Inspiration, Okategoriserade

Rosornas tid är nu!

Det är ett blomsterhav i trädgårdarna nu! Rosorna har sin bästa tid och det är svårt att begränsa sig när rosor skapar sånt ”Ha begär!”. Jag har dock blivit luttrad av 12 år på en plantskola där jag vet vilka rosor som kunderna köper om…och om varje år.. Tröttsamt med ettåriga små ömtåliga rosor som drar till sig de flesta svampsjukdomar och även om de lever så blir de svagare varje år till de till sist ger upp! Därför tänkte jag visa upp några riktiga friska och tåliga sorter som blir finare för varje år i vårt svåra zon 4 läge! Rosor som inte mår bra blir heller aldrig vackra…DSC_4185

Rotäkta rosor är tåliga. Det finns några nya sorter som Splendor plant (Easy Elegance) har tagit fram som har blivit stora favoriter för mig! Att testa i den egna trädgården är alltid den bästa lärdomen och gör att man vet vilka man kan lita på. Den här vackra moderna buskrosen Rosa Champagne Wishes är så vacker med sina aprikosa knoppar som slår ut i vitt. Doftar och har under tre år i min trädgård inte haft något att klaga på… perfekt!

En annan rotäkta sort som har olika nyanser i rosa i halvdubbla doftande blommor från samma odlare heter Rosa Funny face. Har väldigt friskt bladverk och är regntålig. Så även fin regniga somrar. Gillar att varje blomma är unik och att de håller färgen så bra. Även denna blommar hela sommaren, dvs remonterar.Aspirin_rose_(7592668410)En ros som ser ut som en marsipanros! Rosa Aspirin Rose Planterade mina första i en prästgård i Älmhult för 8 år sedan. Blev så imponerad av att den var så frisk och blev vackrare för varje år. För 3 år sedan blev den välförtjänt årets ros. Blommar hela sommaren och har så vackra mörkgröna blad. Lägre sort som är fin i framkanten eller varför inte i en stor kruka!DSC_6878När man jobbar på en plantskola så har alla jobbarkompisar favoritväxter. Det gäller att beställa hem många av de sorter som man vet att de säljer bra av! En klängros som en av min fd jobbarkompis Birgitta har som favorit är den här vackra Rosa Wrams Gunnarstorp Har även blivit min favorit! Växer väldigt bra och blommar så rikligt med vackra nickande blommor. Doftar sommarbär och bleknar något i ljusare nyans.DSC_0583Min fd jobbarkompis Pernilla har den här underbart doftande rosen i sin trädgård och sålde många på plantskolan. Så klart ville jag också ha en Rosa Stanwell Perpetual Den blev årets ros 2011 så även denna väldigt tålig på alla sätt. Växer tätt och brett med mängder av blekrosa blommor ända fram i oktober. Enda nackdelen är att den är rejält taggig men det förlåter man den efter som den levererar makalös blomning!DSC_0607En ros som jag har många av är Rosa Ritausma Alla mina sticklingar tog sig så nu har jag en mindre häck mellan mina flerstammiga prydnadskörsbär. En väldigt tålig baltisk sort som remonterar och är skuggtålig. Tycker den är helt bedårande och verkar vilja bli riktigt stor! Även den här är rejält taggig så bra att den inte behöver närgånget pyssel. 🙂

Det kom för några år sedan en stamros på rejäl höjd och på egen rot som heter Rosa Polar Joy Jag fick en från Sven Andersen på Splendor plant för att testa. Den är fortfarande lika vacker fast den står skuggigt bakom en syrénhäck och nära en stor ek. Jag hann plantera många innan de plötsligt försvann på stam. Det finns några kvar i en rondell utanför Maxi i Ljungby. Det går att få tag i den som buske som jag också har. Är väldigt härdig och frisk, blommar hela sommaren! Visst är enkla rosor också fina?

Den enda austinros som jag har är den här ljuva Rosa Constance Spry – Den första engelska rosen! En klängros eller buskros som får helt underbara skålformade blommor i gammaldags roskaraktär. Doftar men blommar bara en gång i juni till slutet av juli. Till min svärmors begravning plockade jag alla rosorna och gjorde ett hjärta från barnbarnen. Helt ljuvlig ros även om den kan få lite fula blad vissa år. DSC_0661Som ett konstverk där man har packat rosenbladen hårt i vackra mönster har Rosa Madame Boll. Har en underbar doft och blommar nästan oavbrutet hela sommaren. Min står i högt gräs tillsammans med en daggros och får ingen som helst gödsel längre. Enbart tidsbrist, inte för den inte är värd kärlek – för det är den! Men så tålig och ger så vacker blomning. Bra ros med andra ord!DSC_6872

En sån där ros som blir gigantisk hög och ser ut som en fontän med bågböjda grenar med praktfulla blommor i rosa pastellfärg heter Rosa Ispahan! Doftar parfym och är en av de mest odlingsvärda engångsblommande rosorna. Årets ros 2009. Perfekt om man har plats för denna underbara ros – köp!DSC_7104Rosa Ballerina är en enkel men vacker ros. Får snygga klasar av små enkla väldoftande blommor. Är så fin tillsammans med Purpurmejram – Origanum `herrenhausen´ som här än så länge bara är i knopp. Frisk och tålig som blommar kontinuerligt till hösten.DSC_0602Har bara två röda rosor och en av dem heter Rosa Hansaland En tålig rugosaros som remonterar och blommar rikligt hela sommaren. Perfekt som hög häck i en större trädgård på landet. Friskt gröna blad som blir en vacker fond till dessa sammetsröda blommor.DSC_0638Vill man ha tåliga rosor så ska man välja av de kanadensiska sorterna. Den här sorten är väldigt vinterhärdig upp till zon VII. Eftersom jag har en son som heter William så köpte jag den här Rosa William Baffin mest för namnet. Så att det visade sig att bli en favorit var ju ren bonus! Blommar väldigt rikligt hela sommaren och hösten med vackra skålformade blommor i rosa.

Den ros jag har flest av och som jag inte tror att det går misslyckas med är årets ros och även den en kanadensisk tuffing – Rosa Louis Bugnet. En ros med mängder av bra egenskaper: skuggtålig, nästan taggfri, doftande, starkväxande, tidigast blomning, remonterar långt in på hösten, frisk, motståndskraftig mot ohyra, vackra gröna blad…. Och viktigast av allt ; Vackra rosa knoppar som slår ut till helt vita fyllda blommor. Har den ofta i kombination med den italienska klematisen Clematis `Romantica´ som matchar knopparna på rosen så fint!

DSC_0540En ros som man bara måste ha är Honungsrosen – Rosa helenae `Lykkefund´ Magisk blomning med en doft som gör att alla som går förbi min rosenportal saktar ner på stegen när de passerar. På hösten får de mängder av orange/röda nypon som är så dekorativa. När det skymmer på kvällarna på höstkanten kommer en stor flock sidensvansar och slår sig ner för kvällsmat. Tänker alltid om det är samma gäng som ställt in sin inre GPS på mina honungsrosor och återkommer varje höst?DSC_0404Avslutar med en av de tåligaste som man känner igen på långt håll för de silvriga/rödaktiga bladen – Daggros – Rosa Glauca Blir underbar utmed stenmurar då de lägger sina bågformade grenar som ett draperi över. Blommorna är enkla i rosa men istället för stora blommor så ger den mängdeffekt. Här på midsommarafton fick jag syn på hur vacker den var i förgrunden vid solnedgången och fick lämna gästerna för en stunds fotografering. DSC_6706I Allamåla har jag ett stort ”testa rosor land”. Här provar jag och ser vilka som tål ojämn vattning och inte så mycket skötsel. Täcker jorden med gräsklipp för att undvika att de växer över med våtarv. Det verkar som det är något som de uppskattar! Jag gillar att kunna rekommendera rosor som jag vet att mina kunder inte behöver kämpa med för att de ska bli vackra. I början på min trädgårdskarriär 😉 gjorde jag misstaget att lyssna för mycket på andra som bara ville sälja och inte tänkte långsiktigt dvs nöjda kunder… Är bättre att sälja flera friska rosor än att sälja gifter och svampmedel som vissa rabattrosor ständigt kräver. Eller att kunderna varje år får komplettera med nya rosor. En frisk vresros är så mycket vackrare än en dyr Austinros med svartfläckssjuka, mjöldagg och rost…dvs bladlös! Det här var bara några av mina ”säkra kort” men som jag helhjärtat kan rekommendera! Fler kommer testas och de måste fixa minst 3 års konstiga vintrar och somrar innan de får en OK stämpel från mig! 😉

Rosor är svårt att leva utan så välj både med hjärtat och hjärnan så får ni de skönheter som blir en livslång vänskap i trädgården!

6 reaktioner till “Rosornas tid är nu!”

 1. Kul läsning, första våren i kolonin som var ett blankt blad när vi tog över. Precis fått ett rosintresse och köpt fem olika som ska planteras. Spännande och klurigt med placering. Har köpt skuggviolruta som står lite för ensam nu, hög och böjer sig så den nästan gått av, uppbunden nu. Har du tips på kombibationer till den som också ger stöd, så den får sväva mer i mitten kanske?
  Vänliga hälsningar Lina

  Gilla

  1. HejLina! Spännande med ett nytt intresse och rosor är ju ett ämne som man aldrig blir full lärd på… finns alltid mer att lära sig! Tycker violruta är fin tillsammans med hortensior, kransveronika och varför inte rosenflockel? Snyggt att kombinera med spiror eller stora blommor så det blir kontrast i formen. Finns mycket fint att välja på! Lycka till 🙂 Tack för att du läser min blogg.
   Mvh Bodil

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s