Min trädgård

Semesterpyssel.. smått och stoort!

Händelserik semester men ändå lyckats lite bättre i år med balansen. Vila är ju också viktigt….men betydligt svårare. Finns ju så mycket roligt att göra och idéerna tar ju inte semester utan kommer..och kommer…

Vi fick en damm! Det kanske inte var livsviktigt men med tanke på denna torra sommar var det en bra investering för kommande torra somrar…för det kommer nog fler. Linus Nilsson på BN-schakt gjorde ett fantastiskt jobb och fort gick det. Jag hann inte ens komma med alla mina idéer med trädgropar och nergrävda stenar innan det var färdigt! Placeringen av dammen blir precis mellan de båda gårdarna så man kan se vattnet från båda ställena. Det var perfekt material och troligen gammal sjöbotten så kanske vi bara återställde ordningen!? Nu är den inte fylld till brädden med vatten än men det fyller på så sakteligen och vi hoppas när torkan är över att den fortsätter fyllas på. DSC_3958 Lekande lätt..ser det ut som .. så fixade Linus även en fin stentrappa upp till blivande brygga. Vi fick även hjälp med stommen till bryggan av ekstockar. Jag hoppas att här kan bli ett kombinerat brygga/trädäck ställe där man kan se den fina solnedgången. Kan mycket väl bli en del växter som planteras även här… troligen 😉DSC_3966Ja, när skogsvägen och den nya vägen till gård nr 2  var färdig så fick vi snabb hjälp med att riva det sista av den gamla köksingången till vårt ”nya” hus. Tyvärr var den gamla grunden ett sämre hemmafixarjobb så den fick tas bort också. Fördelen är att nu kunde det bli en lite större glasveranda istället med plats för matplats. Nåväl, idag har jag vattnat på den ny gjutna grunden och ser fram emot att planera fram hur verandan ska se ut med Johannessons bygg nästa vecka. Även den andra verandan har vi gjort större och fått god hjälp av min mamma och Gustav att bygga formen till den!DSC_4005DSC_4017Vi fick en riktig jobbarhelg tillsammans när vi rev taket på huset. Har världens modigaste vän – Lena som klättrade på tak, inte så höjdrädd som jag! Det är så himla roligt att vara många och hjälpas åt. God mat och vin hjälper till och vi fick även våra vänner Peter och Lena att inviga och spöksäkra huset med övernattning;) Stolt över mina barn som kämpade på i värmen och Julias kille Sebbe blev en hejare på att fånga takpannor och backa fyrhjuling med släp (inte heller min grej…).DSC_4027Joel och Peter var högt upp och jag höll på få hjärtslag när William dök upp bakom nocken! Jag höll mig längst ner och styrde och ställde som vanligt 😉 Så tacksam för all hjälp och vilken glädje att ha ett sånt här gäng i sin närhet…. världens bästa! ❤ Nästa vecka börjar muraren att bygga upp skorstenen och sen kommer det nya taket…då kommer nog regnet!

När det kom en regnig dag passade jag på att formklippa det som är vintergrönt. Det ska helst vara fuktigt och skuggigt annars blir det klippta brunt och fult. I Allamåla har de inte fått lika mycket vatten och då har det heller inte blivit någon ny tillväxt. Både klippning av gräs och häckar har varit mindre arbetskrävande i år. Mina ”himmagjorda” buxbomklot har äntligen börjat bli hyfsat runda och med den nya häcksaxen från Stihl gick det lekande lätt..och snabbt. Viktigt med rengöring efter klippning av Buxbom för att minska spridning av svampsjukdomar!DSC_4127I min Buxbom ”fabrik” finns det nya plantor på vänt. På marken står de äldsta som börjas formklippas snart och på bordet står förra årets sticklingar som jag omskolat på semestern. Bakom växthuset i den vita plastsäcken finns årets nya sticklingar på rotning! Är nog beroende av Buxbom 😮DSC_4124Har även laddat upp med nya sticklingar på sånt som jag vill ha mer av. Det är så roligt när man lyckas och man får räkna med att några tester inte funkar första gången. Jag har bl a Murgröna `Huldra´E, Blåbärstry, Amerikanska Blåbär, Getris `Diva´, Liten Stephanandra, Lavendel, Stenkyndel, Stäppsalvia och….

 

….rosor! Har verkligen fastnat för rotäkta rosor. Eftersom de inte är förädlade på en grundstam utan står på ”egen rot” är de mycket tåligare OCH perfekta att föröka till nya plantor. Några av dem jag vill ha fler av är Champagne Wishes och William Buffin. Rosor trivs i Allamåla och jag tänker förbereda för en roshäck – varför inte? När det börjar sticka ut rötter på undersidan av krukan vet man att man har lyckats! Det gäller då att inte vara för snabb med omskolning utan låta de rota sig väl i krukan innan de omplanteras i större krukor.DSC_0597Har en canadensisk ros `Louis Bugnet som har fått rotskott. Jag grävde upp och planterade 10 st förra året som fick planteras i mina nya land- efter vi fick gräva upp min trädgård för avloppshaveriet. Moderplantan var 12 år och plötsligt dog den (trodde jag) men efter det sprutar det upp nya rotsskott! De här grävdes upp och fick dra vatten i några timmar sen planterade jag dem i krukor för rotning. Perfekt i min roshäck!

 

Vi fick en härlig vecka på Öland också. Fantastiska bad och soldagar, underbara kvällar med god mat och solnedgång på alvaret. Vi bor på min morfars gård som våra släktingar äger och utsikten från sovrumsfönstret påminner om en bränd savann. Höstlöv och träd som står lövfällda kändes väldigt oroande. På alvaret vissnade även de torktåliga enarna och slånen ner och inte ens timjan fanns kvar. Det känns i hjärtat för en trädkramare när alla dessa träd kämpar mot torkan. Vilken hopplöshet för alla stackars bönder som inte får något att skörda till sina djur i vinter. Så-  ja, den underbara soliga semestern har ju en baksida som inte är så rolig….DSC_4119I år blir det ett äppelår! Förra året var det plommonen som hade sitt år. Äppelkakor bakas och försökt fylla frysen så gott jag har kunnat. Äppelmos blir morgondagens fix! Den här fantastiska grenen med underbart goda äpplen är mitt första ymp försök under min utbildning. När vi lärde oss beskärning så plockade jag upp lite grenar från klippet och tog hem för ympning efter utbildningens slut. Vet därför inte vad den heter och gjorde nybörjar misstaget att sätta den så högt upp i kronan (..som sagt- höjdrädd).DSC_0515Har även börjat fundera på mitt blivande orangeri/växthus i Allamåla. Har tänkt mig att bygga ut på gaveln från det gamla hönshuset. Dubbla glasdörrar mellan ”glasdelen” och den gamla delen. Perfekt att kunna ha varmisolerad del för övervintring av växter och mer odling i växthusdelen. Ska mäta och göra ritning…ser fram emot att denna idén blir verklig! Har grunnat på den i många år…Bakom hönshuset står en av två Almar vi har i Allamåla och tyvärr har Almdöden nått hit också i år. Jätte tråkigt men det är sånt man får räkna med i naturen. Har börjat plantera där också för ett kommande Woodland så ersättnings träd lär komma istället. Nöjd med min semester och längtar efter höstens jobb projekt och alla trevliga kunder! Sammanfattning av vad jag har lärt mig på årets semester:

Ensam är inte stark! Tur man har underbar familj och vänner att få hjälp av! 

Att känna sig tacksam över de projekt som man förverkligat och tillåta sig att vara nöjd med det man gjort! (Bättre än att bara älta allt man inte har gjort!)

Att alltid ha något roligt i planerna för framtiden och att se fram emot dem!

Viktigt att jag kommit till insikt var min energi ska ligga – och skönt att inse var den uppskattas mest!

🙂

En reaktion till “Semesterpyssel.. smått och stoort!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s