Min trädgård

Tillbaka blick på 2018!

Det blev ett år som gick både ner och sen upp igen. Det gav eftertanke och lärdom om prioriteringar i livet. Många trädgårdar blev gjorda ändå men mitt egna fick ta lite större plats igen. Det är ju inte helt lätt att rodda ihop livet när man har så mycket man vill hinna med och att slitas mellan. Mycket och många ”jag vill” brottas med ”jag måste”. Ska bli bättre på att glädjas över det jag gjort än deppa över allt som inte har blivit av…än. Så här kommer några steg framåt att vara stolt över och några som kanske kommer detta året- om viljan, tiden och orken finns!35270073_10214250140305495_6075496046400634880_n

viktigast av allt kommer först! Min lilla underbara Julia tog studenten och vi är så stolta över henne! Så roligt att hon har fått ett jobb hon brinner för OCH en förlovning med goa Sebbe nu i december! Lyckliga barn = lyckliga föräldrar<3

DSC_3938DSC_5368Nästan ett halvår mellan bilderna! Bästa sommaren tror jag för att gräva damm – torrt så det rök men där kom vatten så sakteligen! Linus på Bn-schakt gjorde ett fantastiskt jobb och lyckan var stor när det var helt perfekt material för damm där under. Vattnet är så rent och klart med fantastisk sandbotten! Jädrar vilken tur vi bestämde oss för detta och den som är allra nöjdast är den som syns i vattnet- alltid! Vi hinner knappt släppa ut Sammy ur bilen innan han plaskar runt som en nöjd s(j)äl. Här en länk till fler bilder när dammen grävdes Semesterpyssel.. smått och stoort!DSC_5373Nu har vattnet nått den tänkta bryggan och bara på en månad har det stigit 1 m…vi hoppas på ännu mer och det verkar lovande!DSC_5371Det kändes nästan lite magiskt i förrgår när jag kunde ta en bild på solnedgången i vattnet – i Allamåla!

Det här var ju också riktigt skönt att vi har fått hela tak på både ladugård och hus på den nya gården. Vi fick stor hjälp av bästa vänner och familj med att riva ner och Johannessons bygg har fått nytt på! Skorstenen ska fyllas med rör denna veckan (hoppas vi…har lärt oss att vänta..). Ett veranda tak ska på plats på denna sidan också.

Jag är så nöjd med att det börjar bli ett riktigt fint hus! Har fått många goda råd av Jan-åke Johannesson och det var hans idé att leta upp en stock i skogen till nocken! Här ska öppnas upp från huset så verandan blir en del av köket. Nu håller jag på att grunna på spröjsarnas utseende till glasverandan. Det var ju galet svårt att bestämma!DSC_5359Vi fick ju också en ny väg fram till gården nr 2 (funderar på namn..Lillamåla är ju tyvärr taget 😉 )Linus grävde även denna vägen i sommar och nu har den blivit sladdad (tror det kallas så..). Den ska prepareras lite till för i år kommer den behöva köras en hel del på..  Jag har planterat en hel del utmed vägen, för där var det lätt att gräva! Tänker också att vackra fläderbuskar, blodbokar, ginnalalönnar, hagtorn och olvon kommer göra vägen fram fin och välkomnande. Mörk granskog ska inte vara närmast vägen igen!DSC_5361Det kan ju tros att jag placerar Sammy på varje bild men jag tror han gillar att vara i fokus! Bollen har vi alltid med oss så han får jaga den framåt. Här är ett nytt projekt framöver..den fina vägen ner från hus nr 2 går genom en bokbacke som är så vacker! Här finns en gammal döende bok där släkt genom tider har karvat in sin kärastes namn och pappa har snidat in min brors och mitt. Det ska få stå kvar så länge den kan. Det vi  ska vi försöka göra är att rensa bort och gallra fram fina lövträd så det blir ännu ljusare och finare utsikt!

Det som är säkert är att fler växter ska grävas ner i år också. Jag har däremot ett nyårslöfte mot mig själv att låta grävmaskiner göra mer! Jag får börja tänka på att jag ska hålla några år till…och axlarna är ju inte super bra. Planteringsgroparna blir liiiite mindre det får erkännas men i Allamåla är det sten ÖVERALLT! Det är ju fantastiskt planteringsväder även nu. Lätt att gräva och fuktigt i jorden så i förrgår fick 10 buskar ny växtplats. Här planterade vi Skogsolvon- Viburnum opulus även kallad midsommarblomster. Fantastiskt vackra flata blommor i vitt och underbar höstfärg! De fick sin skuggiga, fuktiga växtplats i mitt blivande Woodland. En liten bäck ska rensas upp och få en liten bro över (..nångång). I skottkärran står en Storfruktig hassel – Corylus avellana `Nottingham´ och den fick komma i min blivande hassellund 🙂DSC_4918Avslutar med årets bästa bild på de ”bästaste vännerna”. Nu har vi i stort sett bara William kvar hemma och Axel, Joel och Julia är mest bara på besök ibland. Då är det tur att man alltid har sällskap och någon som ALLTID vill leka! Jag är tacksam över året som gått och allt som ändå har gjorts! Det har varit en hel del ångest för den torra sommaren och många tankar över allt som borde vattnas men som jag inte kunnat. De flera tusen nyplanterade granplantorna klarade sig de flesta men många är de växter som inte klarade av torkan. Deppigt och oroande för framtiden så hoppas det blir normalt sommarväder i år!

Jag har aldrig någonsin haft så många projekt som ska börjas planeras och ritas som i år. Allt från bostadsrättsföreningar, kyrkogård, äventyrsgolfbana, många privatträdgårdar, sommarvillor, flera företags uteplatser, vackra rosrabatter…många roliga utmaningar och många trevliga kunder – nya som gamla! Meen jag är ju en ute människa så nu ska det planeras in Allamåla dagar och långa hundrundor i skogen varje vecka och dag!

Se där det var ju en hel del vi gjort att klappa sig på axeln över…vi har ju faktiskt gjort lite vi kan vara stolta över..och inte hade jag lyckats själv med allt detta! Ensam är inte stark och sån tur man har så många som ställer upp och hjälper till att förverkliga drömmar! Nu hoppas jag att hålla mina löften i år och att alla jag håller av får vara friska och lyckliga!

Önskar alla ett så bra 2019 som är möjligt! Var rädda om varandra och er själva!

Kram ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s