Inspiration

Blommor att plocka!

Jag tror min passion för blommor började i Allamåla där jag bodde varje helg som liten. Min pappa förbjöds att  klippa vägkanterna för att de vilda ängsblommor skulle finnas både för att se vackra ut och finnas för mig att plocka. Där gick jag ofta och gjorde fina buketter till min mormor. Nu är det ofta jag får önskemål från kunder att ”rita in” perenner som går att använda som snitt blommor och det känns roligt att det är en trend som verkar växa sig stark. Det blir mer personligt med egna blommor att ge bort eller få.DSC_1737Min William festfin för studentskiva! I år var det sen blomning på mycket. Pioner som brukar blomma till skolavslutningen var fortfarande hårt knutna knoppar. Då är det bra att köpa fina i snitt och ”fuska” lite ;). Här är den häftiga Pionen `Coral Sunset´som ändrar färg efterhand som den slår ut. Svår att hitta som perenn (jag har letat i perennlistor!!) men hoppas den kommer mer i odling. Jag fyllde på buketten med blommor från trädgården – Daggkåpa, Plymastilbe, Stjärnflocka, Röd smällspirea och doftande Smultronschersmin i en generös bukett.

DSC_1738

För ett år sedan dog världens bästa svärmor och farmor till mina barn- Janet. Det var stor sorg och saknad! Det kändes självklart att jag skulle plocka alla blommor i vår trädgård – som en gång varit hennes, till  begravning. Förra året var pionerna och rosorna i full blom just vid den tiden Janet gick bort. Jag har frågat min familj om det är ok att lägga upp bilderna. Med deras godkännande gör jag det för att visa att personligt ibland är bättre än proffsigt. Mycket kärlek kan visas med blommor!

4420

Jag plockade blommorna i god tid för att de skulle få dra vatten i ett dygn innan jag började. Bara plockningen tog tre timmar! Det var svårt att veta hur mycket som behövdes när jag inte hade någon vana  Det visade sig att det inte var överdrivet för mycket men det blåa som jag trodde jag skulle använda – kändes fel när jag skulle börja.

4425

4423Garaget blev min arbetsplats och strykbrädan hade jag sett på jobbet att den var en bra arbetsyta för kistdekorationen. Eftersom jag är ovan tog det väldigt lång tid och det blev stressigt på slutet!

Janet Landén 026Fick fina bilder från min vän Thessan ❤ En oasis krans bottnade jag med järnek i mitten och på yttersidan runt om. Den vita fyllda pionen fanns i min trädgård när vi fick ta över den. Den är fantastisk men namnlös! Den vita Klematisen är en Italiensk sort som heter `Huldine´ växer i mitt växthus. Smultronschersmin och daggkåpa är tacksamma som utfyllnadsblomma. Istället för sidenband köpte jag vita trähjärtan på jobbet som jag textade med guldpenna.

Janet Landén 019Från barnbarnen gjorde jag ett roshjärtan. Jag plockade varenda ros i min trädgård och den vackraste `Constance Spry´fick bidra med alla sina rosor. Det räckte inte riktigt till ändå så jag fick plocka Borstnejlika som reserv. Det är en mycket bra perenn att ha för att plocka av. Trots att den vanligtvis inte är så långlivad finns den alltid i trädgård då den frösår sig lagom mycket. Även här använde jag Daggkåpa för grönska tillsammans med en slinga av Murgröna. På min stenmur växer Hängslöja som är den skira vita blomman som fick lätta upp mellan rosorna. Den vackra Texensis klematisen `Princess Diane´fick bryta in med sina liljeformade blommor i ceriserosa. Det är inte så lätt att få helt samstämmigt i färgerna när man får ta av det som finns men jag tyckte att det var viktigast att hålla mig enbart till det som blommade i trädgården- trots det.

Janet Landén 010Det svåraste av allt att göra var kistdekorationen. Jag ville att den skulle vara väldigt ”blommig” och dölja kistan så mycket som möjligt.  Jag plockade pioner, Klematis, Plymspirea, Perukbuske, Kameleontbuske, Schersmin, Skuggruta, ormbunke, Rödbladig fläder, Trebladspira, vallmo mm. Det var känslomässigt svårt att placera dekorationen på kistan och fick därför hjälp av min chef Gunilla Samuelsson. Tacksam för det!

4428Till handbuketterna plockade jag Janets mörkcerisa Pioner tillsammans med Stjärnflocka, Pärlbräken och Daggkåpa. Jag plockade Pioner i knopp men i kyrkan slog de ut i full blom i händerna på oss! Det var säkert från värmen men det kändes verkligen som en hälsning från Janet. Pionerna blev så stora som 15-20 cm och fick knappt plats på kistan när vi skulle lägga dem där.

DSC_0699Till urnsättningen plockade jag en sensommarbukett av det som fanns i trädgården då. Hortensia, Höstanemon, Fjäderaster, Rosa snöbär, Rödbladig fläder (här med bär), Blodtopp, Höstaster, Storbladig Aster, Sköldpaddsört och vackra Miscanthus ax. Det är fint att följa årstiderna i buketterna, bär och fröställningar blir vackra i höstbuketten.

För nio år sedan dog min älskade pappa. Då var jag mitt inne i min trädgårdsutbildning och gjorde praktik på Skinnarnas. Jag hade inte modet att göra pappas blommor själv men fick hjälp av min vän Therese som är florist. Jag ville att pappas stora intresse för natur och fåglar skulle synas i blommorna. Pappa gick bort i januari och det fanns inte så mycket att plocka av då. Vet att jag ville ha mycket vårlökar och försökte förgäves få äppel- och körsbärs grenar att gå i blom för att ge en känsla av tillförsikt och vår. Jag plockade mossa, grangrenar, knotig stubbe och ett fågelbo, för att få in pappas skogsintresse. Detta hjälpte Therese mig med att plocka in tillsammans med många lökväxter som Pärlhyacinter, Franska tulpaner, Hyacinter, Iris mm. Jag har vid båda dessa begravningar känt att det var ett bra praktiskt ”sorgearbete” som fick mig att känna tröst och gav lite annat att tänka på. När begravningen har varit har jag tittat på blommorna och det har känts tröstande.

DSC_0033Det finns många växter som jag känner är svårt att klara sig utan eftersom jag tycker det är så roligt att göra buketter. Några av mina ”måstehaväxter” till just det är bla Daggkåpa, Pioner, Stjärnflocka, Funkia, Rödbladig fläder (`Black Lace´), Järnek, Borstnejlika, Schersmin, Syrén, Klematis, Rosor, Bergenia, Funkia (bladen), Astrar, Blodtopp, Sköldpaddsört,  rosa Snöbär och Japanska gräs. Förr- när jag hade mer tid, sådde jag även ettåriga blommor just för att plocka. Det fanns alltid Luktärt, Lejongap, Malva, Rosenskära, Höstaster och Lövkoja i mitt grönsaksland. Då var det alltid lätt att fylla buketterna – Plockningen gav dessutom ännu mer och längre blomning! Hoppas jag får tid till det i framtiden igen… Nu har det slutat regna – ut i trädgården igen… kanske det blir en bukett att ta in i kväll! 🙂

 

 

 

6 reaktioner till “Blommor att plocka!”

    1. Tack snälla! Är så glad att jag vågade och orkade. Det kändes som att det var bra att fokusera på blommor och att göra så fint jag kunde, trots att jag inte är någon florist.
      Tack igen o kram Bodil

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s