Våra trädgårdsprojekt

Att bygga en drömträdgård uppdelat i etapper…följ med på resan!

Har fått följa en härlig familjs drömmar om en trädgård att trivas i. Första gången jag besökte dem var 2011 och sen har vi i flera projekt tagit oss till målet! Så roligt att få vara en del av detta och fantastiskt att få se förändringarna under tid. Tänker att jag fortsätter i det tänket och delar därför upp den här trädgården i mer än ett inlägg!

Det första projektet blev ett stort trädäck i lärk på baksidan. Det byggdes i en rund form för att fånga solens sista strålar. För fin inramning och insynsskydd byggdes stora planteringslådor med öppna undersidor och isolerade med frigolit. Belysningsrör drogs in och förbereddes- såklart när en av ägarna av ELTT bor här! 🙂 En betongbänk göts och fick ge siktlinje och en plats att sitta på! Berny på ATI- byggtjänst byggde och göt.imgp0588dsc_2281Växterna som såg så små ut när vi planterat dem hösten 2011 har nu verkligen fått den gröna och frodiga inramningen som vi önskade. Så snyggt till det nu silvriga träet. De stora gräsen är det (lite svåra att hitta…) vackra Glansmiskantus –Miscanthus sinensis `Nischidake´fk Göteborg som just denna sorten även får fina höstfärger. Bambun – Fargesia mur. `Simba´bidrar med vintergrönska och härlig exotisk känsla. Bakom dem kan man utan insyn använda uteduschen som även finns i trädäcket. Perukbusken– cotinus coggygria atropurpurea har blivit lite förtryckt med tiden… Vid den senaste anläggningen så förbättrades gräsmattan och en kantsten lades runtom för att underlätta när robotgräsklippare nu installerades.dsc_2278En gång från framsidan till baksidan gjordes också 2017 då det blev tur för framsidan att göras om. Viktigt att binda ihop de olika trädgårdsrummen! Kantjärn av corten sattes av Smén i Agunnaryd och Röinge stenentreprenad lade de vackra stegstenarna av granit i skifferkross. Här närmast huset och under takutsprånget är det ändå svårt att få gräsmatta eller växter att trivas. Bra för fasaden också – det skvätter inte upp jord och smuts vid häftiga regn.dsc_2172Även ett Silverpäron planterades i trädäcket med belysning på. Fint mot det rödbladiga i planteringslådorna, förutom Perukbusken även en Blodlönn- Acer palmatum `Bloodgood´Här syns den vackra svängda formen på uteplatsen.

Den andra hörnan av baksidan var en oanvänd yta förutom plats för torkvindan. Hela tomten lutade ner mot tomtgränsen där en häck av Ölandstok markerade tomtgränsen. Här är det tre år mellan bilderna. Då Hasselfors garden började tillverka små växthusmoduler som kallades Trädgårdslider som vi sålde på Skinnarnas blommor & trädgård valde familjen ett vackert växthus. Smarta lösningar med förrådsdel och växthus del i olika storlekar på båda delarna att kombinera. Här blev då början på en odlingsdel i trädgården i stället!dsc_2972På ena sidan av växthuset blev det planteringsytor för Rabarber,  bärbuskar som Blåbär, Jostabär, Hallon, Björnbär med marktäckning av smultron och åkerbär. En spaljé fick skapa både väggar att binda upp hallon och björnbär på och ett sätt att dölja trädgårdsredskap bakom. Kanske även en kompost på sikt? Här planterade vi på hösten 2017.dsc_3643Ibland kommer man på saker som behövs efter hand! De här ringarna i rostigt järn fick jag en idé om och Micke och Anders Aronsson hjälpte till att ta fram. Så nöjd med att de både blev ett perfekt stöd för klängväxter men samtidigt en snygg detalj! Vi har använt dem både i rostigt och galvat järn på både stolpar, pergola och flera andra lösningar.

dsc_3305dsc_3644De stora odlingslådorna fick placering framför växthuset med en gång emellan. Här någonstans mellan bilderna väcktes en odlingsglädje som helt enkelt växte till oanade höjder! Så roligt att se hur stolta Maria och Arto var när de visade upp ett prunkande växthus och odlingslådor fyllda av ätligt att skörda av! När växthuset inte stod där ensamt längre som det gjorde i ca 4 år utan fick inramning och möjlighet för odlingsglädje så blev det plötsligt lustfullt att odla! Jag blev lika stolt och imponerad – det roligaste av allt- att se förändringen inte bara i trädgården utan även inställningen till trädgården! Fullkomlig lycka 🙂dsc_3650Ett ”stenkast” från växthuset placerades en ”handplockad” vacker sten;) Vi blev så nöjda av den vackra formen med böljande vågor som gav stenen ett mjukare intryck. För att få något snyggt att belysa året runt och ge en vacker utsikt från de stora fönsterna. Får extra lyskraft då baksidan har mörk skog som fondvägg, perfekt!dsc_2282En lite skuggigare del av trädgården där vi planterade en av mina favoritträd Skenkamelia – Stewartia pseudocamellia som en j…kla älg nästan direkt hittade och halverade!! Vi hoppas att den kan hitta formen igen (ja, inte älgen alltså.. den hoppas vi försvann i årets jakt). Övriga växter är Hortensia-Hydrangea pan. `Little Lime´, Silverax – Actaea simplex `Brunette´, Rhododendron `Princess Anne´, Zebragräs –Miscanthus sinensis `Zebrinus´, Kaukasisk förgätmigej – Brunnera macr. `Jack Frost´, Blekgul sockblomma- Epimedium x versicolor `Sulphureum´, Smörblommor- Trollius `Cheddar´ Färgerna i blekgult/limé med en stänk av himmelsblått är ju så vackert!dsc_3307Många vårlökar satte vi för extra tidig blomning. Här blommar kungsängsliljor och tulpaner tidig vår. Så man längtar efter vårblomning nu!dsc_3638Här på den andra sidan av garaget syns växthuset i bakkanten och en gång av stora vackra granitplattor som leder till baksidan. Här bakom spaljén gjordes en yta för sopkärl men även ge insynsskydd mot odlings delen från vägen. En Avenbokshäck fick ersätta den ledsna Ölandstoken och tack vare L-stöd försvann slänten och ytan blev lättare att både använda och sköta! Det är ibland bättre att skynda långsamt och dela upp en stor förändring under längre tid. Man hinner ju faktiskt ändra sig ibland på vägen och då är det bra att det finns möjlighet innan det är för sent! Glad och tacksam att jag fått möjlighet och förtroende att inspirera och hjälpa fina familjen Lassila att skapa sin trädgårdsdröm! Nästa gång tar jag med er på förvandlingen till ytterligare två fina uteplatser och en välkomnande framsida på denna spännande trädgård! Mer fina bilder på belysning i trädgård lovar jag också för här är trädgården även en upplevelse i mörkret! I Like!!

Tack Arto, Maria och Vilma (bra vattnat! :))

 

6 reaktioner till “Att bygga en drömträdgård uppdelat i etapper…följ med på resan!”

  1. Vilken fantastisk idé att isolera planteringslådorna 🙂 Jag går nämligen bara och väntar på våren i norr så jag kan bygga mina lådor, och detta va ju en fantastisk idé, tack för att du levererar inspiration! Måste få fråga, isolerade du även botten, eller hur gjorde du där? Vad satte du mellan frigoliten och jorden? ♥

    Gilla

    1. Hej! Roligt att du gillade de fina odlingslådorna! Vi brukar klä insidan med platonmatta eller liknande plastmatta för att förlänga livslängden på lådorna. I bottnen är det öppet neråt men har man problem med kirskål, kvickrot eller liknande rotogräs så är det tvunget med en markduk. Då är det bra att göra högre lådor så man kan odla växter med djupare rötter också! Lycka till med årets odlingar! Ha fint och tack för värmande ord! Kram Bodil

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s