Min trädgård

Plötsligt går allt väldigt fort….

När den efterlängtade värmen kommer så börjar det blomma och växa överallt! Det gäller att hinna med, titta och njuta….. DSC_0006

Kungsängsliljor får sällskap av vitsippor, jag välkomnar även de vilda blommorna innanför kantjärnen (kanske inte alla..) I dag började även jakten på de ilsket röda liljebaggarna som snabbt käkar upp mina krolliljor och Kungsängsliljor om man inte går den dagliga rundan… på jakt!

DSC_0005

Stjärnmagnolian – Magnolia stellata är tidigast med vackra blommor i vitt på bar kvist. Är inte så starkväxande och håller sig mer bred än hög.

DSC_0011

En annan Magnolia favorit är den ljusrosa Magnolia loebneri `Leonard Messel´.  Är också förtjusande vacker med sina graciösa och väldoftande blommor. Alla borde ha en Magnolia – en mänsklig rättighet!

DSC_0014

Stort treblad – Trillium grandiflorum vacker blomma med snygg inramning av mönstrade blad. Lundväxt för lite skuggigare woodland och under buskar och träd. Vill ha mängder men sprider sig inte våldsamt snabbt..

DSC_0004

Himmelsblåa blommor och silvermarmorerade blad! Kaukasisk förgätmigej – Brunnera macrophylla `Jack Frost´. En av få vårblommande perenner som får  ännu större och vackrare blad senare på säsongen.  Det är vanligare att vårblommande tröttnar snabbt – gulnar och vissnar. Här är det tvärtemot!Bilder 001

Kaukasisk förgätmigej tillsammans med Skogsaster –Aster divaricatus som blommar på sensommaren.DSC_0008

Runtom mina gamla fruktträd får ormöga- Omphalodes verna täcka upp och även den vackert himmelsblå. Perfekt att ha tåliga marktäckare runt träd som skyddar stammen mot trimmer och gräsklippare. Fick en planta från en jobbarkompis för många år sedan och den har sannerligen jobbat på och finns nu på många ställen i trädgården.

DSC_0021

En fantastisk dag i Allamåla! Har njutit av lugnet och blivit ompysslad av min mamma. Hon konfiskerade min mobil så jag skulle slippa ”stressplingen”. Finns inget bättre ställe att hitta lugnet på, trots allt som finns att göra så är det så underbart att bara ha fåglarna att lyssna på! Har fina körsbärsträd  Prunus Àccolade´ som är så vackra när de blommar att man blir helt betagen! Får en luftig krona som ger lätt skugga och dessutom fin höstfärg. Samma sort som finns i Kungträdgården i Stockholm, lika fin ute på landet som i storstan! Ut och njut av vårblomningen- den är kort men underbar! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s