Inspiration

Trädgårdens bästa rumsskapare – prydnadsbuskar!

Kollat igenom vad jag har skrivit om för växter sedan jag började med min blogg. Det har varit prydnadsgräs, rosor, magnolia, perenner, träd och vintergrönt.

Men jag har ju missat att inspirera er om de gröna innerväggarna i trädgården! Alla dessa fina prydnadsbuskar som ger oss den lummiga känslan och skapar de mysiga rummen. Bästa insynsskyddet och vindskyddet för både oss och våra fåglar. Vi har så många att välja av och ju större tomt man har desto frodiga och rejäla buskar kan man plantera! Har man en mindre trädgård så gäller det att välja de kompaktväxande sorterna som ändå ger stöd och ryggrad till perennerna i landen.

Här kommer därför några av mina favoriter både efter blomning, höstfärg och som inte kräver en massa skötsel. Alla dessa buskar fungerar väldigt bra i zon 4 där jag har testat dem i många år.

Där man har större plats kan man ha buskar som har förmågan att bli stora. I Allamåla har jag planterat utmed åkrarna närmast husen. Där det redan fanns buskar som vanlig bondsyrénSyringa vulgaris har jag fyllt på med ”kompisar”. På landet är det mesta grönt i omgivningarna så det rödbladiga får extra lyskraft och ger kontrast mot det gröna. Här har jag planterat tre rödbladiga Hassel – Corylus maxima `Purpurea´ och samtidigt som syrénerna blommar är bladen som rödast! De blir lite mer röd/gröna senare på sommaren. Fördel också att välja sånt som jag vet redan trivs och växer utan nämnvärd skötsel.

De här snygga hängena får man också njuta av (om man inte är allergisk..). Men i samma buskage har jag planterat Gulbladig kornell – Cornus alba `Cream Cracker´ både för fin bladkontrast men även för de fina röda grenarna som matchar hasselns fina hängsmycken.

Det här är också en fantastisk prydnadsbuske som borde användas mer av! Koreatry (koreanskt try) – Lonicera maackii `Kristall´ som både är väldigt tålig och vacker! Bästa kombon 🙂 Stiliga vertikala grenar med utsökta blommor i vitt som även doftar svagt av kaprifol. Min har princip bara lite morgonsol men har växt så bra på kort tid. Vackra röda bär blir det också på hösten. Även här ser man vad det rödbladiga gör att man ser det vackra så mycket tydligare med den mörka fonden i bakgrunden.

Här syns en del av växtkombinaten av buskar. Jag har klippt en hel del under uppväxttiden men då mest på kornellen som jag vill ska få nya illröda grenar hela tiden. De övriga bara växer på och gör sitt bästa jobb som avgränsning på snyggaste sättet.

Ibland bara ”blir det” snyggt av sig själv! Min pappa försökte plantera Fläder –Sambucus nigra lite överallt i Allamåla men det gick så där. Däremot kom det upp en planta bland vinbärsbuskarna som jag har föryngringsbeskärt varje vinter som har blivit fantastiskt stor. Några häckplantor av rödbladig bokFagus sylvatica purpurea fick stå på vänt här och plötsligt blev de för stora att flytta. De vackra fingerborgsblommorna – Digitalis pupurea som har sått sig själva mitt i allt gör sig fina här. Naturen och glömska är en lyckad kombination ibland.

På ”baksidan” syns hur stor den har blivit! Vi älskar flädersaft så den är ju inte bara vacker. Jag har planerat in fläderhäck till kunder förra året och de finns som barrotade häckplantor. Kan man tänka sig något vackrare som häck? Jag älskar så klart även den rödbladiga flädern…

Den stora jag har haft under många år får stå kvar där jag bor nu. Jag har därför i ett par år haft en liten på tillväxt i kruka. Den allra vackraste rödbladige fläder Sambucus nigra `Black Lace´ har så vackert bladverk och blommorna är rosa och blir så fina mot de finflikiga bladen. Vackra även som svarta bär och ofta plockar jag dem i buketter. Saften blir lika god fast lite svagt rosa istället.

En favorit som jag har haft i många år är Liguster syrén – Syringa reticulata. Den blommar senare och längre än vanlig syrén. Kan bli stor som ett träd (men jag har en buske). Den har fått en liten svacka då den flyttades för 5-6 år sedan till Allamåla men har nu börjat växa på igen. Älskar dessa gräddvita blommor som doftar och är galet populär hos våra pollinerare! Försökte filma ljudet och vimlet av humlor och bin i somras men det är svårt att få samma känsla som verkligheten. Denna vackra buske har varm höstfärg i smörgult och grenarna har elegant skimrande bark och växer så skulpturalt.

Som ett gräddigt fluff! Här trivs våra pollinerare lika mycket som vi med näsan i väldoften.

Tillsammans med ligustersyrén har jag hortensior som bästa sällskap. De tar upp bollen efter syrénens blomningen och fångar upp färgen i det krispigt limégröna i knopparna. Läs mer om dessa favoriter

Buskar är så bra att använda som bakgrundsväxter till perenner. Att kunna plocka upp färger och bladformer med perenner ger så mycket mer liv till en buskplantering. Den här planteringen gjorde jag av alla sticklingar och fröplantor som jag fick med mig hem efter min trädgårdsutbildning. Den Japanska lönnen- Acer palmatum `Tsuma gaki´ köptes på ett studiebesök på en plantskola. Den har levt ett litet tynande liv mellan Bergsbambun – Fargesia murieliae `Jumbo´ och Rödbladig smällspirea – `Summerwine´Härdigheten är nog inte den bästa men jag har älskat färgerna i orange/limé på våren. Men den rödbladiga djävulsbusken är en väldigt användbar buske som blir en fin kontrast till övriga växter. En favorit kombination jag har skrivit om i tidigare inlägg finns här:

Växthus behöver även skugga och vindskydd. Det är viktigt för att få ett bra klimat för odlingen. Över 30 grader varmt är det inget som trivs i växthuset så att plantera lite skugga när solen är som starkast är ett bra sätt att sänka temperaturen. En slingrande buske med vackert bladverk är Kameleontbuske – Actinidia kolomikta. Släkting till kiwi och den är en hanplanta som kan ge frukt tillsammans med honplantor av Actinidia deliciosa (minikiwi). Framför allt är det så fint med dessa blad som ser ut att ha doppats i färger i rosa och vitt. Den blir med tiden som enorma lianer och jag får medge att min har fått bestämma lite väl mycket här, det blir lätt ett ”illhärje”! På norrsidan av växthuset har jag en avenbokshäck som skydd för både kyla och blåst.

Jag har ett par buskar av Kaukasisk pimpernöt – Staphyleacae colchica som jag har drivit upp från frön och rotskott. Därför är jag osäker om den ena busken är en Pinnata Den är konstigt nog inte så vanlig och jag har bara sett den i en trädgård och planterat en hos en kund. Blommorna påminner om apelsinblommor i både doft och utseende. Efter blomningen utvecklas dekorativa frökapslar som innehåller nötter i vackra uppblåsta frökapslar. Det står lite olika info om ätliga eller ej, så inte vågat testa. Någon som har? I år har jag beställt hem några större buskar så hoppas kunna sprida den hos mina kunder! Den kan nog bli från 2-5 m hög så kanske inte i den minsta trädgården men härdig, lättodlad, fin blomning, dekorativ frukt och fint bladverk! Testa!

En prydnadsbuske som jag faktiskt enbart väljer för blomningen är Pärlbuske – Exochorda macrantha `The Bride´ för den är helt fantastisk i knopp i maj och även när alla dessa blommor slår ut på bågformade grenar! Som små pärlor sitter knopparna och är helt bedårande! Detta är en buske som behöver formas som liten… det kan kallas skulpturbeskärning men det är inte så avancerat som det låter. Men eftersom den har ett hängande växtsätt så behöver den bindas upp mot en käpp eller formas över en mur, natursten eller liknande. Då kommer de upp i lite höjd först innan grenarna får hänga fritt. Har i några trädgårdar fått dem att både nonchalant omfamna en sten och i en annan trädgård bli små träd med paraplykrona. Underbara! Dessa buskar ska man ge sällskap av vårlökar i vitt och den finaste underplanteringen är Spetsmössa – Tiarella cordifolia `Spring Symphony´

Här mot en sten, nästan överblommad men så fint att mjuka upp en hård sten med ljuv vårblomning! Fler bilder med både ritning och växtlista från denna fina trädgård på Råå hittar du här.

Japanskt olvon –Viburnum plicatum ´Mariesii´ är en riktig snygging! Den har flata blomställningar i maj-juni på en frodig och bred buske men inte så hög ca 1-2 m. Fantastisk höstfärg och röda bär ger den en extra färgkick i slutet på säsongen. Har haft min i 14 år och den har jag inte ens behövt beskära eller sköta om på något vis. Andra olvon kallas ibland ”lusbuske” men har aldrig sett några bladlöss på denna sorten. Absolut odlingsvärd!

Blomsterkornell-Cornus kousa har jag en väldigt stor i min trädgård! Den är också närmare 15 år gammal och jag köpte den som en liten buske. Eftersom de vita högbladen sitter kvar länge så är den i blom nästan 2 månader hos mig. Den står helt i skugga i ett litet woodland med torvblock som var ett av mina första planteringar jag gjorde efter min ubildning. Nu finns det väldigt många fler sorter och vi planterar minst ett par stycken varje år i våra trädgårdsprojekt. Älskar buskar med lite vertikala grenar där blommorna sitter som små lyktor. Precis som koreanskt koreatryet och japanskt olvon, man har även sina favorit växtsätt! Så klart har den även fina höstfärger 🙂

Nu blev det mest stora buskar inser jag men det är i och för sig de som skapar rummen bäst! Men den minsta favoriten är en liten Rododendron –Rhododendron `Bloombux´ och jag har precis beställt 25 st till våren! Den är ett litet perfekt vintergrönt klot som har blad som buxbom men blommar dessutom! Den är väldigt tålig och har klarat att stå i en liten kruka på min trappa i snart tre vintrar. Har nu testat den i många trädgårdar de senaste 5 åren så den har fått med beröm godkänt av mig! Den klarade t om den torra sommaren 2018. För att behålla den runda formen så ska man klippa in den direkt efter den har blommat färdigt. Väntar man för länge så klipper man bort nästa års blomning och det är ju dumt. Jag gillar den speciellt bra med låg backtimjan –Thymus serpyllum och i skuggigare läge Skuggbräcka – Saxifraga umbrosa `Clarence Elliot´ Fint när de blommar tillsammans och ännu bättre med vårlökar till!

Hoppas jag har gjort er lite sugna på att beställa några fina buskar till våren. Kanske ännu bättre att våga beskära gamla buskar och komplettera med nya som ger fin kontrast till de gamla trotjänarna som redan finns i trädgården!

2 reaktioner till “Trädgårdens bästa rumsskapare – prydnadsbuskar!”

 1. Så vackert och fina tips! Vad är det för växt med det vackra, stjärnlika bladverket på bilden framför den japanska lönnen, bambun och kransveronikan? Mvh Emma

  Gilla

  1. Hej
   Emma! Det är en Euphorbia- törel av okänd sort som jag fått av en trädgårdskompis för länge sedan. Kanske sorten griffithii `Fireglow´… men inte helt säker 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s