Våra trädgårdsprojekt

Planera för vårens Magnolia blomning!

 Denna veckan kom jag tillbaka till en plantering som jag gjorde till Älmhults pastorsexpedition för 6 år sedan. En Magnolia med vacker växt kombination som fortfarande ger blomning nu på hösten. Har man en bra plan med rätt växter, placering och avlösning på blomningen så blir det bara vackrare med åren! Det är ju inte roligt att behöva beskära hårt eller ta bort ett träd när det är som vackrast..bara för att det hamnade fel från början!

DSC_7914Ett stort runt land planerades närmast ingången. Här var min tanke att det skulle vara något snyggt året runt! Vilket är viktigt när det är många som går förbi oavsett årstid. Först ut skulle den underbara Japanska Magnolian – Magnolia kobus blomma. Ett vackert träd i mitten på planteringen som fick bli startskott för årets blomning. Eftersom Magnolia är en surjordsväxt dvs gillar lågt Ph-värde (rododendronjord/okalkad torv), så är det ju perfekt att välja alla växter som gillar samma jordmån. En fantastisk marktäckare är Amerikanskt hönsbär – Cornus canadensis som blommar i vitt i juni och får vackra höstfärger! Här täcker det upp väl närmast kantjärnet (som nog har blivit lite påkört av gräsklipparen) och ”täpper till” för ogräs. Det är viktigt att alla växterna syns och att det är snyggt från alla håll. Vintergrönt närmast gången och blomning som avlöser varandra ….och så klart – höstfärger…då blir det bäst!DSC_1553Har tidigare år försökt se när den här doftande Magnolian blommar men det här var  det närmaste jag kommit- precis när knopparna brister!  Samtidigt blommar de låga fina Rhododendron `Dora Amateis´ i vitt. De får ju även stå för det vintergröna då övriga buskar bara är bara pinnar i vintertid.IMGP1699Hade tyvärr missat att ta bild på planteringen när den gjordes men här ser man en liten hörna av den! Här planterar jag det stora landet runt uteplatsen och utmed gångarna….på dagen 6 år sedan! IMGP1117…7 år sedan…DSC_7921…och nu! Tänk vilken skillnad det blir med växter istället för bara gräsmatta! I det stora landet i bakgrunden har främst Rosenflockeln- Eupatorium pupureum just nu huvudrollen! Ögongodis med överflöd och så fint att gräsen och det rosa kommer igen och blommar samtidigt på fler ställen.DSC_7919Närmast i bild Konvaljbuske – Clethra alnifolia som också är en surjordsväxt, därför en perfekt kompis till rododendron och magnolia. Dessa buskar med vit eller rosa blomning nu på sensommar/höst brukade jag alltid bära fram på ”doftavstånd” på plantskolan! Helt oemotståndlig doft som ger ha begär…dvs lättsålda vid rätt tid ;)Lite högre i mitten kommer Syrenhortensia – Hydrangea paniculata som har rosa nyanser närmare hösten. Fin kontrast i blomform och så snygg till Glansmiskantus- Miscanthus sinensis `Kleine Fontäne´. Ett av de tidigaste sorterna med att få ax och remonterar hela hösten tills de liknar just – fontäner av ax!

 

Denna veckan har vi också tagit hand om en felplacerad Magnolia. Det man inte tänker på när man köper en liten buske på plantskolan är – att de växer! Här placerad väldigt närma väggen, framför fläkten och har växt både på höjden och bredden rejält. Magnolia är egentligen vackrast utan beskärning då den har ett fint växtsätt på egen hand. Den är också känslig för beskärning vid fel tid (våren) så är det tvunget så är det just nu i  J-A-S som det trots allt är bäst. Man måste ju kunna se ut från andra våningen så då gäller det att klippa så det ser så naturligt ut som möjligt och att inte ta för mycket av de grövre grenarna. Tyvärr söker ju växter efter ljuset och då trycker sig ut från väggen. Svårt att lösa med beskärning men viktigt att varje år ta bort lite mer av ”övervikten” utåt. Risken är annars att den knäcks under mycket snö eller blåst. Det är faktiskt ett vanligt problem att man planterar för tätt mot huset och jag tror att man tänker att den får det lite mer skyddat så här..men min önskan är att jag kanske kunde inspirera till ett annat tänk när det just gäller Magnolia! Vackra träd bör ha fint sällskap för att glädja under längre tid än en kort blomningstid. Inte bara snyggare utan de trivs mycket bättre i grupp än om de står helt ensamma mitt ute i gräsmattan. Känsliga ytliga rötter har de också så därför bra att ha marktäckare som skyddar både mot gräsklippare och för mycket bearbetning av jorden. Sist men inte minst – det blir alltid mer lättskött med marktäckare!DSC_0005

 

I min trädgård har jag Stjärnmagnolia – Magnolia stellata tillsammans med ett Japanskt Olvon – Viburnum  plicatum `Mariesii´ som jag tycker kompletterar magnolians tidiga blomning mycket väl. Här kommer blomningen i maj-juni (stjärnmagnolian april-maj) och man får även de fantastiska höstfärgerna som också är värdefullt! Olvonet behöver inte rododendron jord för att överleva. ..men den gillar den fuktighetshållande jorden precis som glansmiskantus gräsen. De gillar inte torr sandjord så vi planterar dem ofta i den jorden – de trivs mycket bättre i mullrik jord och blir då ”sitt bästa jag”!DSC_0011Vacker, härdig och tidigblommande på bar kvist…favorit.. Magnolia x loebneri `Leonard Messel´. Tänk också på att plantera den så du ser blomningen även inifrån huset! De blommar tidigt – kanske innan man börjar vara ute så mycket i trädgården. Då är det synd att sätta den på en ”osynlig” plats! Bra om man hittar en vindskyddad plats med gärna lite vandrande skugga under trädkronor.. Finns säkert en plats i er trädgård! Har man ingen Magnolia så måste man nog ändå fundera på ett inköp..<3 men vänta inte för länge på hösten. De mår bäst av att hinna rota sig ordentligt innan vintern kommer. På våren finns det dessutom allra flest sorter och storlekar att välja på. Kanske du redan har en magnolia men som står helt ensam i gräsmattan och inte vill växa (också jätte vanligt!) Då kanske det är dags att försiktigt gräva bort gräsmattan och göra en vacker plantering runt om istället!!..men viktigt att ha en bra plan förberedd och med fin växtkombination –  så du blir nöjd i många år framåt!!DSC_5900Avslutar med en underbar Magnolia som heter Magnolia `First Love´ Det här är en av många (35-40 st?) Magnolior-  som våra kunder Doris och Helmut har i sin trädgård. Fantastiskt att det finns så många vackra sorter som faktiskt är härdiga och klarar sig bra hos oss. Så hitta din favorit eller välj flera som avlöser varandra i blomning, så har ni något vackert att njuta länge av till våren! 

Ha en fin helg!

En reaktion till “Planera för vårens Magnolia blomning!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s