Våra trädgårdsprojekt

Återbesök i Strömsnäsbruk!

Hinner inte riktigt med det här med att skriva inlägg på min blogg… Saknar inte projekt att skriva om men tiden räcker bara till att göra trädgårdar just nu. I veckan kom jag tillbaka till en trädgård för att plantera vårlökar. Ibland blir man så glad att allt ser så fint ut! Måste bara visa några bilder från en av planteringarna!!

DSC_0129

Utgångsläget! En varm och solig vägg behövde nya torktåligare växter och bättre placering av dem. Då stod de befintliga växterna precis under tak, närmast väggen. De behövde komma längre ut för att få naturlig bevattning ovanifrån. Dessutom är det oftast dålig jord närmast huset då fyll och dräneringsmaterial gör läget ännu sämre för växterna!

Nytt förslag blev många av mina favoritväxter! Tanken var att förutom att det skulle vara tåliga växter för läget, skulle det även vara blomning från vår till höst. Den svarta väggen är dessutom väldigt tacksam att ha som fond till silvriga blad och vita blommor – de får verkligen lyskraft mot den mörka bakgrunden. Christina ville också ha medelhavskänsla med lavendelblåa nyanser som är fint till det silvriga. För kontrast valde jag även rödbladiga växter. En enkel skiss med växtlista gjordes och vi började plantera…

DSC_1425

Vi började plantera i maj och här syns den 50 cm breda frisen mot huset där markduk har lagts ut. Bredden bestämdes efter hur långt ut takutsprånget gick. Kantjärn satte vi som avskiljning och inramning runt planteringen. Bredden på planteringen fick planket i bortre kanten bestämma. Snyggast om det inte blir några konstiga vinklar och linjer som inte går ihop. Blir dessutom mer lättskött med tanke på robotgräsklipparen om det inte blir svåra hörnor och prång där den inte kommer åt att klippa!

DSC_1848

En månad senare har de små plantorna redan kommit i gång att växa. Det är lätt till att sätta för tätt när de ser så ynkliga ut på våren men om det är bra med näring och vattnas så behövs det inte sättas tätare än vad det ska!

01

…fyra månader efter plantering! Visst blir man glad 🙂 Alla växter har skött sig och inte en enda har bytts ut! Viktigast av allt är ju att Christina har skött om vattning och gett  omtanke till sina nya växter! Det är så roligt att komma tillbaka då… bra jobbat!

DSC_2601

Förra veckan- början på september och det är fortfarande full blomning! Trots att sommaren inte har gett så mycket sol så har ändå växterna levererat mängder av blommor. Nu planterade vi vårlökar mellan perennerna för att få ännu tidigare blomning. Till våren får Backsipporna och Blåphloxen sällskap av vita tulpaner `Hakuun´en Darwinhybridtulpan som är mycket långlivad och storblommig- årets favorit! De övriga är (så klart) rikligt med Kirgislök – Allium aflatunense `Purple Sensation´och för att flörta med det rödbladiga planterade vi även den vackra purpurlila/svarta tulpanen `Queen of night´. Pärlhyacinter fanns, delades och planterades i grupper i framkant. De höga vårlökarna planterades i bakkant och mellan perennerna. När lökarna blommat över är det bra att dölja de fula bladen med uppväxande perenner!

DSC_2598

Här en närbild på det silvriga –  Havtornklot, Ulleternellen, gräsen, gråtimjan och lavendel. Fint tillsammans med den rödbladiga alunroten och kärleksörten! Den vackraste av alla vita Solhattar – `Virgin´lyser med sina stora lime/vita blommor mot den svarta väggen! Kantstenen har också kommit på plats mot kantjärnen – perfekt! Nu kan gräsklipparen komma intill och klippa och järnen spärrar i fogarna mellan stenarna så ogräs inte växer in från gräsmattan!

Stort tack till Christina Werner med familj – både för förtroendet och för duktigt omhändertagande av växterna ❤

En reaktion till “Återbesök i Strömsnäsbruk!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s