Trädgårdsplanering

Välkomnande entré

För några år sedan besökte jag Linda och Fredrik första gången. De ville då ha hjälp med sin trädgård och under åren har vi delat upp det i olika projekt som jag hjälpt dem med.  Alltid roligt att komma tillbaka och se hur duktiga dom har varit och att få se resultatet från ritning till verklighet!

Det första vi började med var entrén som egentligen var en bred uppfart mot garaget. Det blev parkering för bilarna istället som gästerna fick passera när de kom på besök. Vi kom överens om att uppfarten var onödigt bred och att vi ville dela upp den med en separat gång mot entrén istället.

IMGP0636.JPG

Den mjukt rundade gången av gatsten  snyggt lagd i mönster, ramades in av planteringar  på båda sidor. Vid trappen blev det även en liten sittplats bakom en Klematis på ett klättertorn.DSC_4076.JPG

Vackra pastellfärger i mjuka nyanser, så snyggt till husets ljusgråa fasad! En mini-allé av Dvärg syren Syringa meyeri `Palibin´ visar vägen och leder framåt. Marktäckare under träden är liten flocknäva – Geranium cantabrigense `Biokovo´ söt blomning, friskt bladverk som täcker ytan effektivt! Får dessutom jättefin höstfärg på bladen (favorit!)

DSC_4078.JPG

Den stenlagda gången delar upp planteringarna. Buxbomklot – Buxus sempervirens ger en vintergrön stomme året runt och Kantnepeta –Nepeta faassenii `Walkers Low´ spiller ut på stenläggningen. På andra sidan väntar Lavendel – Lavandula angustifolia och den Marktäckande rosen-Rosa `White Cover´ på sin tur att blomma. Kirgislöken- Allium afluatense har blommat över och de vackra fröställningarna svävar över de andra. Här blommar även tidigare vårlökar som tulpaner och senare blommar Stäppsalvia, Solhatt,  Daglilja och Höstanemon. -Blomning som avlöser varandra från vår till höst!

IMGP0634.JPG

På baksidan byggdes ett stort trädäck med pergola och soldäck. Klätterväxter och  ett takspaljérat Silverpäron- Pyrus salicifolia planterades in i trädäcket som även fick belysning med markspot. Det kallas även för nordens olivträd då trädet har både silvrigt bladverk och små hårda päron som liknar oliver. Vacker  blomning i vitt i juni. Jag träffade en  trevlig snickare när trädäcket skulle byggas  för att visa hur stor planteringsyta som behövdes, vilket fick styra avståndet mellan  reglarna.  Det blev en stor låda i plyfa med öppen botten för rötterna ska kunna söka sig ner efter vatten. Silverpäron har djupa rötter och behöver goda förutsättningar för att växa!

 

Vårt senaste projekt är trädgårdens baksida. Förutom den här odlingsdelen är det fler planteringar och inramning av altanen som väntar. I höstas var jag och hjälpte dem med cirklarnas placeringar innan grävningen och stenläggningen påbörjades. För några veckor sedan var jag på besök hos grannen och kikade in och såg resultatet! Under ett par körsbärsträd finns nu en mysig rund uteplats som ligger nära deras odlingsrum. Två rundlar som skär in i varandra och som kommer få fin inramning av prydnadsbuskar, perenner och klätterväxter.

 

Här blir en fin sittplats  i vandrande skugga och med doft av Schersmin, Luktolvon och Honungsros. I mitten av de fyra odlingslådorna har ett Pelaräppel träd redan  planterats som mittpunkt.  Jag förstår att Linda längtar efter våren och att få börja med det roligaste – att plantera! T

Tack Linda och Fredrik för gott samarbete och för att jag fått ert förtroende.  Alltid lika trevligt att prata växter med Linda då vi har samma tycke och smak när det gäller trädgård! Jag glömmer heller aldrig den goda äppelkakan som du bjöd hela Skinnarnas personalstyrka på! Vägen till en trädgårdsmästares  ❤ Jag ser fram emot att se hur er trädgård fortsätter att växa fram – Bra jobbat!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s