Inspiration

Våren på en fönsterbräda

När solen lyser lite starkare och längre är det tid för ompyssling av alla krukväxter!DSC_0018

Pelargoner som jag klipper ner några veckor tidigare så de får återhämta sig lite innan omplantering i rena krukor. Riktigt fånigt men jag nästan ser så glada dom blir, speciellt när de får sol på sig direkt!!

Alltid det svåra…att hitta en lagom stor kruka. Aldrig plastkrukor, bara lerkrukor som både är snyggast och bäst! Tycker de ska ha lite patina, kalkavlagringar och se lite ”vintage” ut 😉 Använder alltid bra yrkesodlarjord till det mesta, förutom till specialväxter som citrus. Såjord är bäst till sticklingar och frösådder… säkra kort!

DSC_0031

Vårlökar och sticklingar börjar trängas på fönsterbänken. Helgens ”gåbortblomma” blev en liten Kungsängslilja i vaxat papper och mitt fina snöre som jag hittade hos min Allamåla granne – Annikas  Lillamåla, såå mycket fint där, rekommenderas!!

I mitt ”medelhavsrum” går det skörda citrus även på vintern, de har ingen viloperiod utan behöver vatten och näring året runt. Min konstiga fingercitron är svåranvänd men rolig, båda doftar fantastiskt när de blommar! Eucalyptus trädet är snart för stort för att vinterförvara men är nu på vårkanten ganska hårt snaggat, många grenar har gått till utfyllnad i  vinterns alla tulpanbuketter och kransar.

Aprikosträdet som ger fantastisk skörd varje år i vårt växthus, blommar nu igen. På vintern trängs det på altanen och även detta börjar snart bli för stort, trots beskärning.. Williams uppdrag är att pollinera, det blommar ju innan bi och humlor är vakna! Förra året tänkte jag göra marmelad men det var många som gillade äta dem direkt, solvarma och söta så det blev inga över!

De första fröna är nu också i jord! Förra årets favorit var Malabar spenat-Basella rubra. Slingrande, rödbladig spenat som även används som prydnadsväxt. Vi skördade bladen dagligen och använde dem i sallader och i  wok. Lite köttigare blad som även kan användas som redning i grytor. Både nyttiga, goda, lättskötta och snygga! Kan bli upp till tre meter och klippas ner för övervintring. Jag samlade frön och förvarar i kaffefilter, de växer snabbt så har man ont om plats så är det lättare!

DSC_0041

”Fådda blommor” från vänner är alltid roligt att få pyssla om. Min lilla ”Therese” hylla med hennes farmors Hottentottliljor (!) och den lilla figuren i mellan – Den första kyssen. Födelsedagspresent för många år sedan från Therese (t om så länge sedan att vi nog inte hade upplevt nån kyss än!) Bra att sprida ut sina ärvda växter med högt affektionsvärde, ifall man misslyckas någon gång så finns det sticklingar att hämta!

DSC_0035

Tid för vila i växthuset, paus i planteringen! Så fort solen värmer sitter jag där med min te kopp, planerar och läängtar tills jag får fylla det med växter igen!

4 reaktioner till “Våren på en fönsterbräda”

  1. Tack för inspiration (och den fina vinken i gårkväll) nu är mina pelargonior också nerklippta och imorgon är det jag som går och köper jord! 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s