Min trädgård

Mot ljusare tider!

Det har äntligen vänt och nu går vi på många sätt mot ljusare tider! Hoppas på massor av positiv energi som en bra kickstart på det nya året. För det är vi värda nu! Här kommer lite bilder på pyssel och liiite vintriga bilder…jag hann ut de få dagarna det var lite gnister i det vita!

DSC_9036Det som förr var viktigt….som att städa inomhus och göra massor med kakor och julgodis har jag valt bort. Den lilla tid som finns gör jag hellre det som är roligast, att fixa med julblommor och kransar. Roligt att göra, roligt att ge bort. Julrosor är den bästa julblomman – inget slit och släng utan återanvändning i trädgården! Bästa vintergröna perennen som blommar när inget annat gör det! En annan favorit i år blev de vackra bären på murgrönan som har blivit adult..dvs den har har lämnat den juvenila fasen och på ”gamla dar” slutat klättra och ändrat utseende… lite som vi människor 🙂 I vilket fall får den då fina dekorativa gröna frukterna som är fina att använda i kransar.DSC_9062Det vackraste är oftast gratis… som kuddmossa och grankottar från egen skog! Bara älskar de fina faten med fötter från Two Faces!DSC_8873I år blev det pyntegrönt från både trädgården, övervintrande eukalyptus och klipp från höstens jobb. Även på soptippen kan man hitta fina grenar och bär. Boknötter som jag är väldigt rik på är också fina att använda i kransar. Tycker bäst om den fina kontrast som blir mellan olika bladformer, barr och nyanser i grönska. Lite samma tänk som i trädgården!DSC_8893En mindre modell som fick bli lite knubbigare med tallris som utfyllnad! Blev min son Joels dörrkrans!DSC_8878En ljuskrans eller manschett för större ljus att ha inom hus. Eukalyptus och lagerblad ger en härlig doft och torkar vackert. Blev en ”gå bort present” till goa vänner.DSC_8905I Allamåla fick det bli många prydnadsäpplen i rött, matchar rött hus med vita knutar fint!DSC_8918Bästa prydnaden ute vid jul är ju snö! Svårt att få till men det gäller att njuta av det när det väl kommer. Prydnadsgräs blir extra vackra med frost och snö i vipporna! Mina egen gjorda ”spegelboll på svartmålade granstolpe”ger extra glans och blir fina med belysning i mörkret.DSC_8870En annan som älskar snö är ju min ständiga följeslagare Sammy! Bästa hunden ❤ Blir ju extra snygg när han matchar med omgivningen!

De vintergröna formerna i trädgården får extra uppmärksamhet när snön lägger sig som en mössa och framhäver det formklippta ännu bättre! Jag gillar klot men också utropstecken i trädgården… här både buxbom klot och smalklippta Thuja `Smaragd´DSC_8925Buxbom häckar som låg infattning runtom träd och planteringar ger en fin inramning även på vintern. Alltid buxbom på tillväxt och har under de senaste 11 åren en ny omgång plantor att sätta ut. Bästa sättet att skapa lugn för lite ”vildare” plantering innanför. Avenbok är också snygg på vintern! Har man varit duktig med att binda upp plantorna mot bambukäppar så blir det fina raka o smala stammar på rad med vinter”bruna” löv.DSC_8855Älskar kantjärn! De visar formerna på planteringarna även vid snö! Sen ger det ju lättskötta planteringar då inget ogräs kan växa in från sidorna…dessutom 😉

Vintergrönt är viktigt även utan snö! En smal passage i en trädgård där vi fyllde i med mer vintergrönt för några år sedan. Här är det alltid formstarkt och grönt trots årstid! Hade det bara varit en mossig gräsmatta här hade det inte blivit alls samma fina promenadstig. Nu vill man gärna gå här och njuta av formerna och de olika naturmaterial av sten som ger ett vackert golv!DSC_9068Inomhus slösar jag hellre med blommor än tomtar! Det är inte mycket julpynt som kommer till varje år, jag håller på traditionerna! Förra året blev det den här fina plåtgranen från Fröjd. Mina köksfönster hann inte bli putsade i år så det gäller att fylla på med saker som döljer dem! 🙂DSC_9029Det är nu 11 år sedan min pappa dog. Samma tid gjorde jag mitt första jobb på Skinnarnas över jul under min utbildning. Önskar nu att jag istället hade spenderat all tid som var kvar hos honom. Det är i alla fall en bra känsla att plocka och pyssla till hans grav, ger mig lite ”pappatid” för minnen.

DSC_9076På köksbordet hamnade de rosor som blev över från gravdekorationerna. Fairtrade rosor känns bra och även om de är mindre så funkar det med fler istället. Multihyacinter ger en fin grupp av stänglar som jag tycker om. Årets nyinköp blev ett växthus från fd Fröjd i Osby. Här blir det sticklingar efter jul istället!DSC_9075Lyx med gran från egen skog! Varje år sen 20 år tillbaka har jag köpt fyra lite extra fina julkulor till mina fyra barn. Märkt dem med år och namn. Nu efterhand som de flyttat hemifrån blir vår gran lite naknare för varje år 😉 Som tur är så hade Julia (årets utflytt) precis hämtat hem kattunge nr 2 och vågade inte ta hem sina kulor i år! Av fyra barn är det nu bara minstingen William hemma, ett tag till hoppas jag! Sen blir det ny styling på granen!DSC_9083Vad vore jul utan minnen av de man älskar mest? På min vedspis hänger änglar på rad som jag knåpat ihop av min mormors alla städrockar och finklänningar. Det är nog samma känsla som jag hade av att väva mattor av min pappas rutiga jobbarskjortor och Hökönsågens overaller. Något som jag hoppas kunna hinna med någon gång igen i  framtiden… Det är nog viktigast att inse att julen vore inget utan de varma barndomsminnen och saker som man förknippar med den tiden. Inget nytt julpynt slår det!

Önskar er alla en helt fantastisk jul med de nära och kära ni har omkring er! Nästa år blir det helt nya förutsättningar, drömmar och framtidsplaner!

Fortsättning följer! 🙂

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s