Vi har kunder som vi fått följa med i både två och flera trädgårdar sen vi började. Lars-Ove Johansson är en av våra trädgårdskompisar som vi fått äran att hänga med under lång tid. Först släktgården, sen lilla torpet och till sist (?) nybygget i Stångaberg, Torlarp utanför Lagan.
Första besöket 2017 var det grovplanering som placeringen av husen. En fin äng, på en höjd med skogen som skyddande famn men ändå nära till vägen. En trädgård med stora ytor och med naturen inpå knuten. Hur tänker man då när trädgården ska planeras? Det är ofta rådgivningar görs i denna miljön och det är alltid lite svårare att få stora ytor att bli ”mysiga”. Här får ni följa Lars-Oves resa från äng till trädgård!

Viktigt med läge av hus är att tänka på väderstreck och högre placering. Här blev det bra med morgonsol på framsidan och en solig gavel och kvällssol länge på uteplatser på baksidan av huset. Alltid spännande att få vara med från början då man blir delaktig redan från start. Möjlighet att påverka sånt som kan bli svårt att ändra på i senare läge.

På vintern planerade jag in trädgården närmast huset för att ha något att utgå ifrån. Många önskemål och vissa föll bort och några kom till i processen. Ett spa-bad var först på önskelistan men istället blev det ett runt trädäck med kvällssol. Här blev det även lite nivåskillnader som Lars-ove ville fixa själv med grävmaskin och med det som vi har gott om i Småland – sten! Vattenspegeln blev i stället i en liten damm som även tog hand om dagvattnet. Lars-Ove ville gärna ha stenmur och smålandsgärdssgård som avgränsning runt tomten.

Dammen grävdes och fick till slut även dammduk då det var svårt att få vattnet att fylla upp.

Samma vy några år senare… Lars-Oves dröm om en fin vattenspegel blev verklig och visst känns det som att det här huset har legat här vid dammen under väldigt lång tid. Placeringar och proportioner känns bra och när alla träd växt till sig blir det ännu bättre! Här finns nämligen många träd förutom i planteringarna ; Hängblodbok, hängkatsura, prydnadskörsbär Àccolade´, magnolia, ligustersyrén och väldigt många fina fruktträd som växer så man blir avundsjuk. Här är det bästa skötseln med vattning och det ger grönskande resultat!

På vintern 2018 tog vi en titt på trädgården och då hade även stenmuren mot vägen kommit på plats. Alltid bra att följa och se allt som händer och ibland gör årstiderna att man ser annat som man kanske inte tänkt på när det är ”grön säsong”.

När äntligen vi får börja jobba med anläggningen så är det oftast mycket kantjärn som ska på plats. Formen på gångar och planteringar är viktiga att de blir följsamma och mjuka.

När det är ett hus med lite ”gammaldags charm” där huset är symmetriskt med veranda på mitten är det fint att de linjerna får följa med ut i trädgården. Huset får bestämma, då hänger det ihop med trädgården på ett naturligare sätt. Här ville vi ha en liten rundkörsel och allé för att göra ingången från vägen välkomnande och pampig! För att få linjerna raka behövs linor och ett gott ögonmått ;)Belysning förbereddes med genomföringsslangar till varje träd.


Det är inte förrän man får gräset och singeln på plats som formerna visar upp sig! Ett fint rostorn fick bli mittpunkt och höjd som behövdes.

Tornet från huset och utsikt mot vägen. En rundkörsel gör att den långa sträckan känns kortare och enligt feng shui ska det lugna ner energier och bromsar upp intrycket. Singelgångar gör att man saktar ner och inte har så bråttom som på hårda ytor. Dessutom ett trevligt ljud när man hör att det knastrar i gruset och förvarnars om besök!

Nyaste bilden från Lars-Ove. Nu har favorit rosen -Rosa `Wrams Gunnarstorp´ börjat klättra uppåt och Praktnävan – Geranium `Patricia´ ger blomning ända till hösten. Nyaste planteringen vid dammens brygga har också växt till sig!

Smågatsten valdes för att få balans mot singelgångar. Viktigt att ha olika ”golvmaterial” för att förstärka att det är olika rum och att det är extra snygga ”dörrmattor”. Eftersom här finns en robotgräsklippare finns det en överfart med smågatsten där linan lagts så gräsklipparen kommer åt på båda sidor mittgången av singel och kantjärn. Ännu viktigare med trädgård på landet att använda natursten och naturmaterial så mycket som möjligt.

En liten sittplats för morgonsol fick en fin stenläggning som bryter av från gången.


När trädäck får fin inramning av växter och det även blir inbyggda planteringar så blir det även här mer rumskänsla! Då kan man även på ett naturligt sätt få klängväxter att växa upp på pergola och spaljéer (som inte ännu fått plats här). Att markera planteringarna med en fris runt om gör mycket för helheten.

Insynsskyddet av växter från vägen var tänkt till Spa-badet men det är precis lika viktigt att skapa rumskänsla till uteplatsen. Trädäckets runda form förstärks ännu mer med ett upphöjt kantjärn. Kantväxter som får ”spilla över” blir en mjuk övergång. Viktigt när det gäller trädäck är att det blir en bra balans. Stora trädäck utan växter blir ödsliga och platta. Det är då man köper en massa krukor som kräver daglig passning med vattning. Därför – växter i ”backen” hållbart, lättskött och vackert!



Bakom garaget byggdes även en gård för jakthundarna. Här behövdes skugga mitt på dagen så därför planerades det in både spaljéer med klängväxter, blodbokshäck och en doftande schersminhäck. Bra gångar mellan solskyddet för att det ska bli lätt att rengöra hundgården och sköta häckar från båda hållen. Även hundar behöver rumskänsla!



Det blir resultat redan första året och nu är det även en snygg del i trädgården då den syns från utplatsen är det viktigt. Micke beundrar Schersminhäcken.

Nyplanterad ätbar häck! Lars-ove gillar att ta vara på bär och frukt så det blev även en ätbar häck som tog bort nivåskillnaden bakom hundgården. Fler fruktträd planterades här i slänten så ett 10-tal fruktträd har redan börjat ge frukt! Här finns krusbär, vinbär, mullbär, körsbärsbuskar, fläder, havtorn, rabarber, blåbär, try, smultron, åkerbär…ja allt man behöver för att kunna safta o sylta! Muren samlar värme och ger ett gynnsamt odlingsläge….
På bara ett par år har det blivit en tät häck som kan skördas från två håll.

Lagom till invignings/trädgårdsfesten kom pergolan på plats. Spaljén var nästa projekt! Många trevliga grannar, släkt, vänner och trädgårdsintresserade kom på besök, trevligt initiativ! Vi fick även berätta hur trädgården planerats och byggts upp med en liten presentation. Magnolian blev en ”inflyttningspresent” som fick plats vid dammen.

Det serverades hamburgare, go fika och tipsrunda i trädgården. Många frågor från intresserade besökare – alltid roligt!

Stolt och glad trädgårdsmästare, sist att lämna festen! Det är en härlig känsla när en ritning blir verklighet och kunden är minst lika nöjd – som vi!
När spaljé och ribbor kom på plats kunde klematis, rosor och rosenvial börja klättra uppåt! Lars-ove älskar blommor och det är verkligen en blommande trädgård från tidig vår till sen höst… Här blommar Låg flocknäva-Geranium cant. , stjärnflocka – Astrantia major `Roma´, akleja – Aquilegia vulgaris `Nivea´ som blommar först innan Rosenvial – Lathyrus latifolius `White Pearl´ och klängrosor o clematis följer upp blomningen. Mot växthuset planterade vi får favorit Fjärilsbuske –Buddleja dav. `Blåvinge´ som det finns tre av i trädgården! Läs mer om den här Vacker & härdig – Blåvinge

Mellan hus och garage blev en stor singelyta. För att få något som bröt av placerades en gårdspump här. Den fungerar visserligen inte men det är fint att någon så nybyggt ändå får lite charmiga antika attribut! Mot skogen syns bärhäcken växa upp!

Så klart ska en odlare som Lars-Ove även ha ett växthus! Det blev ett i trä som vi även har på vår trädgårdsfabrik, fast här med mur och ingång mot uteplatsen.

Även när det blir mörkare tider ger växthuset glädje då det förlänger säsongen i trädgården. Belysning är också viktigt när man har mörk skog runt omkring. Det gör att trädgården känns mysigare även den mörka tiden på året.

Här syns ”steget ner” till den runda uteplatsen. Även den blev klätt med kantjärn för att både göra nivåskillnaden men även formen mer synlig.

Många vackra perenner och prydnadsbuskar fyllde planteringsytorna bra redan första året! Här är det fantastiskt att se hur det ändrar färg och utseende beroende på årstid. Här kommer lite bilder på förvandlingen i färger i samma plantering vid besök vid olika tider på växtsäsongen.

I juni är det Allium, kantnepeta och stäppsalvia som ger en purpurlila plantering!

I juli är det svalare färger i vitt och limé som tagit plats. Alla prydnadsgräsen börjar få höjd och det ser frodigt och grönt ut.

I Aug-sept börjar hortensiorna rodna i rosa, Himmelspira –Perovskia `Blue Spire´ är så fin tillsammans med den vita Solhatten – Echinacea purp. Àlba´. Prydnadsgräsen får fina ax som bidrar med lite sensommarfägring.

På hösten och vintern får de fina vipporna, fröställningar hjälp med belysning för att framhäva det som trots årstiden håller en fin form länge till. Vi placerar gärna ut belysning i trädgårdar vi gör på ”prov”. Ibland är det bra att få se hur det blir innan man bestämmer sig. Här lysande Straw som ger fin effekt i prydnadsgräsen.


Till sist kom även ett smålandsstaket på plats på de båda kortsidorna av trädgården. Fint att bryta av muren med något luftigare, alltid viktigt att det bllir balans! På våren syns den väldoftande blåfloxen – Phlox divaricata `White Perfume´ som får komma igen som kantväxt på planteringarna på framsidan. Det blir väldigt effektfullt och lugn för ögat att vissa växter repeteras och förstärker formen på landen. Så klart var det ett flaggstångsland och humlestörar med i trädgården- höjd behövs till stora ytor!

Tillsammans med vårlökar blir det en fantastisk vårblomning! Doften är verkligen som namnet – parfym!! Väldigt bra växt till högre rosor som här Kanadensisk buskros – Rosa `Louis Bugnét´ som ger blomning och döljer barbenta rosor innan de har kommit igång.

Här syns hur blåfloxen ger en vit volang runt huset. På håll syns det inte att det är en liten uteplats med morgonsol till höger eftersom samma växter ger enhetligt uttryck.

På norrsidan vid köksingången blev en samling av favoritskuggväxter! Här är det viktigt att något är fint hela året runt. Det är här man går mest… från garaget och in till vardags.

Här finns även en liten Pärlrönn – Sorbus frutescens som förutom sin fina vårblomning även har dekorativa vita bär som lyser upp mot huset. De här bären får hänga kvar länge och blir fantastiska mot de purpurlila höstfärgerna!



Fina spaljéer beställdes och redan första vintern fixade Lars-ove en fin granrisportal! Nu har Klematis – Clematis Àlbina Plena´ med fint sällskap gett sig uppåt på järnen. Lättskött häck av Björkspiréa – Spiraea betulifolia `Tor´E med kantväxt Myskmadra –Galium odorata. Även här vill man ju ha en väldoftande gång att njuta av!

Tre Aroniaträd –Aronia melanocarpa Finns också vid gången och har belysning som gör gången välkomnande även vintertid. Bären skördar Lars-ove och gör god måltidsdricka av. Väldigt nyttiga bär! De här träden med björkspirean ger dessutom fantastisk färg explosion på hösten!

De sex rödbladiga träden i allén heter Rönnbärsapel – Malus toringo `Freja´ Ett träd som blir lagom stort och som bryter av fint mot allt det gröna! Rödbladigt blir också en fin fondvägg för andra växter som får lyskraft framför. Många hortensior finns i trädgården och här är den större sorten Hydrangea paniculat `Limelight´ för den vill vi ska komma upp ovanför muren och visa sin blomning för alla förbipasserande på vägen! Kransveronikan – Veronicastrum virginicum Àlbum´ ger finaste kontrasten i blomform mot hortensians större konformade blommor.

I varje plantering vid entréerna finns dessa små vintergröna klot. Rododendron – Rhododendron `Bloombux´ Liknar buxbom i bladen men är mycket tåligare o friskare val just nu. Sötaste blomning i rosa och extra fin med låg marktäckare som blommar samtidigt, som här i den soligare planteringen Backsippa – Thymus serphyllum Àlbum´

En perenn som också repeteras är Trebladsspira – Gillenia trifoliata Det vackrast sällskapet till både rosor…


..men även för alla Pioner –Paeonia lact. `Sarah Bernhardt´ o `Festiva Maxima´ De större blommorna behöver ett skirt och lättare sällskap för att ge luft och kontrast!

En mörkrosa Stjärnflocka – Astrantia major är är också ett fint par ihop!

Tänk att få de här sötnosarna på nära håll från trädgården! Det är ett lugn i den här trädgården och man känner sig alltid välkommen! Ute vid vägen finns ett mjölkbord i gammal stil med ett kylskåp (!) fyllt av hemmagjord sylt, marmelad och annat gott som skördats och förädlats av Lars-ove. Överskottet på försäljningen går till ett växthus projekt Lars-ove har förverkligat i Loki, Kenya. Så odling sker även i varmare klimat!
Så har ni vägarna förbi Stångaberg i Torlarp så stanna till och kolla i kylskåpet (fantastisk morotsmarmelad!) … och spana in den fina trädgården som sköts om med stor kärlek och med helhjärtad odlingsglädje!
Stolta och glada är vi att vi fortfarande får komma och ”titta till” trädgården varje vår och höst! Vi tackar Lars-Ove för ett gott samarbete och för förtroendet vi fått att hjälpa till att förverkliga denna fina trädgårdsdröm!