Våra trädgårdsprojekt

Trädgård formad efter huset och dess ägare!

Det är vissa trädgårdar och de som bor där som får en speciell plats i <3och som man nästan hör av varje vecka! Siw & Kjell Lorensson i Hovmantorp tillhör det gänget. Vi träffades första gången 2017 då de höll på att bygga sitt nya hus och behövde hjälp med trädgården. Någon hade gjort ett förslag till dem med många Silverpäron. Det slutade med ett nytt förslag där det faktiskt inte blev ett enda silverpäron! Nu har trädgården växt till sig och eftersom vi alla är så stolta över resultatet så är det dags för en presentation av den.

Huset är byggt efter den smala tomten som en sammanlänkad bågform som följer vägens kurva. Det är inte ofta som tomten bestämmer formen på huset men här var det den fina sjöutsikten på baksidan man ville omfamna. Husets framsidan hade flera ingångar och därför blev det redan vid första besöket bestämt att vi delar upp trädgården i ”tårtbitar” – olika rum efter de olika funktionerna som önskades. Garage med snickarverkstad hopbyggt med en ingång så att man kunde bära in matkassar direkt från bilen i garaget till köket. Jag fick för första gången på en rådgivning följa med på en biltur och se deras tidigare trädgårdar för att förstå att nu önskade de något helt annat! Det ”klickade” direkt och jag tyckte det var så härligt mod och det fanns stor nyfikenhet och öppenhet för ett nytt sätt att tänka trädgård. Det blev både växthus och uterum inplanerat innan ritningen blev färdig!

På husets baksida bildade de olika byggnaderna fler skyddade rum för uteplats, spabad och utekök. På det smalaste stället var det precis så gräsklipparen kunde smita förbi så det gällde att försöka få trädgård på de platser där det fanns utrymme.

Viktigt var också utsikten från köksfönstret som Kjell kallade ”lökafönstret”. Här ville han kunna stå i köket och hacka lök med ett glas rödvin och få en fin siktlinje mellan de fina tallarna! Älskar när man får tydliga målbilder som gör planeringen ännu roligare!

När man även anlägger trädgårdar så är det vintern som ger tid för planering. Så i feb 2018 hälsade jag på igen för att se uterummet som börjat få form. Själv hade jag till sist hamnat i den berömda väggen. Allt var grått och en lång sjukskrivning gjorde att den här trädgården planerades lite i taget… men den gav ändå hopp om framtiden och det var kanske dags att fundera på förändringar för att inte behöva hamna i samma läge igen.

Nu blev det ingen start till våren 2018 och med tanke på den värsta torkan som blev det året så var det klokt att vi väntade till hösten. Men då var vi efterlängtade när vi kom! Anläggaren hade gjort förarbetet efter min ritning och efter några ändringar (gör om- gör rätt..) kunde vi börja plantera! Första steget är alltid att sätta kantjärn. Här ville man inte ha rostigt så galvade järn sattes på plats.

Nästa steg som kom var idegranshäcken, kloten och att få träden på plats. Min största favorit när det gäller träd med vacker stam är Kopparlönn – Acer griseum som här redan börjar få sina fina höstfärger. Så klart placerades den framför de stora fönsterna så utsikten blev den bästa året runt!

Här är även kvällssolen och den vackra barken blir nästan självlysande i motljus. Redan första hösten fick jag fina bilder från nöjd Siw som älskade att titta på det vackra trädet genom fönstret.

Underplantering blev en vacker blandning av bladform, färg, vintergrönt och blomning under lång tid! Redan våren efter hade allt växt till sig så bra och de vackra Raggträjon – Dryopteris affinis får en vacker kopparton i sina blad som rullar upp tidigt.

Hade hittat mina favorit träd Prydnadsolvon – Vibrunum Èskimo på högre stam och så klart fick de stå på vänt tills det äntligen blev planteringsdags! Vintergröna träd med vacker blomning i vitt på våren. Perfekt som välkomnande småträd vid en entré. Fin underplantering och belysning som lyfter träden är lika viktigt för att de ska bli snyggt året runt.

Vid mellaningången på huset blev det gräsmatta trots att inte robotgräsklipparen nådde dit. Det kändes viktigt att det blev en bra balans med det gröna så inte det blev för ”hårt” och sterilt med för mycket sten. Kjell såg det bara som extra motion och grönare gräsmatta får man leta efter! En vacker magnolia fick underplantering av rododendron. Kakaoflis la vi på våren efter plantering för att få bästa växtkraften och för att hålla fukten.

Vacker sort som blir kompakt i växtsättet är Yakushimanum-rododendendron `Koichiro Wada vacker blomning i äppelblomsrosa som bleknar till vitt och vintergröna blad under magnolian.

Den här trädgården är så fina alla årstider men på våren ser man så tydligt de fina bladkontrasterna och som alltid behövs det mycket prydnadsgräs när det är marktäckning med sten.

Vi hade redan vid planeringsstadiet tankar på att fånga sista kvällssolen i den hörnan som blev mellan garaget och huset. En pergola föreslog jag och Kjell som är finsnickare i grunden fick allt på plats! Den här planteringen valde jag växter efter kontraster mellan limé och mörkt röd/vinrött som är en favorit. Jag ser fram emot när alla klängväxter har börjat bilda grönskande tak också!

Den vackra italienska Klematis – Clematis viticella `Romantica är en given favorit i detta sällskap. Här växer även honungsros, vildvin mfl så ett vackert grönskande och blommande pergola tak finns att vänta!

Det som är värdefullt med pergolatak är inte bara det rumsbildande taket som skapas utan även de fina skuggorna som framträder mot fasaden

Efter garaget kom det till ett litet förråd mot vägen och på dess baksidan ett växthus. En plantering med flera fina träd och växter gjorde att även denna byggnaden fick ett eget litet rum. Skenkamelia –Stewartia pseudocamelia, Carmencita rönnar – Sorbus commixta `Carmencita och en vacker liten Japansk lönn-Acer plamatum var. dissectum ger planteringen en fantastisk höstfärg.

Tomten avslutas i en smal trekant där vi planerat in att odlingsdelen skulle finnas ett par trappsteg upp från övriga trädgården. När det blir en liten nivåskillnad så förstärks rumskänslan, det känns ännu tydligare att man går in i ett annat rum. Flera fruktträd, odlingslådor och bärbuskar fanns på önskelistan!

Efter bara något år så fick den här planteringen övergången mellan rummen att bli ännu mer njutningsbar.

Här syns den spetsiga formen på odlingsdelen. Avslutades med en körsbärsbuske för att runda av spetsen. I tomtgränsen sattes rödbladiga fläderbuskar och längre bort vid uteplatsen med medelhavskänsla blev det silvriga havtorn buskar.

Odlingsdelen fick också formas efter den speciella tomten så förutom alla övriga fruktträd så fick även ett pelaräppelträd plats i en hörna. Kjells favorit då det är så vackert när det blommar! När ett trädgårdsreportage gjordes i våras så visade han stolt upp det på äkta Karl-fredrik manéer med ”fluff-fluff” i äppelblommorna! 🙂

Till sist stod både det lilla fina växthuset på plats som Kjell byggde och odlingslådorna dignade av ätbart! Så roligt att se hur mycket glädje odling ger och i år flyttade även bisamhällen in i trädgården. Bärbuskar valde vi på stam för att få lättare plockhöjd och med möjlighet till underplantering av smulgubbar. Kjell fixade odlingslådorna själv i galvad plåt.

Det lilla växthuset blev som ett smycke i trädgården och fick en självklar plats bredvid odlingslådorna. Här torkas lök, odlas tomater och njuts av ett och annat glas bubbel. Kristallkronan gör sig perfekt här! Bakom vindruvor och buddleja döljs spa-badet.

Överallt hittar man fina detaljer som fylls på med efterhand. Har man valt fina stuprör i koppar så är det självklart med en vacker vattentunna i koppar! Bra idé att ta efter…

Den smala remsan som blev mot långsidan behövdes också göra mer spännande. Ett hus skulle byggas på granntomten och vi rekommenderar alltid att inte vänta med häck utan sätta den direkt. Då får man själv sätta nivåerna och häcken ger ett bra insyn/vindskydd i god tid. På Kjells och Siws träd-önskelista fanns hägg och hängalm. Efter att informerat dem om almsjukan så ville de ändå testa… peppar peppar så växer det på väldigt bra! Men här fick häggen komma i bakkanten av tomten och almen mot vägen och där i mellan….

…tre Dvärgsyréner – Syringa meyeri `Palibin som trollar bort korridorkänslan och får den uppdelad istället. Gillar att de här träden både kan blomma om och att de får fin höstfärg. Klipps Kantnepetan – Nepeta faassenii `Walkers Low ner efter blomningen så blommar den igen samtidigt som höstfärgerna börjar komma. Här har häcken av Avenbok– Carpinus betulus växt till sig och grannens hus tagit plats. De här bilderna är fortfarande de som fått flest ”gilla” på vår Instagram sida..

Hängalmen-Ulmus `Camperdownii har växt till sig väldigt bra och det rödbladiga Getris- Diervilla splendens `Diva är så snygg som underplantering. I bakkanten syns även en liten plantering som fångar upp det rödbladig…

.. .. där det på våren doftar underbart av den vitblommande Blåfloxen –Phlox divaricata `White Cloud. Samtidigt blommar den himmelsblå Kaukasisk förgätmigej – Brunnera macrophylla `Jack Frost.

Dags för trädgårdens ”baksida” där jag planerade in ett trädäck som inte skulle själa för mycket yta i trädgården men ändå binda ihop alla delar på ett självklart sätt. För att förstärka ”lökafönstrets” utsikt valde jag istället att låta planteringarna ”komma in i trädäcket och med stegstenarna visa siktlinjen där i mellan.

Den här delen planterade vi sent på hösten och med pannlampor så inga bildbevis på planteringen 😉 Här landade den medelhavskänsla som var önskemålet för uteplatsen… trots att det inte blev några silverpäron. Här blev det istället fri utsikt till vattnet och för att flirta med den satte vi flera fina Japanska gräs– Miscanthus sinensis i sorter. Den längeblommande Nävan – Geranium `Rozanne fick plocka upp de blå tonerna från vattnet.. Här syns till höger att planteringen ”jackar in” i trädäcket så det ändå blir en snygg linje mot gräsmattan.

Tidigare på försommaren är det Allium `Globemaster som sticker upp i nävan och de tidigblommande perennerna som täcker upp innan nävan och prydnadsgräsen är Backsippa- Pulsatilla vulgaris och Blåflox – Phlox divaricata `White Cloud. Här finns många medelhavsväxter som övervintrar i uterummet som citron, fikon, olivträd mfl. Dessa förstärker känslan av att vara på semester betydligt mer söderut! Längst bort syns Kjells och Siws platsbyggda torkställning med sittplats när den inte används och inbyggd vattentunna.

Såklart blev det ett fantastiskt utekök också! Här lagas det mat året runt och inget saknas! Perfekt i corona tider att kunna bjuda barnbarn på pannkakor utomhus!

Perfekt läge med utekök under tak närma till köket inomhus och i direkt anslutning till både uteplats med tillgång till markis eller till inglasat uterum för kyligare kvällar. Här vill man kunna stå och fixa med mat samtidigt som man har familj och vänner för mysigt ”häng” runt kocken! Kolla in den fina detaljen med ”köksgolvet” som bryter av och som förstärker rumskänslan!

Inbäddat i grönska finns spa-badet. Fritt för insyn och närma till duschen inomhus. Jag tycker att dessa generösa badkar gör sig bäst gömda. Trevligt att kunna bada utomhus så klart men de är inte så vackra att titta på (smaksak, naturligtvis!) Här fick det precis plats efter växthuset så därför är nätet uppsatt mot växterna så gräsklipparen hittar förbi. Varje yta planerad in i det minsta!

I pergola gången mellan växthus/förråd och garage planterades vildvin för att ge även denna smala passage både grönska och höstfärg! Längst fram skymtar spa-badet.

Passagen mellan odlingsdelen och växthuset markeras med en Japansk rönn – Sorbus commixta `Carmencita (en av två) med underplantering av rödbladigt getris. Här ser man också fotbollsplanen i Hovmantorp som är på andra sidan vägen.

Överallt finns oväntade detaljer som har gjort att Siw och Kjell verkligen har satt sin egen prägel och känsla i trädgården. Alltid något som de har byggt eller fixat och det känns så ända in i hjärteroten att de älskar sin trädgård! Vi hälsar på här oftast både vår och höst… och lite däremellan. Kjell och Micke hörs av oftast varje fredag då det är någon av dem som har hört en fräckis som de fnissar över i luren.

Kjell har byggt fina trätorn som vi säljer i Trädgårdsfabriken och nästa år kommer det även fina planteringslådor som passar till! Här syns tornet i våra odlingslådor utanför vårt växthus.

I tidningen hamnade vi då till sist fyra stolta trädgårdsvänner på samma bild. En lång resa från första besöket men när det gäller trädgårdar så går åren fort!

Detta är en trädgård som är svår att visa och det krävs många bilder för att förstå hur den är formgiven. Ritningen fick inte ens plats på en A3 så finns tyvärr inte i rätt format att visa upp. Växterna är många och valda med stor kärlek men skulle bli en tröttsamt lång växtlista att ta sig igenom. Hoppas ändå att ni får en uppfattning hur den här trädgården ser ut. Många som kör förbi och ser alla de små trädgårdsrummen mot vägen tror att det är flera trädgårdar på ett pärlband efter varandra.

Det är ibland svårt att förklara den här långa processen som det blir från första rådgivningen till färdig trädgård. Det är viktigt att kemin stämmer och att man verkligen lyssnar in alla önskemål och drömmar. Ett förtroende som man får på vägen mot målet är värdefullt och allra viktigast att det finns kvar även flera år efter trädgården står färdig. Stort tack till Siw & Kjell Lorensson i Hovmantorp för bästa samarbetet och att vi alltid känner oss efterlängtade och allvarligt bortskämda med fantastisk mat och fika. Inte sällan det även har blivit matlådor med hem.
1000 tack för resan mot målet – er drömträdgård!…. vi ses snart!

En reaktion till “Trädgård formad efter huset och dess ägare!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s