Våra trädgårdsprojekt

Trädgård i Lidhult.

Dags att kolla igenom förra årets projekt. Många trädgårdar planerades och planterades,  jag har velat över vilken jag skulle börja med…är ju lite efter med bloggandet 😉 Det får bli kronologisk ordning, först ut blir den som vi började med (om jag minns rätt..Micke?:0)DSC_1099

Blev kontaktad av mina kunder som bor i Köpenhamn men som också har ett fint hus utanför Lidhult med vackert högt läge. Bakom huset finns ett stort trädäck med utsikt över sjön. Önskemål fanns om en vintergrön häck av Rododendron. Både som insynsskydd och vindskydd mot tomtgränsen ner mot sjön. På framsidan var önskan att ta bort gräsmattan och istället ha planteringar. Gärna ett lusthus som var inbäddat av rosor och perenner! Det gillade ju jag – så klart 😉

DSC_1378

Tidigt förra våren började vi med den långa pampiga häcken. Riktigt stora parkrododendron fick jag tag på och dessa sorter blir stora på sikt – vilket vi ville! Micke här i full fart med att blanda upp Rododendron torv med kogödsel och barkmull. Osågade torvblock blev upphöjd kant in mot gräsmattan.

DSC_1390

Vi har fått äran att få ha med oss Johanna hela förra säsongen och även i år! Hon har arbetstränat på Skinnarnas och har fått hänga med oss till många trädgårdar. Riktig glädjespridare och har gett oss så mycket energi så vi har orkat med allt jobb :). Är så roligt att få dela med sig av det man kan till någon som är så intresserad! Har fått lära mig mycket av Johanna och har dessutom fått en fin vän – Tacksam för det <3. DSC_1395

Här planterar Johanna Höstgentiana – Gentiana sinoornata  för vacker höstblomning i min favorit färg – Gentianablått! Perenn som trivs i lågt PH som rododendron.   _20180108_181309Vid ett senare besök i höstas blommade de, lite skyddade under ekbladen. Ekar är perfekt tak över surjordsväxter då garvsyran i bladen gör marken under surare.DSC_1396I framkanten mot torvblocken planterade Amerikanskt hönsbär –Cornus canadensis som kommer klä in ytan under rododendrona och täcka hela kanten med torvblock. De sprider sig med utlöpare och älskar att växa i denna miljön. Förutom vackra vita blommor får den snygga röda bär och höstfärger i rött! Under torvblocken la vi markduk och denna får gå ut en bit mot gräsmattan också. Annars kommer ogräset under växa rakt igenom torvblocken och det blir både fult och svårskött. Täckbark läggs ovanpå duken för att dölja den. Robotgräsklipparens tråd läggs så klipparen inte lämnar oklippt gräs men ej heller kör sönder torvblocken. Nu får Hönsbäret försprång och blir en fantastisk lättskött och vacker marktäckare istället!DSC_1401Mot granntomten sattes extra djupt kantjärn som rotspärr. Fanns mycket flerårigt ogräs där som vi vill undvika få in i nyplanteringen. På tomten bredvid byggs hus och osäkert var nivån hamnar, då är det bra att ha lite marginaler med upphöjd plantering.DSC_1665

Tyvärr hann jag inte riktigt med att fotografera när rododendrona blommade som mest. Här har Cunninghams White i framkanten blommat över men de lila/rosa sorterna är på gång. Här fanns både Catawbiense Grandiflorum och Roseum Elegans.Vi la även ut droppslang så dom får bra med vatten vid etableringen. Det var ju i och för sig en bra sommar när det gällde naturlig bevattning ovanifrån!Lars Wincentsen_fixad

På framsidan gjorde jag ett förslag med både stenläggning av smågatsten och färdig rundel av skiffer att placera lusthuset på. Gångar av gårdssingel och stegstenar för att göra mindre gångar genom planteringen. Många växter med blomning från vår till sen höst.DSC_1557Kunden valde ett lusthus ”Rosendal”från Bossons. Den var mindre än skifferrundeln från Flisby. En favorit som jag har använt i fler trädgårdar tidigare. Här behövs det lite luft mellan planteringarna och lusthuset. Röinge sten har gjort förberedelserna och stenläggningen. Sen är det dags för oss att sätta kantstöden, jordförbättra och plantera – roligaste av allt!DSC_1789På lusthuset fanns lämpliga spaljé sidor där vi planterade klängväxter genom att lyfta upp skifferplattor i rundeln. Här en doftande Honungsros – Rosa Lykkefund som får ta plats (får nog hållas efter dock). Då vägen ligger högre blev det en liten slänt ner till lusthuset och därför sattes kantjärnen lite högre för att jämna ut nivåskillnaden. Kakaoflis som marktäckning för att hålla fukten, hålla jorden på plats och ge god växtkraft! Kakaoflis är dessutom ett bra skydd mot svampsjukdomar som lätt drabbar rosor.DSC_1699Alltid lite trixigt att få järnen på plats, de ska ha en mjuk och följsam form och inte alltid de vill som vi vill…. fast vi är envisare och börjar få en viss vana 🙂 Mot vägen sattes Björkspirea –Spiraea betulifolia `Tor´E som häck. Kunden ville även att vi fortsatte med häcken ner mot Rhododendron häcken. Den gamla häcken togs bort. På framsidan planterade vi ett Magnolia träd- Magnolia `Susan´. Lättast att börja med träd, häckar och buskar. Därefter kantväxter och sedan resten av växterna. Alltid bra med en genomtänkt planering först, då är det bara att sätta ut växterna enligt ritningen.DSC_1882På sikt kommer lusthuset bli inbäddat av rosenbuskar och klängrosor men än så länge har de inte fått höjd. Många pioner, hortensior o skuggtåligare perenner planterades vi. Som kantväxt mot grusgångarna fick Koreansk plymspirea – Aruncus aethusifolius rama in och ”samla ihop” planteringen. En fantastisk perenn som bildar fina mjuka kuddar av skira blad som även får höstfärger. De vackra vita blomspirorna kommer i juni-juli. Jag brukar alltid klippa bort fröställningarna direkt efter de blommat över. Både för det ser snyggare ut men också för att slippa fröplantor, om man inte vill ha fler? Vilka jag ofta gräver upp för att planteras på andra ställen. DSC_1877På bara några månader såg det riktigt etablerat ut! Många favoritväxter blev planterade. När framsidan blev färdig ville kunden att vi även tog bort gräsmattan där också. Fick fria händer – vilket alltid är roligt. Den vackra naturen runt om kring med stenmurar, bokar med vitsippor under och sjöutsikten – förstärker den romantiska känslan som växterna ger.DSC_1865Den vackra stamrosen `Polar Joy´ är en fantastisk ros som är rotäkta, ej ympad. Äntligen en härdig och frisk ros på rejäl stamhöjd (150 cm)! Blommar hela sommaren med rosa blommor och har verkligen levererat i år trots allt regnet. Verkar tyvärr lite osäkert om den finns i år, odlaren Splendor Plant var tveksamma om detta. Jag hoppas det löser sig! Kundens önskemål var många rosor i rosa, gult och aprikos.

DSC_1868Kanadensisk buskros Rosa `Therese Bugnét´DSC_1867Kanadensisk buskros  Rosa`Morden Blush´ är några av alla rosorna som vi planterade runt lusthuset. Eftersom det inte är full sol så många timmar valdes skuggtåliga sorter. Härdiga och tåliga var också viktigt men så klart vackra framför allt!DSC_1863En annan ros som planterades – också väldigt frisk och tålig- `Westerland´. Denna ros får olika nyanser från orange till ljust aprikos ju mer den slår ut. Skuggtålig och härdig och blir en rejäl buskros på ca 1,5×1,5 m. Ett säkert kort med andra ord! Jättefin tillsammans med stäppsalvia `Caradonna´.DSC_1881Vid lusthuset planterades även en tålig Klematis – Clematis `Hagley Hybrid´som är en storblommig rosalila sort. Blommar i juni-Augusti och blir ca 2,5 m hög.

IMG_3847DSC_1857Tänk vilken förändring det blev! Det borde plockas bort mer dåliga gräsmattor och istället satsa på blommande trädgårdar! DSC_1887Som insynsskydd mot altanen satte vi en spaljé vägg i armeringsnät som Smén i AgunnarnarydAnders Aronsson fixade till oss. Här finns bl a Klängrosen – Rosa `Wrams Gunnarstorp´som är en fantastisk ros som blommar i mängder hela sommaren! Gårdssinglet valde vi ut i Gustav R Johanssons grustag. Kan skilja mycket på färg och storlek så alltid bäst att själv jämföra. Tycker personligen inte om krossad sten utan vill hellre ha naturligt släta. Både skönare att gå på och ser betydligt mer tilltalande ut! När kantjärnen har rostat är det snyggare med färgen på stenen åt det mer varma hållet. VIKTIGAST av allt – Markduk under singeln! Häcken av Björkspirea fick även kantjärn på båda sidor och droppslang – alltid för att underlätta skötseln vid etableringen. På sikt är det en häck som kräver väldigt lite skötsel då den blir tät och vacker utan beskärning. Visst är gräsmatta onödigt? 😉DSC_1878Mot baksidan planterades Månadssmultron- Fragaria vesca. `Rugen´vilken ger bär från juni till november! Är en sort som inte sprider sig hejdlöst utan bildar vackra små kuddar – perfekt som kantväxt! Det här blev en bra start på en intensiv säsong förra året, så roliga projekt som vi är tacksamma över att fått förtroendet att förverkliga! ….mer följer 🙂

 

 

 

 

2 reaktioner till “Trädgård i Lidhult.”

 1. Men så fint!
  Jag får inte tag i kakaoflis. Var köper ni det ifrån?
  Och vad fint med små knoppar på armeringsnätens toppar. Antar att han har svetsat fast dem? Jag skulle behöva en sådan smed här i närheten! Tack för inspiration! Imponerad! Igen!

  Gilla

  1. Tack Marie! Du kan ringa till Södra Århults i Markaryd och prata med Pelle. De kan säkert hjälpa dig med kakaoflis. Kanske de har återförsäljare närmare dig. Ja det är bra att ha många bra kontakter när det gäller duktiga hantverkare! Det är guld värt<3 Det finns kulor i olika storlekar som han svetsar på både spaljéer och rostorn. Hoppas du hittar både kakaoflis och smed 🙂 Tack för berömmet! Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s