Inspiration

Vårklippet på pelargonier!

I februari-mars kan man sätta igång med att klippa ner pelargonier och andra krukväxter som stått på vänt inför våren! Det är bra att de får repa sig lite efter den här reduceringen några veckor innan omplanteringen!

DSC_9233DSC_9239DSC_9246Jag har mina på en inglasad altan där det aldrig blir minusgrader. Har golvvärme som på vintern är på, som lägst blir det 5 grader. Här blir ett bra ”medelhavsklimat” ljust och svalt är bäst för många av våra sydländska växter. Försöker klippa efter fina knoppar eller ”ögon” och gamla trötta grenar klipper jag bort. Det behövs inte klippas allt nu utan det går att ta mer efter omplanteringen om man vill.DSC_9245 - KopiaEftersom det är en ljus övervintringsplats så krävs det lite vattning även på vintern. Har man en mörk plats som källare eller uthus där det inte är några fönster så brukar det knappt behövas något vatten innan våren värmer på. Det här ser kanske ut som ett gott vin men det är mitt bokashi lakvatten! (Bör inte förväxlas!!) Varje gång jag vattnar så spär jag vattnet med detta utmärkta stärkande gödningsmedel. En riktig energidryck till jorden och därför ser mina övervintrade växter inte så bleka och taniga ut.DSC_9249 - KopiaNär jag klipper ner mina växter kollar jag noga efter ohyra. Det är bra att försöka få bort så mycket som möjligt på de som är angripna och sen hålla dem lite avsides från övriga. Jag brukar faktiskt inte spruta något på dem – varken gift eller rödsprit blandningar. Utan när jag klippt bort det som går duschar jag bort resten i duschen. Nästa gång jag planterar om dem så upprepar jag det efter jag bytt jorden och skurat krukorna rena. Det brukar faktiskt hjälpa och det är mest stressade och uttorkade växter som utsöndrar ett socker som drar till sig ohyra. När de har fått ny fin jord och börjar växa på våren så brukar växtkraften vara ett bra motgift! Sen är jag bra på ”klämma ihjäl” dom efter hand! 😉

Har lite vildare sorter också som växer lite mer buskigt. Här blir det alltid en massa visset underifrån och när man klippt dem så blir det stor förändring.. till det bättre!

Har flera Lyckoklöver – Oxalis articulata som också får stå svalt och vissna ner på vintern. I år har de redan börjat växa men jag putsar bort det vissna. Dessa har små knölar i jorden så när de planteras om så är det lätt att dela och få flera! Har både vita, rosa blommande och rödbladiga. Tåliga och är bra även i krukor utomhus tillsammans med sommarblommor.DSC_9257Mina fina ERNST krukor börjar vittra sönder, inte den bästa kvalitén tydligen men visst är det ändå fint eller som det fortfarande nästan syns… ”I det enkla bor det vackra”.

Det blev en jätte hög med klipp som får gå tillbaka i bokashi hinkarna (kretslopp). Jag väntar med att ta sticklingar till efter omplanteringen. Det är mer ljus och växtkraft om några veckor än vad det är nu. Hoppas ni vågar klippa rejält nu 😉 och sen lite vila till nästa moment – omplanteringen!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s