Våra trädgårdsprojekt

Köksträdgård på Villa vik!

Ett ställe som vi gärna kommer tillbaka till så fort vi behövs är till Villa vik Toftastrand i Växjö! I år var det dags att fixa till entrén på Villa viks restaurang och få en köksträdgård som både var vacker och användbar. Här kommer lite bilder på projektet lite i sista minuten på året! Vill ni kolla in några andra inlägg från samma underbara ställe så hittar ni det på länkarna här!

Välkomnande och blommande entré till Café Toftastrand!

Villa Vik & Toftastrands trädgård.

DSC_5569När vi skulle mäta in området var det kallt och ruggigt. Svårt att mäta också då det inte fanns så många fasta punkter att utgå ifrån. Vägen fram hade oskarpa kanter och behövde en tydligare inramning. Ett knotigt vackert gammalt syrén träd ville vi ha kvar och ett par paradrabatter som blir välkomnande och leder fram emot den pampiga trappan ville jag också planera in.DSC_5565Här fanns en underbar häck av parkrododendron – Rhododendron `Catawbiense Grandiflorum´ som så klart också sparades. Perfekt avskärmning året runt mot de stora parkeringarna och en fin fondvägg både mot dammen på andra sidan och till den blivande köksträdgården!DSC_5559Även rullstolsrampen behövde lite vintergrönt för att dölja de höga sidorna. Här bjuds det på glögg vid juletid och det behövs vara vackert året runt! Rododendronen som syns bakom rampen planterade vi för några år sedan och de har tagit sig fint!DSC_6371Det kräver en hel del strategi planering med alla inblandade. Här står Lindås gräv o smén i Agunnaryd och diskuterar nästa steg. Micke finns där bakom också-  som alltid 😉 Ibland kan en brunn som inte synts ändra på planerna och det är lätt att det drar med sig en massa ändringar framåt.

DSC_5563DSC_6372Hela finvägen fram fick svarta stödjärn på kanterna och ett bättre underlag. Stenstolparna som redan fanns där förstärker den pampiga vägen fram! Ett projekt som drog med sig en hel del arbete. Resultatet blev väldigt bra till slut och kanske i framtiden det blir fler rododendron som kantar in vägen? Ser ni den stora rödbladiga Berberisen längst fram mot de blommande rododendronen? Fin kombination med roddisblomning!DSC_6430När planteringsytorna börjar synas och alla linjer stämmer så börjar det äntligen närma sig plantering! Alltid det roligaste och speciellt här när det var lite tidspress till skolavslutningar och studentfirandet!DSC_6432Lådorna fick fina detaljer med järn och med virke från träd från egna gården. Duktig snickare som levererade de (tunga) lådorna. Vi ser alltid till att klä insidorna på odlingslådor av trä med platonmatta eller liknande. Allt för att förlänga hållbarheten! De blev målade med svart slamfärg och oljade bräder överst av duktiga vaktmästaren Jonas …om man vill slå sig ner på kanten och dofta på örterna så går det bra utan att de färgar av sig.DSC_6437 (2)Syrén trädet fick extra kärlek eftersom det var tvunget att grävas runt om. Bra med jordförbättring och mycket vatten. Hoppas att den får bra växtkraft för den har stått där under många år och tillväxten var mest genom rotskott. Den fantastiska rododendron blomningen är helt magisk och här trivs de! Ner mot sjön finns ännu fler gigantiska buskar som förstärker parkkänslan och är vackra under hela året – inte bara vid blomningstiden! DSC_6677När alla små fina perenner är på plats så blir man så nöjd! Spegelvända planteringar kräver en hel del mätande för att det verkligen ska bli så lika som möjligt! Här har vi också placerat ut belysning på träden och Micke gör en tillfällig ”gömning” av sladden inför testet. Förberett för elektrikern Göran att koppla in fasta uttag. Alltid bra att få allt förberett innan planteringen. Härliga sommardagar och underbar arbetsplats- längtar tillbaks!DSC_6824Stegstenar av skiffer blir en fin kontrast till singelytorna och förstärker ingången under pergolan. Här syns också hur vi höjt upp den tidigare lutande ytan med hjälp av stödkanterna av järn. Den gamla lyktstolpen fanns där redan och passade in fint i de nya omgivningarna också!DSC_8123Eftersom vi ville få lite frodigt i lådorna direkt så blev det inga frösådder i år. Jag flyttade alla befintliga örter som redan fanns och fyllde på med mina ”hemmasådder”. Bönor vid stolparna men också klematis som får bli flerårig klättrare.DSC_8124Många sommarblommor som jag hade drivit upp hemma fick också plats. Hoppas att det gick att plocka in till dekoration! Här en vacker Rosenskära – Cosmos bipinnatus DSC_6816En annan primadonna av förra årets sommarblommor som jag odlade var den här vackra Paradisblomster – Cleome hassleriana `White Queen´. Lyskraft!DSC_8122Bara några veckor senare har allt fått höjd och fyller ut fint! Droppbevattning som vi fick på plats gav en bra etablering för första året och perfekt skötsel bidrar till bra resultat så snabbt!DSC_7289Små fina sittplatser med utemöbler som matchade miljön perfekt! Närmast i bild ett av de smala Pelaräppel träden – Malus som tidigt får frukt och kommer bli vackra pelare som ramar in trädgården. Månadssmultron är perfekt marktäckare som både blommar fint hela sommaren och ger bär långt in på hösten.DSC_7296De fina café möblerna passar också så fint och härligt att få slå sig ner med blomning som närmsta sällskap. I perenn landen finns även prydnadsbuskar av både rosor, dvärgkörsbär och kaprifol. Behövs ett ”skelett” av vedartade växter som ger stadga till perennerna året runt. Hoppas kunna ta fler bilder nästa år på fler av växterna!DSC_8129Mina uppdrivna pumpor och musselsquash fortsatt upp från lådan och vidare högt upp i rododendronen! Vilken växtkraft!DSC_6828För tillgänglighet och fina siktlinjer planerade jag in en passage genom planteringarna. Det blev ett stort äppelträd som ska ge ett fint tak till sittplatserna och som centrum i de båda siktlinjerna. Vattensäck är bra att sätta på stora träd som kräver mycket vatten de första åren. Ett Mullbärsträd – Morus `Mulle´E syns längst ner till höger i bild. Vi planterade också flera rabarberplantor, ramslök, krusbär på stam och fler örter och kryddor. Mer ätligt att skörda blir det säkert nästa år! Tänk vad vackert det är att blanda blomning med ätligt! Här sätts stor vikt vid att servera ekologiskt och närodlat… och  det blir ju verkligen det som odlas här!

Även sent i höst när vi gav sista förberedelsen för vintern så var det vackert. Vårlökarna är nu på plats och vi ser fram emot att se det till våren! Kloten av Idegran – Taxus media `Groenland´ ger en vintergrön stomme närmast entrén, fröställningar och gräsen ger en fin vintersiluett. Sist vi var där – bjudna på världens godaste julbord!! – var det så fint pyntat med ljung och belysning i lådorna! DSC_8815Även vid trappan och rampen fick vi en vintergrön häck på plats. Variation i bladfärg med Järnek – Ilex mes. `Blue Maid´ tillsammans med Silverbenved – Euonymus fortunei Èmerald Gaiety´dafo kommer ge en tät grön häck med liv. Även här på var sida om trappen finns de runda kloten av idegran. Vårlökar i vitt kommer lysa upp till våren! Svarta kantjärn på alla planteringar vi gör här och passar ju extra fint till övriga detaljer i smide som trappräcket.

Att här finns ett fantastiskt driv och kunnande märks verkligen både när man jobbar här eller kommer som gäst. Härlig stämning och fantastisk personal som skapar godaste maten kryddat med bästa service och bemötande! Så välförtjänt pris till årets företagare i Växjö Jessica Goodwin! Vi är så glada att vi fått bidra på den ”gröna sidan” nu under många år. Bild och text lånade från Villa viks facebook sida.DSC_6183Hoppas ni alla tar en utflykt till Villa vik Toftastrand nästa år!  Ett ställe att trivas på med de man gillar!

Stort tack för gott samarbete till Jessica, Börje, Inger och all personal! Hoppas nästa år blir lika lyckat och framgångsrikt för oss alla! 

Gott nytt år med andra ord! 🙂

En reaktion till “Köksträdgård på Villa vik!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s