Min trädgård

Odlingstider och skördefest!

I våras åkte jag på trädgårdsmässa i Stockholm. Resan blev inte som jag hade önskat- terrorist i lastbil blev det vi alltid kommer minnas med den resan. Med mig fick jag i alla fall nya växter hem och dessa har kommit i jorden -äntligen! Lite andra pyssel och planteringar som också har hunnits med på semestern- kommer här!

DSC_2084

På Älvsjö mässan har jag ett favorit ställe där jag spenderar längst tid- en finsk odlare som heter Blomqvist plantskola. De har ett nytt spännande sortiment varje år och det är växter som är svåra att hitta någon annanstans – Jag har försökt hitta dessa växter när jag köper in till Skinnarnas men det tar några år innan de går att få tag på!  I år köpte jag tre sorters Honungsbär – Blåbärstry. Vinterhärdiga bär som är väldigt goda och hälsosamma. Kallas för”Den eviga ungdomens bär” och enligt Anui-folket i Japan ger bären ”långt liv och god syn” (vem vill inte ha det??). Dessa plantor var ganska små och dåligt rotade när jag köpte dem så de har fått krukas om ett par gånger och fått gödsel och ompyssling så nu var de redo att komma i jorden i Allamåla! Dessa bär påminner om blåbär men är större/längre och nyttigare. De mognar tidigare än andra trädgårdsbär, redan i juni mognar en del sorter. De behöver dessutom inte specialjord utan är toleranta när det gäller PH-värde. Det man ska tänka på är att de inte är självpollinerade utan det behövs fler sorter att samplantera med. De sorter som jag valde heter `Bakcharsky velikan´, `Strezhevchanka´ och `Jugana´. Jag ser fram emot att smaka på dessa delikatessbär nästa sommar!

DSC_2080

Här är en liten goding! Körsbär som är vita – heter ”Snövit”. Stor fördel att fåglar inte äter vita bär! Bitter erfarenhet…. mina Chokladkörsbär försvann innan jag hann få på nät i år. Det är också en körsbärsbuske jag köpt från Blomqvist för flera år sedan. Den är nästan 2,5 meter hög nu och ger chokladbruna söt/syrliga bär (om man hinner innan fåglarna…). Jag sitter med i Bo Grönts referensgrupp som rådgivare- att föreslå nyheter och växter som jag tror på att sälja ut till kund. Chokladkörsbäret blev en hit och tog slut långt innan de borde. Helt klart odlingsvärd och en favorit i min trädgård! Alltid bra att själv ha testat växterna man rekommenderar!

Här är resultatet från inköp av en fröpåse från Rara Växter med det spännande namnet `Spaghettipumpa´- `Vegetable Spaghetti´. Verkar vara väldigt produktiv och mängder av pumpor har börjat växa! Det var bara att börja googla recept och det fanns det gott om! Jag delade den på mitten och ugnsbakade halvorna upp och ner i en timme. Sen var det bara att försiktigt gröpa ur ”spaghettin” med en gaffel (fast liknade nog mer glasnudlar..).  Här blev det en gratäng med bacon, parmesan och vitlök mm. Gott! William var dock inte så lättlurad…;) Här finns receptet Spaghettipumpa gratäng

DSC_2118

Har även fått tag på två Äkta kvitten – Cydonia oblonga. Var på  Mandelmanns gård och blev helt förälskad i hans vackra träd för flera år sedan. Överlycklig när jag hittade sådana i Holland på en mässa på min första inköpsresa. Det blev inte så lyckat! Härdigheten var dålig och jag lyckades bara sälja några (danska kunder) resten fick efter flera år hamna på fynd 😦 För två år sedan fick jag tips om att en jobbarkompis till min man hade ett härdigt träd i Älmhult! Dessa kom från hans hemland (gamla jugoslavien)och var tydligen från bättre breddgrad och proveniens. Fick två rotskott som en av dem har klarat en svensk vinter och den andra fick övervintra i hönshuset (som säkerhet). Båda klarade sig fint men det i hönshuset blev nästan ringbarkat av möss!! Finns fienden överallt!! Nu har båda blivit utplanterade och jag ser fram emot den vackra blomningen i vitt och de väldoftande frukterna som går att göra god marmelad av!

DSC_2114

Från förra årets underbara semester till Irland! Jag letade efter storförpackning av Honungsfacelia för att gröngödsla odlingslandet hela förra våren. Detta hittade jag på semestern och i år ska det sås efter nypotatisen är skördad. Vackra blommor som bina älskar och innan de går i frö vänds de ner i jorden för att ge god näring till nästa år. Rötterna binder kväve och det är dessutom bra på öppen jord då de kväver ogräs (här läs våtarv!)

DSC_2111

I höstas satte jag sticklingar av en ny sort svarta vinbär`Petter´en E-planta med riklig skörd och mycket tålig mot både mjöldagg och hög frostolerans. Dessa plantor grävde jag ner i går. Älskar svarta vinbär och kan stå och äta solvarma bär direkt vid buskarna – länge! Bakom står ett av mina fruktträd i min allé utmed vägen fram till vår gård i Allamåla. Min pappas dröm var just detta och många träd har planterats.. och många har dött… Jag är envis…som min pappa och har tänkt att detta ska gå! De träd som har mått bra är plommon och dessa är kvar. Nu har jag testat med extra högt kantjärn runtom för att få förhöjd plantering. Det är konstigt- men många gånger har jag hört kunder säga att – tyvärr fungerar det inte med att plantera äppelträd i vår jord! Jag har haft svårt att tro på detta och därför tänker jag att jag måste bli överbevisad! Jag får erkänna att äpple och päron har väldigt svårt att rota sig i Allamåla trots all omsorg de har fått, både mycket ny jordförbättring, upphöjd odlingsbädd och j–la mycket kärlek! I år har jag grävt ner vattenledning från gårdspumpen och har vattnat ”orimligt mycket” och…ja…de börjar växa på sig!! Det krävs dock både gnagskydd och rådjur/älg nät för här finns det otäcka djur som är ute efter MINA träd! (observera avklippt strumpbyxa med fårull i…avskräckande…hoppas jag..) Är det inte mina ympar de är ute efter så fejar de sina horn på trädstammarna…grrrr…

DSC_2115

I år är det verkligen ett plommon år! Träden dignar av frukt och det äldsta trädet med den vackraste blomningen och de godaste frukterna är ett `Reine Claude d Óullins´som min pappa planterat. Just denna sorten får man vänta ganska många år på innan den ger frukt så – tack pappa!<3 Jag har sju plommonträd så i år gäller det att leta recept på plommon! Äpplen och päron verkar ta ett viloår, de gav allt förra året och behöver nog samla krafter!

Rabarber!! Finns inget godare än den första pajen på våren! Hittade den här fantastiska planteringen på Fredriksdal trädgård – så vackert! Min egna odling är ganska medtagen just nu men den ger skörd fortfarande tack vare flera sorter. I år hittade jag en ny sort `Livingstone´från dansk odlare som ska remontera- dvs den kommer med nya späda stjälkar hela säsongen! Den tog slut snabbt i år så får försöka köpa fler!  Nu i veckan har chutney gjorts och det går åt mycket i grilltider men även i vinterns grytor ger den väldigt god smak. Jag gör även fläder och rabarbersaft, kräm kokas och det finns mycket i frysen på lager.  Blev även bjuden på en fantastisk god paj hos en kund i år och den har jag själv bjudit på i sommar. Länk till receptet hittar du här Rabarberpaj med vit choklad

Krusbär är en ”måstehaväxt” i min trädgård! Jag har fyra ganska nygjorda plantor och de ger riktigt god skörd redan! I  vintras när jag letade växter till plantskolan hittade jag en ny sort `Larell´som verkar riktigt bra! Den får stora röda bär och är taggfri! Vi har en favorit marmelad som måste göras varje år och jag får god hjälp med att plocka (och äta)de stora mogna bären. Här hittar ni receptet! krusbärsmarmelad 

DSC_2082

Har ett par favorit sorter av Alunrot och en av dem är Heuchera Àmethyst Myst´- långlivad med vackert silvermarmorerat bladverk! Svår att hitta men lätt att sticklingsföröka med bladsticklingar. Här har jag en lång rad på tillväxt tillsammans med vitlök (!) okej, hade glömt att jag satt dem just där… Har en stark drivkraft att skapa nya växter och att testa vad som funkar. Kan inte förklara men det är väldigt givande att lyckas och jag lär mig alltid något på att misslyckas. Dessutom alltid bra att ha ett växtlager på lut. Här i Allamåla finns plats för tillväxt och tid att vänta in behov..

DSC_2094

…och ja…plötsligt kommer behovet! I våras gick avloppet sönder och hela min trädgård grävdes upp! Efter all förtvivlan och hopplöshet fick jag ”spotta i nävarna” och ta tag i problemet! Tänka om och göra nytt men inte kul att lägga pengar i en trädgård som snart inte är min längre. Då är det fantastiskt bra att ha en massa egentillverkade växter på lager! Här får alunroten plats utmed gången av stegstenar av skiffer (tack grannen Evert!) Snart kommer gråtimjan och backtimjan klä in stegstenarna (på tillväxt…)

DSC_2131DSC_2135

I dag har det varit dags att göra nya Buxbom plantor igen. Finns alltid behov av Buxbom! Jag har grävt upp de jag hade på tillväxt och planterat om i krukor för att sättas i ”mördarsnigelkarantän” innan de får flytta till Allamåla. De har stått några år i en djungel av sticklingplantor (förr var det mitt odlingsland..) Nu fick de klippas för nya sticklingar. Jag klipper ganska rejäla sticklingar, det fungerar lika bra och plantorna blir större snabbare! Dessa drar jag av bladen på skaften och klipper in, sen trycks de ner i en fisklåda av frigolit från min konsumtid! Denna har används till 100- tals plantor och börjar bli lite ”sleten” men är fortfarande bäst! Isolerar mot kylan på vintern och ger värme för rotbildning. I bottnen på lådan har jag planteringsjord med extra långtidsgödning och resten är såjord (Hasselfors S-Jord är bäst). Buxbom är en fantastisk vintergrön växt som är svår att ersätta och med en historia med svampsjukdomar känns det tryggt att göra nya plantor av eget material som är bevisat friskt!

DSC_2093DSC_2100

Jag har använt många egentillverkade Buxbomplantor till uppbyggnaden av min nya trädgård. Dessa har jag pusslat ihop till flera stora klot, inte helt lätt! Tillsammans med prydnadsgräs av olika sorter kommer de till sin rätt! Det strikta klippta kloten får fint samspel med gräsets vilda form som ger liv och rörelse. Älskar samspelet med järnet och växterna! Jag har kämpat hela semestern med att få ner alla växter som har stått i krukor i flera månader. Jag delade perenner, gräs tidigt i våras och har försökt använda mig av det som fanns. Fröplantor har letats upp och planterats i krukor på tillväxt. Har verkligen fått tänka kreativt men har varit väldigt lärorikt (men jätte jobbigt!) Ska bli riktigt roligt att få visa upp vårt projekt som min vän Smén Anders Aronssons har hjälpt mig att förverkliga. Ska få växa till sig lite först och lite detaljer ska finputsas… sen så! 😉

3 reaktioner till “Odlingstider och skördefest!”

  1. Hej! Jag vet att det här är ett gammalt tråd, men det dök upp när jag sökte efter snövit körsbärsträd. Vi har precis planterat ett, bredvid en till surkörsbär sorten Sikkola. Jag undrar, har ni haft problem men gren och bladtorka på er snövit eller har det klarat sig?

    Fantastisk hemsida förresten!

    Gilla

    1. Hej Richard! Nej min snövit har varit riktigt frisk och välmående. Bra tillväxt i år. Däremot har den inte börjat blomma och ge bär än. Kan vara så att de frös i våras…. Men jag har läst på en del och det verkar som det behövs ett annat Luddkörsbär för pollinering. De heter Prunus tomentosa. Mitt Luddkörsbär har gett bär redan första året men nästa år hoppas jag båda levererar! 🙂 Tack för värmande ord! Jätte roligt att du vill läsa mina inlägg! Ha en fin höst 🙂 Mvh Bodil

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s