Inspiration

Årets start i trädgården!

Vad är det man kan pyssla med i trädgården just nu? Här kommer några tips på sånt som det är tid för nu och kan förberedes inför vårens ankomst!

För de flesta prydnadsbuskar är en föryngringsbeskärning vad som behövs efter 3-5 år. Det gäller att gallra ur de äldsta grenarna för att få nya skott att växa upp när savtrycket skjuter på till våren. Man tar även bort skadade grenar och sådana som skaver mot varandra. Det är genom de ”såren” sjukdomar kan vandra in i veden. På Rysk kornell – Cornus alba Èlegantissima´ vill man gärna ha bort de grenar som börjar bli bruna för att få nya illröda skott istället. Gör man denna gallringen varje år så blir det alltid bara ”snygga grenar” i hela busken!53470934_465727877296829_367004564601176064_nPå en gammal stor schersmin krävs det tålamod och att arbeta metodiskt utifrån och in. Riktigt svårt ibland att dra ut stora risiga grenar. Många döda grenar blir det efter många år utan underhållsbeskärning, det gäller att hitta dem och ta bort dem också. Det blir väldigt svårt att hålla fin frisyr och man fastnar och snärtar sig…men roligt är det! 🙂 När de blir så här täta och gamla, minskar blomningen och allt det gröna kommer längst upp i toppen. Vill ni ta en titt på en trädgård som visar ”före-efter” på en Trädgård som klipptes till ny form! …så hittar ni den här! Här kommer en del av den info jag brukar ge på kurser om fördelar med föryngringsbeskärning….Beskärning sid 1_axelIMGP0149DSC_0186Skulpturbeskärning kan behöva göras både på vår/vintern och i J-A-S. Det betyder att man ska framhäva växtens fina egenskaper. Det kan vara en vacker bark eller en form som man vill ska synas extra bra! På en Ormhassel – Corylus avellana `Contorta´ är det de snygga vridna grenarna som man vill få att glänsa! Då väljs några kraftiga och välriktade grenar som man klipper upp och tar bort små grenar och försöker framhäva de vackraste! Kommer det raka skott upp från roten så är det rotskott som ska ryckas bort så fort de visar sig. Börjar man klippa så blir det fler för varje år. Starkare än den inympade sorten så till sist har grundstammen tagit över och det blir en vanlig hasselbuske…. Gäller på alla ympade växter!

Äppelträd och päron går bra att klippa nu. Det är lättast att se formen och grenverket då de är avlövade på vintern. Det är egentligen bäst för träden att klippas i J-A-S då de läker bra men det är på vår/vintern en trädgårdsmästare hinner med det dvs – nu! Det går bra ända fram till saven trycker på och knopparna börjar bli spetsiga och visa färg. Det är därför bråda tider nu med beskärning men hemma har jag inte ens börjat än! 🙂

Hortensior klipper man i feb-mars för att de ska blomma dubbelt så mycket och bli kompakta i växtsättet! Förra årets skott klipps efter ca 3 ögon, där den sen förgrenar sig och blommar samma år. Syns på den klippta hortensian till höger!DSC_6698En del prydnadsbuskar som blommar på årsskotten kan behövas klippas ner varje vår/vinter till en liten ”kudde”, dvs ca 30-40 cm i mitten och lägre ut i kanterna. Några av dem är bl a Kaprifolbuske – Lonicera `Honey Baby´ (se bild). En favorit som blommar länge, doftar och har vackra röda bär på hösten. Även Rosenspirea – Spiraea japonica klipps antingen på hösten eller vid den här tiden på samma sätt. Lavendel – Lavandula angustifolia klipps på samma sätt… fast lite senare. Det ska bli så varmt att man kan ”gå naken i trädgården” innan den klipps! 😉 Med undantag stora gamla lavendelbuskar som aldrig har klippts, de kan ha blivit så förvedade att inga vilande ögon finns. Så klipp aldrig så hårt så att det inte finns  nya små blad på G.55473447_478277179375232_7498568567269359616_oAlla vackra prydnadsgräs som har stått fina hela vintern är det snart dags att klippa ner! Man bör vänta till tjälen släppt (har det nog inte ens varit någon i år…). Viktigast är att de klipps ner innan de nya gröna bladen börjar visa sig nerifrån. Nere i Skåne har vi redan börjat klippa ner gräsen men i april bör man börja klippa även hos oss. Tidigast att grönska på våren är tuvrören så de är först att klippas ner.

Bäst är att ha kantjärn som rotspärr och inramning runt planteringsytorna. Det är där man lägger ner mest arbete på skötsel. Klöver och kvickrot drar sig snabbt in i den fina uppluckrade jorden. Har man inte kantjärn så är det en bra tid att kantskära och att rensa bort flerårigt rotogräs. Det lossnar lätt i den fuktiga jorden och hela roten släpper utan problem! Det är så blött nu så det nästan skvalpar till när man drar upp en maskros rot!_20200229_231730Förr byggde jag mycket med flätad pil och andra pinnar som jag plockade i skogen. Blev perfekta korgar för pioner att få växa upp igenom och ge stöd för de stora tunga blommorna. Stjälkarna sökte sig upp mot ljuset och blev därför betydligt högre och maffigare än tidigare. Min söta Julia är ändå den vackraste av alla blommor och i morgon fyller hon 21 år… tiden går ❤DSC_6073De höll ju tyvärr inte för evigt mina fina blomkorgar och sen har jag inte hunnit göra fler därefter. Däremot har jag hittat dessa fina i järn som fyller samma funktion! Rutmönstret gör så att blommorna fördelas jämnt och får en egen ”lucka” som stöd. De gäller att placera ut  tidigt på våren så att de finns på plats innan det börjar växa upp! Min Rödbladiga styvklematis – Clematis recta `Purpurea´ får också bra stöd av järnet (annars ligger den över hela planteringen…)  Finns i två storlekar så hör av er om ni är intresserade!DSC_9391Varje gång jag kommer till Allamåla så har jag en kasse vårlökar att gräva ner! Julens hyacinter, pärlhyacinter och annat överblommat som julrosor är bra tid att gräva ner i trädgården nu. Dumt att inte ge dem ett nytt liv och ge en ännu mer ”vårblommig” trädgård till nästa år! Kolla in ”gräsmattan”! I år har det varit bästa klimat för mossan som har växt frodigt och gräset som behöver mer värme är knappt synlig.

Än så länge går det att plocka ympris! Har ni span på ett gott äpple hos någon så passa på att be om att få ta några ympar. Förvara dem i kylen i fuktigt papper i en plastpåse. Vill ni ha tips om hur man ympar så ska jag visa det senare i ett blogginlägg 🙂 På trädgårdsmässan i Jönköping köptes några nya spännande sorter som jag ska ympa in i mina träd i maj. Dyra som bara den så smart att plocka egna!

Avslutar med ett tips på något som är bästa tiden för just nu! Att planera och beställa häckplantor för nya gröna väggar i trädgården! Även om häck redan finns runtom tomten så är häckar bästa sättet att skapa rumskänsla i trädgården. Innerväggar som ger trädgården tydliga rum och förstärker funktionerna som redan finns. Bästa sättet att skärma av och ge ett naturligt vindskydd och insynsskydd. Plantorna är barrotade nu på våren (även hösten) och betydligt billigare än krukodlade senare på säsongen. Plantorna beställs efter höjd så avenbok 80-100 är storleken och i starten är de störst och kraftigast och runt 100 cm men ju längre man väntar blir det lägre kvar. Därför beställ tidigt och få ner i backen i god tid innan värmen kommer! På hösten finns ingen vintergaranti men på våren är det tre månaders växtgaranti, en trygghet för man vet aldrig vilken vinter det blir. På bilderna är min favorit häck – Bukettapel – Malus sargentii som har en fantastisk äppelblomning på våren, fina höstfärger och röda små äppelfrukter som fåglarna älskar. Fin både friväxande och klippt! I min trädgård är den en ”sidovägg” som möter avenbokshäcken som skärmar av mellan växthus och uteplats! Hör av er om ni är intresserade av hjälp med häckval, beställning eller plantering!DSC_5924Här en bild på vad jag borde göra idag! Klippa hängpilen….. Förra året testade jag en ny metod där jag sparade en del skott. Visade sig fungera bra men nu är det dags igen för att klippa! Men istället blir det kontorsjobb… Fixa med den nya datorn och om det går som jag hoppas blir det fixa till nyhetsbrevet som blir det första ut. Gå in på https://bmtradgard.se/ och anmäl er så får ni också lite tips och nyheter rakt in i inkorgen 🙂 Roligt att det är så många som anmält sitt intresse! Glatt överraskad och taggad på att göra mitt bästa för er som väntar!

Önskar er alla en fin söndag oavsett om ni får vara ute i trädgården eller inte!

Kram! ❤

En reaktion till “Årets start i trädgården!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s