Inspiration, Min trädgård

Ljuva sommarblomning!

I januari börjar längtan och väntan på frösådder. Svårt att begränsa sig och just då finns lite mer tid. Resultatet blir många fröpåsar som kommer hem i postlådan i omgångar. När man sen står där i maj och allt ska omskolas och skötas om kommer eftertanken…. På sommaren ändrar jag mig igen och tänker – jäklar så bra att jag ändå satte så många frön! Lycka att kunna plocka blommor att ge bort, torka och även kunna göra buketter till våra kunder! Här kommer lite av årets blomning och även lite annat.

En söt liten Lejongap –Antirrhinummajus ´Twinny Appleblossom´ blev så fin med det rödbladiga hundkexet. Den hade tyvärr ganska korta stjälkar så den var inte så bra att plocka i bukett. Många fina samplanteringar i min krukor blev det i allafall!

Ännu en fin färg till det rödbladiga var Sommarflox – Phlox drummondii `Blushing Bride´ Jag planterade den i framkanten på mina krukor och de fick ett fint ”häng” där. Aldrig testat odla flox innan men gör gärna igen. Det blir nog att jag toppar dem fler gånger under uppväxten. Funkar jättefint i buketter!

Det var några år sedan jag odlade Rävsvans – Amaranthus caudatus `Red Tails´. Har planterat ut i både odlingslådor, perennland och krukor. Fint i krukorna än så länge men kanske de blir för stora i slutet på sommaren. Blev fina i en ”ge bort bukett” igår! Hade de även i min brudbukett som är torkad och fortfarande fin även i den. Bra till eternell!

Snygg till rävsvansen och till de aprikosa tonerna blev den fina Sommarrudbeckia-Rudbeckia hirta var pulcherrima `Cherry Brandy´. Hållbar i bukett och fin även i knopp. Fick fina långa stjälkar och kommer bli fin i många buketter i sommar!

Har satsat på en del eterneller i år. Blev lite såld på att göra kransar och uppleva pysslet från 80-talet igen! I år blev det ett par olika sorters Risp- Limoniumsinuatum ´Qis Soft pastel Shades´ hette den här! Så många fina nyanser och jag kan plocka i mängder! Bra om det nu blir lite kurser till vintern att ha på lager!

En annan färgskala på `Cutie Apricot´. Regnigt idag så det fick bli en bild på bukett inomhus. Men riktigt fina färger och väldigt långa fina stjälkar så perfekt även i färska buketter.

Förra året testade jag Jätteeternell – Helichrysum bracteatum i mixade färger och försökte länge få tag i aprikos… men det blev en sort i ljusrosa istället. Förra året blev det många kransar och i år har de även hamnat i fina buketter som vår duktiga florist Alexandra har gjort. Är fascinerad av dessa papperstunna blommor som det gäller plocka i tid – helst i lagom knopp! Ju mer man plockar destu fler blommor blir det. Känns lite jobbigt att klippa av den första ”huvudstammen” men snart har de förgrenat sig som bara den. Plocka buketter är väldigt rogivande så det får bli sensommarens återhämtning efter denna intensiva säsong!

Det finns ju även bienner – tvååringar. Oftast bladrosett första året och blomning andra året. Perfekt att så frön nu på sommaren så får man blomning nästa år! Jag sådde tidigt i år av Fingerborgsblomma – Digitalis `Dalmation Peach´ så den blommade redan första året. Jag brukar lura dem att bli fleråriga genom att klippa bort hela blomman så fort den blommat över så de inte hinner gå i frön. Alla växter vill fortplanta sig så känner de att de misslyckades i år så ger de järnet ett år till… min egen teori dock 😉

För två år sedan sådde jag den här skönheten! Brun Fingerborgsblomma – Digitalis ferruginea `Gigantea Gelber Herold´ Den är lika hög som mig fast det stod 130 cm på fröpåsen så bara en del kommer med på bild. Ska vara flerårig vilket är glädjande då den var väldigt vacker och inte särskilt brun men med en mjuk aprikos nyans. Lika giftig dock vilket är bra att veta… men sååå fin!

En annan två-årig snygging är Violkungsljus – Verbascum phoeniceum som jag en gång satte frön av och därför alltid har några i min trädgård. Då var det en mixad färg jag satte och tyvärr blev det bara ett par i vitt och aprikos men de hamnade i Allamåla och där har de fått behålla sin färg. Starkast är den lila varianten som oftast tar över till sist annars. Försökte hitta sorter i år som inte var mixade i färg men lyckades inte.

Vår första beställning på brudbukett blev till vår samarbetspartner Krille på KMS- mark & stenteknik när han och Linn blev herr & fru. Det blev några timmars plockning av blommor och mest av perenner som jag har gott om också! Alexandra komponerade fina buketter och de höll sig bra trots den höga värmen som var. Stort grattis igen till brudparet!

En annan favorit av perennerna till buketter är Stjärnflocka Astrantia major `Madeleine´ som är så vacker, hållbar och blomvillig! Klipper man ner den direkt efter blomning så blommar den om hela hösten. Väldigt långa stjälkar så perfekt i buketter!

Har varit lite osäker på hur härdig höstvädden verkligen är hos oss i zon 4 då ett par plantor försvann efter några år. Nu sådde jag för två år sedan Scabiosa ccaucasica Ìsaac House´ som gav mig flera löpmeter vackra perenner i vitt och ljuslila. Alla har klarat sig bra de senaste vintrarna och en väldigt fin snittblomma både utslagen och i knopp. Lika omtyckt av pollinerarna.

Solhatt- Echinacea purpurea Àlba´ har jag också en fin samling att plocka av. Någon blev rosa och de är mest omtyckta av fjärilarna. Stabil och bra snittblomma och fin även som fröställning om man plockar bort de vissna kronbladen.

Förra året testade jag att odla Röllika –Achillea millefolium ´Flowerburst Lilac Shades´ och den ger mycket färg i många nyanser rosa. Visade sig vara lättodlad, tålig och användbar i bukett. Går även att torka så det ska jag testa i år. Höll sig väldigt bra i våra helgbuketter så det verkar vara ett säkert kort också!

Rysk Martorn – Eryngium x zabelii `Big Blue´ är en ståtlig perenn både i planteringar, buketter och som eternell. Sticks rejält bara så det gäller att plocka försiktigt!

Jag älskar vallmo och visst är de lite förgängliga då de snabbt blommar över. Men ändå – finns det vackrare än dessa papperstunna blommor som ser ut som en fin volangkjol som dansar runt i trädgården! Den fleråriga Trädgårdsjättevallmo – Papaver orientale `Royal Wedding´ odlade jag för två år sedan från frön. De ettåriga till vänster är flera års sådder som jag låter komma tillbaka varje år… har man en gång haft dem så vill de gärna stanna kvar – överallt där de får! När det gäller att plocka i buketter så är det de fina fröställningarna som jag tycker är så vackra att plocka av både i färska och torkade buketter.

Hortensior är också fina i buketter både som torkad och färsk. Här den fina Hydrangea paniculata `Wims Red´ fortfarande vit i juli men skiftar snart färg först till rosa och tillsist röd. Älskad av våra pollinerare!

Har många favoriter och har gjort ett tidigare inlägg om några av mina bästa sorter!

Ser kanske inte så rolig ut så här ensam på rad… men för fint ”fluff-fluff” i buketter behövs lite skira blommor som ger luft mellan blommorna! Tänkte förra året att det kunde vara bra att så upp så jag har mycket att plocka av – både för att torka och ha i buketter. Brudslöja- Gypsohila paniculata visade sig vara lättodlad. Ska försöka hitta någon fylldare sort till nästa år. Brudslöja har pålrot så de är väldigt torktåliga…men svåra att flytta på efter några år.

Visst kan man blanda sommarblommor med både bienner och perenner i krukor! Här har jag fyllt på runtom ett litet Silverpäron som jag håller på att driva upp från en bottenymp. Det är fint att hålla sig till ett tema i färg och komplettera med kontrast i bladfärg som det blev i mina krukor – silvrigt och rödbladigt! Vill ni läsa mer om att göra buketter av plockade blommor från trädgården så hittar ni det här på ett äldre inlägg! Hoppas ni har fått lite inspiration för att odla egna snittblommor! Tänk så många blommor det blir av några fröpåsar o lite odlingsglädje!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s