Våra trädgårdsprojekt

Blommande villaträdgård på Blomstervägen- så klart!

Vid mitt första besök hos familjen Lyrenäs fick jag se det vackra huset som de byggt i Växjö. Det var en mindre tomt med lite ovanlig form men en rolig utmaning! Här önskades det blomning och bra ställen att umgås – mysigt och välplanerat för att utnyttja ytan på bästa sätt. Jag planerade trädgården förra vintern och i somras började vi plantera. IMG_9171

Det är svårt att tänka sig en grönskande trädgård när man kommer första gången! carina Lyrenäs_fixadFörst gjorde jag en ritning på hur jag tänkt fördelningen av hårda och gröna ytor jag planerat. Det var inte lönt med någon gräsmatta på baksidan då det var få metrar till tomtgränsen. För att dela upp uteplatsen på den soliga baksidan för ”mat” och ”chill” blev det trädäck på vänstra sidan där utgång från köket fanns. En corten låda fick bli rumsavdelare till den stenlagda ytan som även fick gå runt till gaveln där kvällssolen fångas! Grannen önskade en spaljé vägg med liggande ribbor så det fick styra oss lite. På framsidan blev det gräsmatta på ena halvan med en liten uteplats för morgonsolen och den högra sidan planteringar med gångar genom.DSC_0036På baksidan fanns ett brett buskage av syrén som vi trodde grannen ville ha kvar så därför blev det lite ändring på nivåerna så istället för terasserade planteringar blev det  en bred istället.DSC_1987När trädäcket var byggt och Smén i Agunnaryd hade byggt upp planteringsytorna i corten var det dags för plantering av alla växter! När grannens syrénhäck försvann byttes några buskar ut till Dvärgsyréns träd – Syringa meyeri `Palibin´på 180 cm stam. Vackra träd som får doftande blomning i ljus violett och klipper man bort överblommat direkt kan de få en sensommar blomning också. I planteringen närmast gången av smågatsten planterades olika sorters Pelaraplar – Malus  träd som blir smala men höga. Inte så stora vid planteringen men växer ganska snabbt på höjden. Bra fruktträd till mindre ytor.DSC_2715Tänk vad fort det växer på bara ett par månader! Här har Månadssmultron – Fragaria vesca var. semperflorens `Rugen´ och Smulgubbar – Fragaria vescana `Rebecka´redan växt till sig och gett skörd. DSC_1988När växterna är ny planterade ska det kännas lite glest. Det är alltid lika förvånade hur snabbt perennerna växer (om man vattnar och gödslar-så klart!) För att få lite ”skelett” i planteringen finns även vedartade buskar. Här blommar en favorit Kaprifolbuske- Lonicera `Honey Baby´ som blommar hela sommaren i créme/vita doftande blommor. Jätte fin tillsammans med lavendel blått/lila och den rödbladiga Djävulsbusken – Physocarpus opulifolius `Little Devil´ som därför fått bli sällskap till kaprifolen här. Bakom planteringen ges plats för skötseln av både grannens avenbokshäck och för att kunna rensa ogräs från två håll.DSC_2722Det blev en fantastisk blomning redan första året och tänk vilken fin inramning till en uteplats! Det är inte nödvändigt med smala gräsmattor eller enorma trädäck utan ibland är det bättre att kompromissa och välja bort det som inte ger så mycket skönhet. Här blev det nu en solig baksida med mängder av doftande fjärilsmagneter som är torktåliga och längeblommare. Blomning från vår till höst och planterade med lägsta växter i framkanten och högre bakåt – allt för att varje växt ska synas och komma till sin rätt! Det ger också ett lugn och en rytm i planteringen när växterna upprepas i grupper. Även prydnadsgräsen i bakkanten upprepas och kommer bli fantastiskt vackra mot den gröna häcken när den växt upp och bildat en lugn fondvägg till de vackra axen.DSC_2712För att bryta av och ge liv till ”golven” fick stegstenar bilda gång utmed den vackra stenläggningen av sandsten. Precis innan spaljén planterade vi en Fjärilsbuske – Buddleja davidii `Blåvinge´. En ny sort som ska vara härdigare än de vanliga sorterna. Speciellt roligt att en av mina lärare Togge Carlsson har hittat och odlat fram denna från Osby. Vi sålde slut på dessa väldigt snabbt så hoppas det finns många nya tills i år! DSC_1994Lådan som delar upp ”matrummet” med ”chillrummet” kommer också få ätligt med vindruvor, örter och kryddor. Spaljén har inte ännu kommit på plats här och vi väntade med örterna till våren då utbudet alltid är sämre sent på hösten och det är bra om de hinner rota sig innan vintern. Viktigt när det gäller torktåliga växter – blir det en blöt vinter så ruttnar de ganska lätt om de inte är fullt rotade.IMG_9164DSC_2913Det spelar ingen roll hur många trädgårdar jag har gjort men jag blir fortfarande lika glad och lycklig när jag ser förändringen som blir – före och efter! Vilken förvandling och vad mycket det gör med en fin balans mellan växter och hårda ytor! Här är det sent i oktober och vi ska så gräs. De tre vackra Dvärgkörsbären – Prunus incisa `Kojou-no-mai´får ge både höjd, tidig vårblomning och höstfärg vid spaljén. Anders Aronsson har satt upp insynsskyddet mot corten järnet i form av armeringsnät. Det blir en fin plats för kvällssolen utan att det blir fri insyn mot vägen Här kommer både Klematis och klängros få växa upp för att ge en blomstrande vägg. Även i denna trädgården fick en vacker Stamros – Rosa `Polar Joy´ få ge höjd till planteringen. Här går färgerna mer åt det rosa hållet och får ge lite mer färg åt den vita träfasaden. Får hoppas jag kan ta fler bilder i år då det blev en sen plantering och inte så mycket blomning då. DSC_2731Det blev en plantering anpassad efter grannens spaljé då vi gärna ville bryta av de liggande ribborna med både prydnadsgräs och tre vackra träd som får bilda rund krona över spaljén. De vackra småväxta Syrénhortensiorna – Hydrangea paniculata `Little Limé´planterades i grupper tillsammans med Kanadensisk buskros – Rosa `Louis Bugnet´. De vackra Glansmiskantus – Miscanthus sinensis i olika sorter ger fin kontrast i bladform och ger liv till de stela ribborna. För att binda ihop färgerna är även den vackra Kantnepetan – Nepeta faassenii `Walkers Low´ som kantväxt tillsammans med tidigare vårblommande perenner och vårlökar.

Här syns tomtgränsen som går vid grannens stenläggning. Här fanns deras sopkärl så det blev en bra lösning med ”utsynsskydd” med spaljén för att dölja dem. Här blev en ätlig hörna med klängande björnbär, amerikanska blåbär, krusbär, åkerbär, smultron och rabarber. Med två små barn i familjen är det alltid bra att det finns något gott att stoppa i munnen. Smultronen blev populära redan första säsongen!

Vi väntade med framsidan till hösten och det är mest praktiskt när det är en liten tomt som är svår att komma till på baksidan. Alltid bäst att arbeta sig utåt så man inte kör sönder det som är färdigt. De små gräsytorna fick vår duktiga praktikant Ida anlägga och vi avslutade med att plantera vårlökar till sist. Vi lämnade ytan för avenbokshäcken så den planterades i våras. Vi kompletterade corten järnen med våra tunnare kantjärn som är lättare att forma på plats och som vi kunde sätta själva.DSC_2902På den ena sidan av huset blev det en plantering för lite skuggigare läge. De vintergröna kloten av Buxbom -Buxus sempervirens blev en ”grön” tråd i trädgården tillsammans med Järneksträd – Ilex mes. `Bluemaid´ och  Rhododendron `Bloombux´. Det finns     också många vintergröna perenner som Bergenia, Skuggbräcka och julrosor. Den vackra granitmuren mot gatan tog bort nivåskillnaden och passade så fint till de andra naturmaterialen. Snyggt och stilrent! När häcken kommer på plats blir det en vacker inramning som ökar rumskänslan även på framsidan av trädgården.DSC_2905De små vackra kloten som var en ny bekantskap förra säsongen – Rhododendron Bloombux… Lik buxbom i bladen och formen men får vacker blomning i äppelblomsrosa! Alla som jag hittade att köpa föra säsongen hamnade i de trädgårdarna som vi planterade. Kändes som en ”villhaväxt” på alla sätt! Häftigt med många vintergröna klot där hälften av dem blir blommande klot! Här fick de samsas med bl a Silverax- Actaea simplex `Brunetté , kaukasisk förgätmigej – Brunnera macrophylla `Jack Frost´, Skuggbräcka – Saxifraga umbrosa `Clarence Elliott´DSC_2734Jag fick en idé om ringar i järn att fästa på stolpar för klätterväxter förra året. Här blev de perfekta för en kaprifol som får hjälp att ta sig upp tack vare dem. Lådorna i corten är också praktiska då man får bra jorddjup i stenläggningen.DSC_3186Ett stort Buxbom klot fick plats i denna lådan av corten järn. Murgröna och rödbladig revsuga ska få hänga ner över kanten. Några krokusar fick ge tidig vårblomning.

DSC_3190Planterade vårlökar i höstas och när vi levererade häcken tidigt i våras blev jag lycklig över den här fina Dvärgtulpanen – Tulipa turkestanica. Skira och många blommor på varje stjälk. Har inte hunnit dit fler gånger i år men ser fram emot att följa upp blomningen i år och kanske ta lite fler bilder. Tack fina familjen Lyrenäs för allt gott samarbete och för ert förtroende!

6 reaktioner till “Blommande villaträdgård på Blomstervägen- så klart!”

  1. Hej, vilken fantastisk rabatt i lila och vitt, förstår det som att det är i soligt läge, vilka växter har du valt? Jag skulle så gärna vilja ha något liknande.

    Gilla

  2. Hej Anna! Ja det är ju en hel del sorter men alla valda efter soligt läge. Några av dem är Dvärgsyrén, fjärilsbuske `Blåvinge´, stenkyndel, stäppsalvia, solhatt, backsippa, rödbladig kärleksört, lavendel, perovskia och lite till! Men liknande växtval hittar du på inlägget här som heter ” Återbesök i Strömsnäsbruk” där växtlista finns med sortnamn.
    Lycka till med plantering! Mvh Bodil

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s