Våra tjänster

Hållbar och välplanerad sista viloplats

När jag gick min trädgårdsutbildning så jobbade jag extra som kyrkvaktmästare på flera kyrkor. Redan då funderade jag mycket på det rutinmässiga ”slit & släng” tänket. Alla dessa penséer på våren och när de är som finast slits de upp och slängs för därefter kommer sommarblommorna (isbegonia och silverek..). Sen kommer ljungen på höstkanten! Varför inte perenner som blommar och kommer igen år efter år istället?stenkyndel-4_118702489_132887135[1]

Vid en grav på kyrkogården jag jobbade växte det en helt underbar perenn! Den doftade, det surrade av bin och fjärilar runt den och den bara blommade och blommade hela sommaren och in på hösten. Det var dessutom aldrig någon som var där och vattnade eller rensade ogräs där. Till sist tog jag en kvist med mig till skolan och frågade vår växtkunniga lärare Togge Carlsson (Buddlejan `Blåvinges´skapare). Han visste såklart direkt – det var en Stenkyndel- Calamintha nepeta `Nepeta´. DSC_2722Många Stenkyndel har jag därefter sålt och planterat. Från att det aldrig hade sålts några på Skinnarnas så blev det hundratals varje säsong. Så många som vill ha något tåligt till gravplatsen som inte kaninerna äter upp och som klarar sig utan vatten – check på allt! Gillar att kunna rekommendera sånt som jag vet kommer fungera!

Så nu när jag då till sist ska starta ett företag – då tänker jag – Nu eller aldrig! Kanske kan det gå att få ett annat tänk när det gäller gravplatser? Det finns ju så många bra perenner och vårlökar som hade varit så mycket bättre att satsa på!

Här kommer därför en beskrivning på en ny tjänst som vi kommer att erbjuda våra kunder på vårt företag BM idé & trädgård. Hoppas ni orkar läsa och tacksam för era åsikter!

Vi kan hjälpa er att skapa en personlig gestaltning av era käras gravplatser. Ett hållbart, välplanerat växtförslag som är utvalt utifrån krav på lång livslängd och med ett litet skötselbehov. En vacker gravplats som är lika fin oberoende av årstid. En optimal växtkomposition där blomningstiderna varierar under året och även med estetiskt tänk när det gäller kontraster i bladfärg, form, höstfärger och vintergrönt! Finns önskemål att genom växtförslaget ge en personlig viloplats som visar var/hur livet levdes. Skogstema för den som helst spenderat sin tid där, strandkänsla för den som levt sitt liv nära havet. Kanske ängsväxter där det finns känsla av det vilda och otuktade är det som passar personligheten bäst?

För att få en hållbar plantering väljer vi  istället perenna vårlökar och växter. Med miljömedvetet tänk väljer vi gärna bort det traditionella valet av ettåriga växter där det läggs energi och pengar på att byta växter 3 ggr/år.  Väl utvalda växter som passar bäst för de förutsättningar som råder på platsen – skuggigt, soligt, torrt/magert eller fuktigt. Vi kan plantera växterna enligt förslaget och önskas hjälp med skötsel så kan vi även erbjuda det. Det kan både gälla för vårstart – gödsling och jordförbättring med nedklippning av vissna växter till höstens sista gödning för invintring. Behövs mer tillsyn under säsong så går det också bra!

Personliga och vackra gravdekorationer till olika högtider och täckning med granris där vi alltid i första hand väljer ”närodlat” växtmaterial från de småländska skogarna eller från våra trädgårdar. Allt för att minska onödigt långa transporter med tanke på miljön.

Kontakta oss för prisförfrågan på växtförslag, plantering och/eller skötselavtal. Vi är lyhörda för era traditioner men vill även öppna upp för nytänkande med miljömedvetna val.

Vi vill underlätta för de efterlevande men ändå ge en personlig gravplats som gör era besök till gravplatsen fina och stämningsfulla.Alunrot, silverhavreRödbladig Alunrot – Heuchera `Plum Pudding´är också en sådan perenn som är fin från tidig vår och långt in på hösten. Den fanns och finns också fortfarande på en grav som jag ofta besöker och så många fler hållbara och vackra perenner det finns! Ser fram emot att få ge råd och förslag till mina kunder på dessa små sista planteringarna i livet!

IMG_6590

En vacker äng hos mina trädgårdsälskande kunder! Visst ger det mer liv än en klippt gräsmatta? Tänk sån lycka för våra pollinerare om detta erbjöds dem istället?

När det gäller alla dessa klippta gräsmattor på kyrkogårdar så är det en önskan jag har att det  ska minskas och istället låta gräset växa och släppa fram lite ängsblommor! Med klippta gångar i högre gräs och att hålla klippt utmed häckar och gångstråk gör att det ändå ser välskött och prydligt ut. Det blir dessutom en fin kontrast mellan det tuktade och det vilda!

Hoppas jag har kunnat ge er lite inspiration och kanske ”sått ett frö” i era tankar om den sista vilan. Vill ni se ett tidigare inlägg jag gjort om att kunna använda blommor från trädgården till att göra egna kransar, kistdekorationer och buketter så hittar ni det här Blommor att plocka! 

Visst kan det bli så mycket mer personligare, faktiskt livfullare och hoppfullare med alla våra fantastiska fleråriga växter! Våga!

Kram

 

 

4 reaktioner till “Hållbar och välplanerad sista viloplats”

 1. Hej! Det du säger är självklart det enda rätta! Jag har en grav att ta hand om och gör precis så, byter 3 ggr om året och det ser egentligen rätt tråkigt ut. Är väldigt trädgårdsintresserad och odlar och planterar för glatta livet i min egen trädgård men vid graven har jag följt de givna ”reglerna”. I vår ska jag plantera perenner 🤗 Tack för en bra idé och alla andra inspirerande inlägg 🌻

  Gillad av 1 person

 2. Åh vad glad jag blir!! Ja visst ”bara gör man” som det förväntas i många läge! Men livet är som en cirkel med årstider som följer varandra och visst är perenner en bra liknelse på att varje vår ”återfödas” igen♥️
  Tack för du delade med dig av dina tankar 🙏🤗 kram o hör av dig igen om hur det blev! 🌿

  Gilla

 3. Hej
  Delar helt dina ideer om en hållbar och vacker gravplats
  Har själv jobbat på kyrkogård, och försökte inspirera till detta. Fick en del gehör, men det går trögt att ändra på gamla traditioner.
  Lycka till med er ide’!

  Gilla

  1. Hej Christina! Ja, det är mycket tradition och svårt att bryta gamla vanor. Vi hoppas att lite nytt tänk är på väg, det är bara att försöka påverka dem som vill ha hjälp med växtval så gott man kan. Tack för du hörde av dig!
   Mvh Bodil

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s