Inspiration

Hortensior att älska!

Många sorter finns det och en trädgård behöver alltid minst en.. men gärna flera! När jag höll i inköpen på plantskolan fick jag alltid höra att jag tog hem för många sorter… Jo, det gjorde jag kanske men det är svårt att begränsa sig när det finns så fantastiskt många…eller hur? Här kommer bara några av dem som jag använder mest och har i min egen trädgård. Varje år blir det någon ny att testa!

Den här bilden tog jag igår och kanske är det svårt att se det vackra i det vissna men jag kan verkligen uppskatta dessa pappers tunna blommor som får ett så vackert genomlys av solen när snön och isen glittrar som diamanter! Det här är en Vidjehortensia – Hydrangea arborescens Sortnamnet borde vara Ànnabelle´men eftersom många av mina hortensior är egenodlade sticklingsplantor och jag är inte världs bäst på att komma ihåg. Det tar ju några år innan de blommar och i alla omplanteringar så försvinner ofta etiketten….Hortensior är väldigt lätt att sticklingsföröka, så gillar ni att driva upp egna plantor så testa det! Det skiljer inte så mycket på de vita sorterna och de rosa har jag testat men de har inte haft den växtkraft jag önskar. Jag får kanske försöka igen, för flera nya sorter har kommit de senaste åren.

I början på juli är blommorna i knopp, lite flatare men i slutet på augusti har de bildat stora runda bollar! Vidjehortensian är mer skuggtålig och passar därför här i min slänt på norrsidan. De lyser också upp väldigt fint i skuggan och så fin tillsammans med perenner och Tuvrör – Calamagrostis acut. Òverdam´ som också klarar mer skugga. Se gärna hur man beskär hortensior på länken nedan. Det som skiljer beskärning mellan olika hortensior är att jag låter alltid Vidjehortensian behålla några välplacerade, stabila grenar så de ger stabilitet till övriga årsskott som kan bli lite veka och lägga sig när blommorna blir stora och speciellt efter regn!

Bakom mitt växthus är det också norrsida och där får de vackra blommorna ännu mer lyskraft mot den mörka avenbokshäcken!

En annorlunda Vidjehortensia är Hydrangea arborescens `White Dome´ Stabilare grenverk och inte så stora runda blommor. Även om den är enklare i blomningen så tycker jag den är väldigt fin i en skuggig perennrabatt. Den lägger sig inte över andra växter efter ett regn och den är stilren med sin krans av enkla randblommor i vitt – snygg!

En annan sort som jag gärna planerar in i trädgårdar är Syrénhortensia – Hydrangea paniculata `Wim´s Red´ Den här sorten börjar blomma i vitt redan i början på juli då den är vit sen i aug blir den ljusrosa, september starkrosa och oktober mörknar den ännu mer och får höstfärg! Jag lyckades bara hitta bilder fram till september så oktober får jag komma ihåg i år att ta bilder! Den enda sort som jag känner till som även bladen får så fina höstfärger! Den har också mörkt vinröda grenar som är fina hela året. Odlingsvärd sort som faktiskt varje år har levererat blomning i olika färger enligt kalendern. Fin tillsammans med prydnadsgräs och höstanemoner! De hortensior som heter Hydrangea paniculata innan sortnamnet behöver lite mer sol så helst halvskugga och inte för torr jord eller för blåsigt. Beskärning behövs för att få både större, fler blommor och kompaktare buskar (se länken tidigare).

En riktigt vacker skönhet är den här Syrénhortensia- Hydrangea paniculata `Great Star´ De vackra böjda randblommorna är rent vita och väldigt stora! Den blir verkligen ett blickfång och får sån lyskraft mot det mörka, friska bladverket!

Eftersom jag då älskar hortensior så har jag gärna flera sorter tillsammans och alltid med perenner! Här har både en Vidjehortensia – Hydrangea arborescens och en Syrenhortensia – Hydrangea paniculata `Great Star´ fått en kärleksfull omfamning av Praktnäva- Geranium `Rozanne´ Längre bort skymtar Wim´s Red och längst bort i vänstra hörnet finns en…..

….Vipphortensia – Hydrangea paniculata `White Diamonds´ En kompaktare buske som har vackra konformade blommor. De får en rosa ton på hösten som många andra sorter. Något som jag aldrig har fått någon koll på är varför paniculata ibland kallas för vipphortensia istället för syrénhortensia? Någon som vet? Jag vet att när jag fick jobb på plantskolan efter min utbildning fick en kund som frågade efter höstsyrén… jag vet att jag fick gå och fråga om vi hade det, hade ingen aning om att de även kallades för det! Så kärt barn har många namn – det som gäller även med hortensior! Här har jag min ”vita diamant” med en Ligustersyrén – Syringa reticulata som har blivit en stor buske nu. Det är en senblommande syrén som blommar i crémevita doftande blommor i juni-juli. Så de avlöser varandra fint. Perfekt att kombinera hortensior med andra blommande prydnadsbuskar och sen göra planteringen lättskött med marktäckare. Förra året lade jag på gräsklipp under mina hortensior som jag har i Allamåla för att de skulle hålla fukten bättre. När jag inte bor där så kan man inte passa med vattningen alltid. Men de gillade verkligen den extra näringen som gräsklippet även gav, aldrig sett så fina ut! Det blir mer gräsklipp till nästa år!

Här ett par närbilder på de täta kompakta blommorna. Lite cremé vita i början när knopparna slår ut och blir mer rent vit som utslagen. Visst är den vacker!?

En som finns både i Small & large är Syrenhortensia – Hydrangea paniculata `Limé Light´och även då den lilla Little Limé´Som sitt namn har den stora liméfärgade blommor men dessa skiftar färg till mer vitare och sen rosa. Stora konformade blommor och riktigt fyllda! Vi planterar våra hortensior i rododendronjord för att de gillar fuktighetshållande mullrik jord. Den lilla sorten Little Limé har jag lärt mig verkligen behöver det. Den är inte riktigt lika livskraftig som den stora sorten och jag försöker lista ut om den är mer känslig för torka eller den helt enkelt inte är lika härdig. Där den trivs blir den fantastiskt fin men den har tendens att krympa om den inte gör det. Här har den vackert sällskap av mörkbladiga Silverax – Actea simplex `Brunette´ De lyfter varandra med den fina kontrasten både i färgen och i blomformen. Hortensiors stora bollformade blommor kräver skira blommor som Trebladspira, skogsaster eller spiror som kransveronika eller som här silveraxens doftande spiror! En annan fin samplantering kan ni hitta här. Eftersom rododendronjord är bra för hortensior så är de väldigt fina att kombinera med både magnolior och rododendron. Ta gärna en titt på en fin surjordsplantering vi gjort här!

Sedan har vi ju Klätterhortensia – Hydrangea anomala ssp petiolaris som jag har lite (än inte glömt..) hatkärlek till! Vårt hus behövde växter tyckte jag och satte tre klätterhortensior utmed husfasaden. De stampade på stället några år men sen jäklar tog de fart! Så vackert blev det och jag fick varje sommar klippa (blödare på våren så klipps efter blomningen i J-A-S) runt fönsterna för att kunna se ut. Det var vackert både under blomning, den friska grönskan, höstfärgerna och sen på vintern de knotiga lianerna som slingrade upp på teglet. Även de fina blommorna var dekorativa fast de var vissna. Men det hela slutade med uppgrävd trädgård, stopp i avlopp och nya vattenledningar in. De gamla tegelrören var fyllda med rötter… så ja… hatkärlek. Nu planteras de alltid långt från husväggar- lärd läxa även om den blev dyr! Här finns bilder på eländet…

Sen finns det ju många rosa, blå och spännande sorter som kommer! Men om man bor som jag i zon 3-4 och uppåt så ska man undvika de sorter som istället för paniculata och arborescens heter Hydrangea macrophylla i sorter. De blommar inte på årsskotten som de övriga jag har presenterat här. Blir det en kall vinter (och det blir det…) så fryser de ner i backen och efter som de då inte blommar på de nya skotten som dyker upp senare på våren så blir det bara gröna blad – inga blommor! Dessa säljs oftast som krukväxter och när de blommat över planteras de ofta ut i trädgården med hopp om att de ska blomma vidare där. Det är dessa sorter som färgen kan påverkas av PH värdet. Andra sorter som inte heller riktigt håller vad de lovat i vår zon är sorterna som heter `Endless summer´, `Runaway Bride´ och liknande, ofta framodlade med någon förälder av macrophylla, därav ”opålitligheten” i blomning. Tråkigt att man i början litar på lovorden och sen blir det besvikna kunder som förgäves väntar på blomning. Alltid bäst att testa i sin egna trädgård innan man börjar sälja … lärd läxa! Vill man njuta av blommor så gäller det att täcka dem väl med t ex granris (tjockt lager) då kan det blomma! Eller som med min fina rosa hortensia som jag har i kruka, den får övervintra inomhus på altanen, då blommar den varje år! Men visst är det bäst att välja säkra kort för det är lätt att glömma de där extra krånglet som det blir. Därför satsa gärna på en fin men härdig sort när ni väljer hortensior till er trädgård!

Snart är våren här – Håll ut! (januari har vi snart klarat av! :))

2 reaktioner till “Hortensior att älska!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s