Min trädgård

Vad hände i år?

Sorterar bilder och försöker fatta allt som har hänt i år… det är orimligt mycket! Inte har jag hunnit med min blogg men en hel del annat, det får jag trösta mig med! Våren startade med söndrigt avlopp och uppgrävd trädgård. Inte roligt att sitta och planera andras trädgårdar när allt blev uppgrävt utanför fönstret. Ska visa resultatet på ”eländet”i  vinter. Det tog årets all lediga tid att få ner växterna igen som stod i krukor precis överallt ända fram till semestern. Måste ändå säg att jag är nöjd med hur det blev med tanke på att jag inte har velat lägga mängder med pengar på ett ställe som jag snart ska lämna. Har speciellt några vänner jag är evigt tacksam för hjälp, lovar att återkomma med dessa hjältar! Tills dess -här kommer några bilder på växter som fick komma i jorden, lite hastigt och ”lustigt”. Dessutom några andra upptäckta favoriter som jag ”lärt känna”trots allt!

DSC_2523Jag har verkligen delat perenner och prydnadsgräs, grävt upp fröplantor i singel och tagit sticklingar och frösått ettåringar för snabb utfyllnad. Jätteverbena– Verbena bonariensis nöp jag sticklingar på och fick många plantor på bara två veckor, absolut mycket snabbare än frön. Har man en gång haft dem så finns fröplantor runt om till nästa år, gäller att inte städa för noga. Något år har de kunnat övervintra men det är bara ren bonus i vår zon. Många fjärilar får man fladdrande och de lila blommorna ser ut att sväva över de lägre växterna. Vackra till Solhatt – Echinacea atrop. Àlba´ och till prydnadsgräs.DSC_2482I den långa planteringen mot söder sådde jag Krasse mellan växterna för att slippa öppen jord. Denna sorten från Impecta hette Slingerkrasse `Purple Emperor´. Den var i många nyanser från puderrosa, teracotta, mörk vinröd och till slut blev det många ljus aprikosa blommor. Fungerade som en bra marktäckare och gjorde sitt jobb effektivt!DSC_2808En ranka slingrade sig upp mot den varma tegelväggen och ibland har man tur att det blir rätt färg som matchar snyggt!DSC_2820Jag hann faktiskt även testa en ny näva! Den här ljusrosa Geranium `Dreamland´blommade faktiskt hela sommaren och hösten. Grävde ner dem för några veckor sedan och då hade de tröttnat som först! De här nya sorterna som är längeblommare fungerar ju fantastiskt bra som ersättning för ettåriga sommarblommor. Här kan de återanvändas nästa år eller få fortsatt liv i en plantering i stället! Här satte jag även ett par sticklingar av rödbladigt Klöver – Trifolium repens `Purpurascens´som säljs som en sommarblomma men egentligen är ett flerårigt ”ogräs” 😉 svår att bli av med men här blev den fin tillsammans med de lite silvriga bladen på nävan.DSC_2813I ampel får samma näva långa rankor som hänger ner. Hoppas den är livskraftig över vintern också – då får den användas flitigt i trädgårdar tills nästa år!

DSC_2810DSC_2832Det finns perenner i min trädgård som jag inte har en aning om var jag har fått dem ifrån eller vad de heter… Den här Blodtoppen – Sanguisorba ? Har jag skickat bilder till både Säve och Värö perennodlare och inte heller de visste 😦 Denna sorten är ca 180-200 cm hög och fantastiskt vacker, jätte fin att plocka in i buketter. Här i förgrunden är även ett Japanskt gräs – Miscanthus sinensis ? som jag har köpt för säkert 20 år sedan. Köpte det som ett Elefantgräs men det var det ju verkligen inte… Detta gräs har levt ett tynande liv mitt i gräsmattan. Nu lyfte Linus på BN-schakt upp det åt mig och jag delade det till 8-9 st nya plantor. Dessa ska få ge höjd och insynsskydd till min varma solvägg under köksfönstret. I år var det inget bra prydnadsgräs år, det behövs mer sol och värme för att de ska blomma ut tidigt de fina vinröda/silvriga axen. Länge såg de ut som spjut som stod på vänt efter värme. De här två okända favoriterna visade sig bli väldigt snygga tillsammans!DSC_2544Den här snyggingen blev ett impulsköp från Varberg i somras. Rödbladig Hypericum `Miracle Night´planterade jag i en kruka och den har blommat fint hela hösten. Bladen mörknade på hösten och blev ännu rödare och de fina fröställningarna var perfekta i höstkransar och buketter. Härdigheten är jag osäker på så den får nog övervintra i hönshuset innan jag är säker 😉

Ja, sen är det ju den här väldoftande skönheten! Blåflox – Phlox divaricata `Clouds of Perfume´ Den finns även i en mörkare lila och vit sort. Fantastiskt blomrik och har ett friskt bladverk som håller sig fin hela säsongen (om inte sniglarna hittar den….). Perfekt ihop med Pärlhyacinter och Tuvrör. Satte många sticklingar i våras av den vita `Clouds of Perfume´så den har planterats ner som kantväxt i min trädgård i höst. Denna borde vara årets perenn istället för Krypflox – Phlox stolonifera. När jag frågade en i perennagruppen så var svaret att den var lättare för dem att hantera eftersom den var lägre och inte växte ihop i brättena. Sånt styr mer i valet än doft och skönhet….

Här bilder från två trädgårdar med blåflox som jag tidigare har visat lagt upp på min blogg;   Uteplats- utöver det vanliga! och  Projekt -Roligare att gå till tandläkaren!

Lite bilder från i år…. fler kommer. Ser fram emot att visa upp både min egna och alla de som vi har anlagt i år. Tänker att man får glädjas åt det man faktiskt hann med istället för att reta sig på allt det som man fick ge upp!

Ha en fantastiskt fin Jul! ❤

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s