Våra trädgårdsprojekt

Öar med växter!

Att bryta av stora gräsmattor med planteringar är något som fångar ögat och skapar ”innerväggar” i trädgården. I Karsnäs finns stora ytor med gräsmatta men den ramar även in både vild äng, woodland, trädlund och öar med växter. Detta gör trädgården spännande och vacker där gräsmattan ger öppenhet och binder samman- men ser inte ödslig ut!

2014-06-11 13.48.39

Med mycket skog och träd som fond runt trädgården bryter rödbladiga träd av och får lyskraft. Det rödbladiga framhäver också det grönbladiga i omgivningen. Doris och Helmut valde en Rödbladig Apel- Malus toringo `Scarlett´ som mittpunkt för sin nya, runda plantering. Trädet ger planteringen höjd och förutom bladfärgen även   vårblomning och dekorativa frukter på hösten. När alla växter är utplacerade stämmer  vi av och är både Doris och jag nöjda så planterar vi!

DSC_0532

Nyplanterat och än lite glest.. Kakaoflis som marktäckning, underlättar då det skyddar mot ogräs, håller fukten och ger fantastiskt bra växtkraft! Perennerna växer ihop snabbt och när det inte finns någon öppen jord blir det en lättskött plantering! Som avgränsning mot gräsmattan satte vi kantjärn, det underlättar ju också då ogräs/gräs inte kan växa in från gräsmattan. Kantväxt är Stäppsalvia – Salvia nemerosa Òstfriesland´ som ger inramning i blått. Kontrast i höjd och nyans ger Stäppsalvia – Salvia nemerosa `Caradonna´ mellan Rosorna`White Cover´. Som höjdare finns även Solhatt- Echinacea atropurpurea i mitten. För att få ännu tidigare blomning finns även Allium och tulpaner som blommar tillsammans med Apeln på våren.

IMGP0076

Växtkraft! Härligt att komma tillbaka när det ser så här välmående ut! Här börjar stäppsalvian blomma över och kan snart klippas ner, den blommar då snabbt om igen. Bilden är tagen i skymningen då det blå och vita får lyskraft i planteringen. I solljus syns solhatten bäst och får huvudrollen men syns också sämst efter skymning. Kan vara bra att tänka på om man vill att en plantering ska vara vacker inte bara från vår till höst utan även från morgon till kväll!

IMG_6457

I förgrunden en liten rundel som har samma blåa färgton som den nya planteringen i bakgrunden. Här syns tydligt att den blåa färgen är avståndets och rymdens färg, det drar blicken längre bort i trädgården och vidgar trädgårdsrummet! Här är en liten Pärlrönn – Sorbus Frutescens som mittpunkt och Stäppsalvia –Salvia nemerosa `Caradonna´ och Praktnävan -Geranium `Rozanne´  är underplantering i det uppmurade landet. Tack Eike för fin bild 🙂 och tack Doris och Helmut för bilder och för bra samarbete!

2 reaktioner till “Öar med växter!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s