Min trädgård

Påskpyssel!

Några dagar ledigt och jag är efter med allt! Påskstädning har jag rationaliserat bort – fram med några hönor bara! Betydligt roligare att vårstäda i trädgården 🙂DSC_0040.JPGBörjar att omskola mina tomater (borde jag ha gjort för ett tag sedan!). Här har förra årets reseminnen börjat rangla iväg på höjden. Nya frön från stora goa grekiska bifftomater.

DSC_0047.JPG

Fördelade i nya krukor, nerstoppade så långt det går! Då bildar de rötter på hela stjälken och får en bra start i bästa jorden – Hassellfors P-jord!

DSC_0052.JPG

I trädgården börjar det dyka upp lite vårtecken som Julrosor….

DSC_0050.JPG

.. och krokus. Det ser annars rätt bedrövligt ut överallt och det är väl nackdelen med att vänta med all städning i rabatterna till våren.

Bra med något vintergrönt, annars ser allt visset ut! Nerklippning av vissna perenner och räfsa bort det mesta skräpet. Maskarna har tagit hand om en del i vinter och ser feta och förvånade ut under löven! Ny kompost eller kogödsel lägger jag på när det har grönskat lite mer. Skottkärran sönder och i dag blåser det mesta bort – på rätt håll! 😉 Svårt att tänka sig att om bara några månader är det full blomning igen!

Min Hängpil klipps hårt på våren. Hade inte planterat den där om jag fått göra om! Blir stor och tar å-utsikten om jag inte håller efter den. William hjälper till- roligare att såga än att klippa!

Afrikanska liljor är hemtagna från Allamåla hönshus där de övervintrar. Står nu i växthuset och borde planteras om. De spränger krukorna och är omöjliga att få ur! Får se om jag orkar ta tag i detta…  men fina blir de utmed gången (svårt att se det nu!)

DSC_0054

Utanför växthuset står julens och vårens alla vårlökar på vänt. Hyacinter, pärlhyacinter och  kungsängsliljor väntar på att bli nergrävda i trädgården…

Pionstöd 2Pion stöd182633[1]

Längst ner på min ”Påsk-to-do” lista fanns att göra nya pion stöd av pinnar. De jag gjorde för säkert 15 års sedan har gett upp för några år sedan. Tänker varje vår att i år ska jag fixa nya! Det var lite lättare att hinna med sådant när man var ”mammaledig” . Då cyklade jag runt och plockade hassel och salix (kan tänka mig vad det undrades! ;)) Pionerna älskade att sträva sig mot ljuset och blev super stora och vackra och de tunga blommorna fick perfekt stöd. De lägger sig annars gärna vid minsta regn. I år har jag hittat en ny snygging – Den mörkt vinröda Luktpionen – Paeonia lact. `Francoise  Ortegat´ får nog bli en sån, med eller utan stöd!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s