Inspiration, Min trädgård

Höst i mina trädgårdar

Det börjar bli fina höstfärger i både naturen och i trädgårdarna. Det har rusat på i år så jag har knappt hunnit med mer än underhåll i Allamåla. Men jag har odlat mycket och jag har skördat ännu mer i år så en klapp på axeln till mig själv! Det går inte i raketfart på hemmaplan men här några bilder på allt jag plockat och vad som har gjorts!….(och – nej, jag har inte flyttat till Allamåla än…;)

Dammen som gjordes för några år sedan blev inte riktigt som jag önskade. Nu har vi med hjälp av en granne med grävmaskin fått ner de höga vallarna och rättat till runtom. Det behövdes tre lastbilar med släp med matjord och en massa jobb men nu börjar det äntligen bli som jag vill! Vi har sått gräs närmast dammen och idag har jag sått blomsteräng på den magrare yttre kanten. Många trädgropar är grävda och kanske nästa helg får träden ta plats! Nu har vi även fått pumpen på plats som gör så vi kan vattna med uppvärmt vatten till alla odlingar i de båda trädgårdarna.

Dammen är välplacerad mellan de båda husen vi äger i Allamåla, till vänster min föräldragård och till höger den vi köpte tillbaka efter ett par generationer på vift. Nu är det även gallrat för att ta fram lövträd så det blir ljusare runt de båda husen.

Vi har sått så många gräsmattor även i år och vi har helt klart hittat det bästa gräsfrösortimentet från Österlenfrö. Villagräset gror så snabbt och blir så fint på klippta ytor. Det har jag sått på den fina matjorden som vi fått ditfraktad. På den magra, sandiga kanten har jag valt ett tåligare frö som heter siesta. Växer sakta och kräver inte de bästa förutsättningar. Bra sort att blanda in blomsterängsfrön då jag tänker ha lite ”vildare” och oklippt närmast naturen. Drömmen är en blomstrande äng som ändrar färg från vår till höst och mängder av pollinerare som får leva där. Vi får se hur det blir nästa år! 😉

I bakkanten mot skogen har jag planterat höga elefantgräsMiscanthus sinensis `Giganteus och vitblommande Rosenflockel- Eupatorium maculatum Àlba med lägre gräs och perenner i framkanten. Dessa har de vilda djuren inte brytt sig om alls vilket är glädjande!

På vänt för plantering runt dammen är mina fyra fröförökade Katsura Cercidiphyllum japonicum Har blivit tillräckligt stora för att komma ut på friland nu men så klart behövs det nog rådjursnät några år…. Mina odling av kalebasser har gått lysande! Många blev det och stora. Nu får vi se om det blir några över att torka för många hamnade på Trädgårdsfabriken till försäljning! Mitt rostiga vattenfat har slutat rosta nu och vattnet är rent och fint, en prydnad i trädgården.

Vi har börjat sälja kastanjestaket på vår Trädgårdsfabrik och det känns som en bra investering för att slippa rådjur, harar och vildsvin i mina odlingar. Vi har på lite högre höjder så det inte blir lätt att hoppa över heller! De blir ju dessutom så snygga med tiden så även det en prydnad i trädgården.

Brukar behandla mina träd med samma medel (Trico) som det nyplanterade i skogen. Men en intensiv säsong så hann älgarna före 😦 Nu har jag hängt upp fårull så kanske de inte förstör mer än de redan gjort.

Idag har jag plockat ner mina äpplen som är sorter som ympats på vildaplar. Nedanför de stora fina finns de små sura som fanns från början. Vet att jag ympade in Folke men har dålig koll på alla sorter som jag nu fått på trädet. Väldigt goda var dom! Fördel att ympa in sorter högre upp i trädet för älgarna verkar vara speciellt sugna på ympar….

Pumpor har det blivit många i år och det är så roligt att skörda dessa snygga filurer! Det blev både flaskkurbits/kalebasser, nakenfröpumpor, Crown prince och Baby Bo. Hämtar ett gäng varje helg i Allamåla och de hamnar sedan i Trädgårdsfabriken i Ljungby till våra kunder.

I år sådde jag Månskensnepeta – Nepeta govaniana `Zaskar Dragon och Anisisop – Àgastache hybrida Àstello Indigo Som dessa har blommat i år och även idag när solen visade sig en liten stund var det högljutt surr bland blommorna. Nu får vi testa hur de fixar vintern och hur många som finns kvar tills nästa år!

En liten fröpåse med Rävsvans – Anaranthus caudatus `Red Tails har gett så många fina svansar i både buketter och att torka. Trots färgkrocken i landet så blev det vackert tillsammans!

I mina krukor hamnade alla sorter som jag sådde i våras. De har verkligen ändrat form och färg under fyra månader. Jag har skördat eterneller och snittblommor varje vecka och ändå så ser de fortfarande fantastiska ut.

Plantan av Järnört- Verbena officinalis `Bampton visade sig vara väldigt tålig och klarade vintern galant. Har även fröat av sig rejält i sommar så nu har jag ett tiotal plantor till nästa år att flytta runt! Skira blommor som blev så fin i bukett.

Det är sån lycka att kunna varje dag gå ut i trädgården och plocka den vackraste buketten! Jag har nog aldrig plockat så många blommor i mitt liv som i år… Vi har kunnat sälja helgbuketter så fort vi har hunnit plocka och göra dem (vilket inte har varit lätt att hinna iofs…)

I dag har jag plockat lika mycket eterneller som det här lasset för ett par veckor sedan. Jag trodde då att det var sista gången men jag hoppas det går ett par veckor till! Så många fina kransar det kan bli av detta!

Så roligt pyssel att sätta ihop färger och bästa sättet att varva ner att få göra något som får ta tid. Lustfyllt att spara sommaren tills man behöver njuta av blomster när man behöver det som mest!

Att plocka alkottar, rönnbär och nypon och sen foga samman dem med blommor ger skaparglädje!

Perenner som är tappra höstblommare är denna favoriten -som jag har många av – Oktoberstormhatt – Aconitum camichaelii `Cloudy Vackraste blomningen och pampiga o stabila stjälkar som står emot värsta höststormen!

Andra längeblommare är Rosen `Louis Bugnét årets ros som jag har som häck tillsammans med Japanskt gräs– Miscanthus sinensis (okänd sort jag delat i mängd). Älskar att dessa både ger ett vackert insynsskydd men att det även är fint hela vintern tack vare de vackra axen.

Under mitt japanska körsbärsträd har det nu blivit mer skugga då kronan har växt till sig. De som förlorat på det är den vita solhatten som är borta i år. Nästa ”Årets perenn” är Diamantrör – Calamagrostis brachytricha som fortfarande trivs här i bakkanten trots att det har blivit mer skugga. Något senare blev det ax i år iofs. Fjäderastern – Kalimeris incisa `Madiva blommar fortfarande för fullt!

Jag samlade ihop krukor utmed söderväggen och fyllde med de plantor som blev över av mina frösådder. Många fjärilar, buketter och fint blev resultatet, ibland blir det bra utan för mycket planering!

Min favorit när det gäller träd som är vackert under många årstider – Japansk rönn- Sorbus com. `Carmencita Här har jag plockat av så många rönnbär jag nådde för veckans workshops o kranstillverkning på Trädgårdsfabriken. Lagom stora bär som håller sig längre än de vanliga. Min ständiga följeslagare Sammy vill ofta vara med på bild också. 😉

Här kommer flera trappor på rad! Det är alltid bra att kunna ta sig säkert ner för en slänt eller försöka bli av med nivåskillnader. Har löst det med corten och singel på ett par ställen och det har blivit så bra så många kunder har fått likadant! Vid mitt växthus fick jag hjälp av en skogskille i maskin att få en fin men tung sten på plats. Hoppas hinna plantera alla rosor som jag har samlat på mig….utanför växthuset i höst! (tveksamt…)

Idag har det blivit lite eternell pyssel. Växthus är en fantastisk plats att stå och pilla med små blommor. Det blåser och är trist utanför men i ett växthus är det en lugn plats att vara pysslig i. Försöker använda det vi säljer som ljusstakar o drivhus för att visa hur man kan göra dem ännu vackrare med torkade blommor. Hoppas ni fått lite inspiration för att få lust att vara kreativa både i trädgården och med allt fint som finns att plocka just nu.

Ha en fin höst och njut av höstens färger!

4 reaktioner till “Höst i mina trädgårdar”

  1. Så trevligt att läsa! Det märks att du älskar det du gör!
    Ska bli spännande att följa utvecklingen av Trädgårdsfabriken!
    Vi ses!
    Monica (jag med det snödrabbade silverpäronet)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s