Våra trädgårdsprojekt

Första trädgården!

Jag fick min första trädgård att planera för 7-8 år sedan, ganska direkt efter att jag började på Skinnarnas. Mycket nervös visade jag upp förslaget för Helena och Michael som till min glädje blev nöjda! Vi har sedan tillsammans följt tillväxten och vi har  hjälpt till med kompletteringar och skötsel efter hand.

3

Vid mitt första besök var det en trädgård med rosor på ängslig rad utmed gatan och Syrén på sneda stammar som mötte mig. Helena ville ha mer vintergrönt, starka färger (inga pastellfärger). Jag kunde vakna mitt i natten och börja fundera på vintergröna växter i ”Klatchiga” färger 🙂

IMGP1077

Huset och trädgården i ny skepnad! Med säker hand har Helena och Mikael renoverat huset och fått en helt ny framsida där trädgården framhäver huset och tvärt om! Fyra rödbladiga BlodplommonPrunus cerasifera `Nigra´ , två på var sida om huset ger fin kontrast med sin färg mot den vitputsade fasaden.

IMGP1082

Började tidigt med min Rönn favorit Japansk rönn –Sorbus com. `Carmencita´ och den kärleken håller i sig! Fantastiska träd som markerar ingången till trädgården. När de får sina fina höstfärger tillsammans med Björkspirean – Spiraea betulifolia `Tor´ då lever de upp till ”Klatchiga” färger! Vintergröna Buxbomklot – Buxus sempervirens och Silverbenved- Euonymus fortunei Èmerald Gaiety´ är fina året runt. Den karminrosa Praktspirea – Spiraea japonica `Manon´ levererar även vacker höstfärg förutom blomningen! Mot vägen planterades en Järnekshäck som inte levde upp till förväntningarna då den trots mycket fjäsk och pyssel gulnade och blev inte så tät som önskades. Nu finns det en fin Idegranshäck istället!

Trädgårdensbaksida före – Staket, bärbuskar på rad och fruktträd. Efter- Idegranshäck och blodlönnar, hortensior, buskar och perenner. Fruktträden ger mycket plommon och äpplen, väldigt goda dessutom- jag har flera gånger fått en påse frukt med mig hem från Helena!

På baksidan fanns ett staket som stängde ute trädgården och på pelarna växte klätterhortensia. I planteringen behövdes lite fler växter som täckte upp bättre.

IMGP1065

Staketet är borta och Sidenklematis – Clematis vitalba `Paul Farges´ (summer Snow) Klättrar på den svarta pergolan. Ny stenläggning i svart som matchar husets svarta detaljer! Nu får uteplatsen en betydligt bättre kontakt med trädgården.

IMGP1066

Befintliga Azaleor och Rhododendron har fått inramning av Rödbladig dvärgberberis –Berberis ´Atropurpurea Nana´ som växer i kompakta kuddar och får fint sällskap av Daglilja- Hemerocallis

Efter hand har nya planteringar kommit till och kompletterats. Bambun planterades först och sedan behövdes något utmed passagen på gaveln. Rostornet `Riddare´ från Rosverkstan i svart, blev ett vackert utropstecken! Röda rosor har planterats runt om, både på höjden (vi väntar på att den ska börja svinga sig uppåt) och som marktäckare med Rosen – Tommelise. Micke vattnar det nyplanterade. Här sattes även rostigt kantjärn runt planteringen och förra året satte vi järn runt alla planteringarna. Nu slipper de kantskära, snyggt ändå!IMGP1083

Saknar bilder från många delar av trädgården men hoppas jag ska få tillfälle att fotografera lite mer i år (svårt att hinna med!) Här finns både en vacker Hängkatsura och Häxal -kallas Bodilbusken av Helena 😉 som jag inte har bilder på än.  Härligt att få följa den första trädgården och det är alltid lika trevligt att komma hem till  Helena och Michaels trädgård då den alltid är prydlig och välskött! Tack för jag fick ert förtroende trots den nybörjare jag var och jag ser fram emot följa ett nytt trädgårdsår hos er! 🙂

2 reaktioner till “Första trädgården!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s