Min trädgård

Vatten i min trädgård!

Det finns både små och stora vattenspeglar…bäst är klart sjöutsikt eller havsutsikt och mångas önskan. Själv har jag bott med denna Å-utsikt i snart 25 år! Det är nog tyvärr så att sitta och ”aktivt” njuta av den…har nog hört till ovanligheten. Men den finns ju där och visst är det värdefullt! Att ha en egen brygga med en båt och fem minuters rodd till badplats har däremot utnyttjats och varit guld värt under småbarns tiden! Men det finns ju andra vattenspeglar att njuta av! Här kommer lite bilder från min trädgård på mindre 🙂

DSC_7576Att se vatten skymta mellan träd och växter som vackra blickfång är nog det bästa sättet att få fina siktlinjer och utblickar från trädgården. Många gånger har jag försökt övertala husägare med sjöutsikt att plantera träd i förgrunden…oftast lyckas jag och ibland tar det ett par år sen har insikten kommit, eller fröet grott? Det är ju som en tavla – det blir mer djup i utsikten med något vackert i förgrunden. Man behöver ju inte se ALLT vatten bara för det finns där! Den där skymten av det blåa som speglar himlen och förstärker årstiderna är som vackra fönster från trädgården.DSC_7546På baksidan av vårt hus är solen hela eftermiddagen till kväll. Här sitter man mer skyddad mellan häckar och hus. Ingen sjöutsikt men däremot avskildhet, vilket jag önskar fanns på fler väderstreck i trädgården. Därför är det oftast här eller vid växthuset vi håller oss och kanske är sjöutsikten därför inte så väl utnyttjad. Nu blev det en tillfällig vattenspegel i cortén. Ett sätt att ändå få känslan av svalt vatten och stillsamt porlande. Vi har gjort några andra varianter också till våra kunders trädgårdar – lika fast olika 😉 Här en länk på en annan fin variant hos vår kund och vän Theas fina trädgård i Råå.Vårens rivstart! De vackra cortén krukorna är också specialdesignade av mig och Micke och går även dem att beställa om någon är intresserad! De vackra Glansmiskantus gräsen – Miscanthus sinensis `Nishidake´fk Göteborg finns i krukorna och den finaste Blodlönnen – Acer palm. `Bloodgood´ får ge kontrast i bladform och färg till de höga gräsen.DSC_7551Vi har testat olika lösningar och den första prototypen blev just så här. Vattnet rinner hela tiden över och ner i tråget under. Pumpen får vattnet att ge en krusning av vattnet i mitten och de små vågorna tippar vattnet över kanten. Blev lite ”ja eller hur Ernst?” när han visade lite samma tanke på hans vattenspegel i sommartorpet…han är inte dum Ernst 😉DSC_7553..så nu har vi en lite mer inbjudande uteplats! Vi ska försöka sitta där lite också…nån gång… Här ser man ju också vilken perfekt häckklippning av Avenboken, precis så nockdekorationen på växthuset skymtar där bakom. Häckar är bästa sättet att skapa rumskänsla, gröna innerväggar och insynsskydd!DSC_7599 Den höga och tuffa ”utedusch” lampan från Two faces blev ett fint ovanifrån ljus under den mörkare tiden. Dock väldigt svårt att ta bilder i mörker, finns säkert bra knep på det som jag inte kan! 🙂DSC_7610Nästa storlek mindre vattenspegel är ett vackert cortén fat som jag både har på ben som en upphöjd plantering och som vatten fat. Det är egentligen ett eldfat men är ju perfekt att kunna använda till mycket! Nu har jag ingen pump i men vattnet håller sig fint länge, snart färdig rostat men med å-vatten så blir det lite grumligare.. Planer på en variant av denna men med pump och rinnande vatten har vi i process just nu jag och Micke, hoppas att hinna få till en sån i höst att kunna visa upp och erbjuda våra kunder! De fina Sommarljusen – Gaura lindheimeri är en favorit bland sommarblommorna och fick årets ”huvudroll” i detta fina planteringskärl! I bakgrunden syns min andra fina utebelysning som får lysa ner på de stora prydnadsgräsen och mina ”krakar med spegelbollar på”!DSC_7612Har varit så lycklig över mina vackra Dahlior – Dahlia Café au lait De har blommat överdådigt hela sommaren och har kunnat slösa med dem både i buketter och som ”flytblomma”! Den här underbara ljusa smuts rosa/aprikos färgen är så fin till rostigt – bara älskar den!DSC_7606I växthuset har jag också vatten på ett par ställen! Här vid min dagbädd har jag en groda på rygg i ett gammalt foder tråg från Höganäs. Fanns flera i ladugården i Allamåla till djuren där och det är så fint att kunna återanvända den så här! Ljudet av vattnet är så skönt och avkopplande…här kan man faktiskt somna lättast av alla ställen! Grodan köpte jag på Sofiero för många år sedan och är så glad för den…fast jag annars inte gillar ”riktiga” :ODSC_7631I växthuset har jag även den här kopparbaljan som alltid är full med vatten. Alltid lagom uppvärmt vatten att vattna med. Dessutom bra för att jämna ut värmen o att hålla växthuset frostfritt när det är några köldgrader ute. Här doppas växter som behöver snabbräddning och här dricker vår katt och hund gärna. Ser alltid till att varje gång jag vattnar tömma den och sen fylla på med nytt till nästa gång! När vi har gäster är det flytljus och blommor för högre mysfaktor!DSC_7571Utanför växthuset har jag små fågelbad på fot…kanske mer som dekoration för jag har nog aldrig tyvärr sett någon fågel bada här. På mitt gamla symaskinsbord försöker jag göra lite fina dekorationer efter säsongen. Vardagsfint ger glädje!DSC_7637På den här mossiga stenhällen har mitt egenhändigt gjutna cement fågelbad, med form av rabarberblad, stått året runt i över 20 år! Har nästan glömt bort att det fanns. Ibland bra att göra lite ”inventeringar” i den egna trädgården. Är nog inte så bra på att flytta runt mina trädgårdsprydnader!

De här låga faten är för fjärilar och insekter och det är ofta jag ser dem sitta på kanten. Här är både fjärilsbusken och solhattarna i närheten så då är det ett lämpligt ställe för placering av vatten till dem!DSC_7564Det finns ju mycket rostigt i min trädgård för det gillar jag ju mest! Några krukor och korgar finns i ljusare nyanser och då samlar jag ihop dem för sig! Inte så avancerat men lite vatten även här gör det lite tjusigare och gör att man saktar ner stegen något när man rundar hörnan om södergaveln! Här når också sista solstrålarna på kvällen och här sitter man gärna och njuter av en kopp te eller ett glas vin. Helt skyddad av de höga prydnadsgräsen i planteringen!DSC_5616När man snart ska flytta ifrån å-utsikten får man ju fixa ett nytt vattenblänk på den blivande boplatsen! Här syns det från båda husen och vår hund Sammy springer när han vill ner och tar en simtur! I sommar gjorde vi det också och det var helt underbart att kunna bada (naken)när man behövde svalka! Nu har många projekt dragit igång och inte hann vi göra någon brygga eller fixa runtom i år. Däremot har vi fått slang och el i jorden från damm till hus. Både för att få varmt vatten att vattna i trädgården med men också för att få belysning vid dammen …och kanske lite fler planer.. 😉 Insåg att jag inte har en bild på dammen sen i våras så det måste jag ju fixa. Har planterat träd, prydnadsgräs och buskar runt om. Blev t om en tårpil på ön. Trots ingen orkade simma dit och vattna har den växt bättre än någon av de andra runtom dammen!

Hoppas ni fått lite inspiration för några vatten installationer i er trädgård! Ha gott i sensommarvärmen i helgen! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s