Våra trädgårdsprojekt

Fler trädgårdar….

Trädgård i Ljungby som jag planerat och planterat. Nya ägare till huset nu men härligt att de uppskattar trädgården och är måna om den även om det inte var deras val från början! De nya husägarna har önskat rådgivning om hur de ska sköta växterna så de ska fortsätta att utvecklas fint! Växter är en investering man gjort och för att de ska behålla sitt värde (även skönhetsvärde) behöver de rätt skötsel och lite kärlek! ❤

Vid mitt första besök för 6 år sedan, var huset ett renoveringsprojekt och trädgården var bortglömd och såg ledsen ut. Vid entrén hade Thujor fått växa fritt och dominerade hela entrén. Tomten hade ingen fin inramning och det platta huset behövde höjd som bryter av. Jag får alltid känslan av att hela tomten ”rinner ut på vägen” när ingen tydlig avgränsning finns. En trädgård är som en tavla – den blir betydligt snyggare med en fin inramning!

image001

Huset har fått en ny fin fasad och trädgården har bytt skepnad!  Då kunden hellre ville ha mur än häck var detta en lösning  för att ändå få ett fint avslut mot vägen. Tre vackra Japanska rönnar Sorbus com. `Carmencita´ ger höjd och ger en fin kontrast till det låga huset. De vintergröna kuberna av Idegran –Taxus med. `Groenland´ ger en vacker stomme till framsidan året runt. Förberett för belysning på träden, planer finns på att i år få dit markspotar som kommer framhäva träden ännu mer på den mörka årstiden.

DSC_4478

Istället för Thuja finns nu en vacker putsad mur med Japansk blodlönnAcer palm. `Garnet´, Prydnadsgräs – Miscanthus sin. `Malepartus´ och vintergrön Silverbenved – Euonymus fortunei Èmerald Gaiety´ som fin marktäckare tillsammans med perenner. Galvade kantjärn som avgränsar mot gräsmattan ger fin inramning och förstärker formen på kuben av idegran. Väldigt lättskött lösning, här behövs endast klippning av idegranen en gång under sommaren, ingen ogräsrensning!

IMGP1528

Allting växer! Från början var det  betydligt mer synlig mur! 😉

IMG_2275

Då huset ligger på en  hörntomt, finns två framsidor! Vid garageuppfarten fanns en grushög som väntade på inspiration. På innergården finns stenläggning och pool så de gröna ytorna är endast de mot vägen.

Resultatet  blev en  kontrast i former med planteringar i olika nivåer och med ett Glanskörsbär – Prunus serrula i mitten. Vi fick trixa en hel del med järnen men till sist fick vi det på rätt plats!

IMGP1531

Färdigplanterat och skifferkross som marktäckning på gångarna. Förberett för belysning på de vackra kopparglansiga stammarna.

IMGP1532

Ett vackert äppelträd var det enda som sparades från den ”gamla” trädgården. Trots att det lutar lite och har fått kräfta så är det fantastiskt vackert när det blommar! Alltid viktigt att tänka efter innan man tar bort  befintliga träd, det tar lång tid att få nya att bli stora!

DSC_0044

Lite vårblomning vid mitt senaste besök. Min favorit tulpan – Queen of night är så vacker till rödbladigt och kommer snällt tillbaka varje år och blir fler med tiden. Hoppas att hinna ta fler kort under sommaren när alla perenner och rosor blommar som mest. Det är riktigt roligt att komma tillbaka till trädgårdar som jag har gjort för att se om det blev som man tänkte även efter flera år! Att växterna blir större och vackrare för varje besök är väl det mest positiva med att åren går!! 🙂

En reaktion till “Fler trädgårdar….”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s