrast tillsammans med gräsen och mina utropstecken (smaragd thujorna).DSC_7158När alla häckar och klot är klippta så ser allt så välskött ut…då gör det inget att egentligen är det kanske INTE det men en synvilla att gilla. Har min bågklippta avenbok på norrsidan om växthuset och den har blivit så tät och fin! Våga plantera häck i mjuka former också, de behöver inte vara spikraka! Fast det var ju Bergenian som jag tog bilden på… blommar i helt fel tid av någon anledning!

DSC_7183

Här ser ni henne – moder klot! Köpte ett litet buxbom klot på Ikea för säkert 20 år sedan…tiden går! Från denna har jag varje år tagit sticklingar och drivit upp häckplantor de senaste 11 åren. Försökte räkna ut hur många meter buxbom häck jag har men…det var svårt! Slutade stega vid 55 m! Förra året fick mitt första klot flytta till Allamåla. Nu hänger det här på ”ruinens brant” och jag hoppas det klarar livhanken ändå! Här i diket kommer solel och el till dammen gå och vi väntar tålmodigt på få lägga igen våra ”rodelbanor” som går hit o dit o fram o tillbaka! 🙂

Förra året sticklingar har fått stå i växthuset hela vintern och i våras flyttade jag ut min frigolit låda i skuggan. Nu var det hög tid att omskola varje planta i en egen kruka. Det blev över 70 st nya plantor – varenda en rotade och fina! Ta gärna en titt på hur jag gjorde Odlingstider och skördefest!DSC_7185I Allamåla har jag försökt plantera buxbom som kantväxt på alla planteringar. Jag gillar att få den vintergröna inramningen och att förstärka formen året runt. Här är min plantering som ska dela av huset från uthus och gårdsplan. Har en tanke på utformningen på ”trädgården” som jag försökt utgå från hela vägen. Det ska bli en rundkörsel med stor plantering i mitten…det är målet! Glad att jag lyckades styra bort att det skulle bli en stor transportväg för virkesutkörning. Ny skogsväg räddade mina planer! Gäller att veta vad man vill och stå envis (..läs jobbig jävel..). 😉

Buxbom är lätt att forma till och jag brukar klippa alla häckarna i Juli, när de har börjat bli lite ”lösa i formen”. Duk lägger jag ut innan så inte klippet inte hamnar i singeln. Lätt att städa bort allt efteråt. Viktigt att det är en solfri dag och gärna lite småregn. Då blir de inte brända i topparna utan håller sig grön och fin!

Sen är det ju J-A-S och jag har försökt klippa de plommon träd som inte ger någon frukt i år. Har ett Èxperiement fältets sviskon´som växer ohämmat utan att (än så länge) ge frukt. Nu har jag ändrat taktik i beskärningen och försöker göra efter den beskärningsteknik som jag fått lära mig på beskärning och trädvårdskursen på Hvilan. Till hösten ska vi gå den sista delen och förhoppningsvis få yrkesbevis på beskärning! Svårt att förklara skillnaden men här syns kanske att man lämnar de skott som går på ”rätt håll” och klipper bort de felriktade. Istället för att klippa in efter 3-5 ögon. Det gäller ju att få luftigare träd där solen når in för att  frukten ska mogna och bli söta och att de ska torka upp snabbt med mindre risk för svampsjukdomar. Har märkt stor skillnad efter höstens beskärning och tror helt klart att denna teknik gör att man snabbare får färdiga fruktträd utan så mycket vattenskott! Roligt att lära om och viktigt att våga testa nya rön. Framförallt – bra att testa på egna fruktträd först!DSC_7070Nu är det också bra att ta sommarsticklingar! Rödbladig fläder – Sambucus nigra `Black Lace´ är extra lätt att föröka på stickling. Fin att ha i krukor och jag tycker det är bra att de får vara det de första åren. Då hinner de bli riktigt förvedade och tåligare för att plantera ut på friland därefter. Brukar plocka bladen i buketter och gillar även de rosa flata blomställningarna. Går även att göra flädersaft på och den blir fint svagt rosa dessutom! I alla mina krukor har jag kakaoflis som marktäckning, det bästa sättet att få växtkraft och fuktighetshållande jord! Har ni inte det så lägg på det nu, då märker ni direkt skillnad! DSC_7071En annan växt som behöver en beskärning efter blomningen är Buxbomrododendron – Rhododendron `Bloombux´. Den behöver klippas in för att få behålla sin runda form och det direkt efter blomningen. Därefter bildas nästa års knoppar och de vill man ju inte klippa bort! Har nu haft min i kruka året runt och den har klarat det galant! Riktigt bra vintergrön växt som också får så fin blomning i rosa på våren – gillart!DSC_7163DSC_7168Jag gillar ju att plantera i lite större krukor och gärna i grupper med flera. De fantastiska Dahliorna `Café au lait´blev helt bedårande tillsammans med Sommarmalva `New Dwarf Pink´Så roligt att det blir som man hoppades i huvudet ;)Så himla dyrt med stora krukor bara så jag har försökt hitta billigare alternativ! De här stora korgarna hittade jag på jysk förra året och i år köpte jag fler! De håller kanske inte i många år men det gör inte dyra krukor alltid heller. Testar olika kombinationer och här syns en som är ton i ton och en med lite mer dramatik med den rödbladiga flädern! Vilken tycker du är snyggast? Jag velar och flyttar runt efter humör…fördelen med krukodling! Den vackra betongkrukan med ekfötter var ett krukset jag fick av min Julia och hennes sambo Sebbe som jobbar på Jem & Fix o där fanns dessa fina krukor! Trätunnan hittade jag i Allamåla efter en massa letande på second hand o återbruk…så hade jag ju själv!! Det vackra Japanska gräset – Miscanthus sin. `Nischidake´fk. Göteborg hamnade i en uttjänt tvättkorg…gäller att hitta nya användnings områden!

Hade ju en hel källare i det ”nya huset” med vackra trätunnor och kopparkärl – perfekt att odla i! Upptäckte detta när det blev upphängningsplats för ett vildsvin och jag fick plocka upp mina gamla ”skills” som styckmästare igen :). Här är en fantastisk välbyggd källare med stora naturstenar och kyligt som bara den fast det var 30 grader varmt ute. Hittade även dessa små fina torkkorgar att hänga upp i taket för lök och annat odlat för vinterförvaring. Fördelar med att det har bott vegetarianer med odling som intresse tidigare! Man blir ju så lycklig!! 🙂DSC_7161I en annan krukplantering fick den här Dahlian ( iofs fel sort och färg…) sällskap av Purpurkål – Brassica oleracea var. sabellica `Scarlet´ och Fjärilsbuske – Buddleja dav. `Blåvinge´ och Jätteverbena – Verbena bonariensis. Fina kontrastfärger och det blev ju bra ändå…DSC_7146Vårens alla pelargonsticklingar behövde också planteras om nu. Det är alltid lättare att få dem att klara några dagars bortresa om de har fått lite mer jord i krukorna. Jag har också fyllt på med ny jord i alla tomatkrukorna. Det ger lite extra kraft så här i mellantid och gör att de håller fukten bättre i det varma växthuset. Bra att ge växterna lite extra näring både med algomin och bokashi lakvatten så de orkar blomma ännu längre!

Rosor är ju svårt att låta bli att visa bilder på! Här två fina med namn som man också kan känna igen sig på efter dagsform ;)…`Smarty´ och `Funny Faces´ …olika namn men lika fina! Båda har jag drivit fram med sticklingar så rotäkta och tåliga förutom snygga 🙂DSC_7104En annan beuty ros är min `Ballerina´även den har enkla rosor som jag gillar mer och mer för varje år! Det enkla är det vackra! Tog en massa sticklingar av (årets perenn) Purpurmejram – Origanum för några år sedan och gillar att samplantera dem med rosor! Speciellt snygga när de är så här mörkt vinröda i knopp!

Årets tema i min trädgård var ju rosa..och mycket rosa blev det! Vallmo – Papaver `Mother Of Pearl´var ju bedårande i sina papperstunna blommor i många nyanser från vitt till rött. Inte så hållbar som snitt men lite ögongodis i trädgården. Den rosa Studentnejlikan – Lychnis chalcedonica `Carnea´blev kanske inte så prålig som jag hoppats.. men jag tänker den blir kanske lite rejälare nästa år… för många har jag nu!DSC_7069Jag hade ju lite habegär när det beställdes fröer i vintras så många blev det! Jag har faktiskt planterat ut många i perennrabatterna i år och de har acklimatiserat sig bra! Här blev det ju ett fint möte mellan Malvorna och Astilben!DSC_7062Jag testar och testar en massa kombinationer i min egen trädgård och det är så bra med perenner…de går ju flytta på om det inte blir så lyckat! Ibland blir det väldigt lyckat…men så har man glömt vilka sorter det var! 🙂 Då får man bara njuta av härligheten i alla fall!DSC_7051…Ibland vill jag testa otippade färger tillsammans och i en plantering har jag försökt hitta olika ”metalliska färger”. Här en illblå Martorn –Eryngium `Blue Hobbit´ tillsammans med Vippvallmo – Macleaya cordata. Väldigt soligt och torrt läge och de skiner i kapp med solen!DSC_7078En favorit är Kransveronika – Veronicastrum virginicum och jag har många sorter. Jag gillar ju snygga spiror och jag gillar vackra blad – här får man båda i ett! Visst är de vackra?!!DSC_7174Jag klipper ju ner kantnepeta i trädgårdar jag sköter om för att de ska blomma om snabbt igen! Men i min egna trädgård väntar jag tills fjärilarna och insekterna har lämnat och tröttnat. Mitt fina lilla insektshotell som jag ärvt av en trädgårdsintresserad dam har fått flytta runt lite efter vad som verkar locka fjärilarna mest. Är så glad över detta lilla vackra hus, fyllt av bark och byggt långt innan någon annan tänkte ens tanken på att bygga hus för insekterna!

Sen blev jag ju heeelt ”carried away” när jag beställt mitt orangeri och köpte …kanske för många… persikoträd! Det blev både enVit persika – Ìce Peach´och en med platta persikor (se bild till vänster).. och en Nektarin… och sen  har jag ju mitt vackra Aprikos träd.. Hoppas vi får plats att sitta där också bland alla träden!! Men älskar ju dessa frukter..OCH blomningen!!DSC_7072Ja, det kanske ni tror att allt är helt perfekt i mina trädgårdar…men noop tyvärr! Det är kaos på sina ställen men i år vägrar jag låta det tynga ner mig.. Jag har ju faktiskt en trädgård för mycket och en massa kunders trädgårdar som jag brinner för lika mycket som mina egna. Tiden räcker inte till och det gäller att ”Gilla läget”. Att en Skogsklematis – Clematis vitalba `Paul Farges´ har tagit över hela mitt planteringsbord och snart välter det.. är väl bara att gilla.. Den doftar ju gott, blommar fint och trivs, det är ju gott nog!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s