Min trädgård

Höstfägring och pyssel..

Det har varit några underbara dagar med värmande sol och underbara höstfärger! Har alltid njutit av denna årstiden då det blir hög luft igen! Trots man känner lite vemod över att sommaren tar slut, längtar man efter lite tända ljus och kamin värme igen. Många sista fix i trädgården behövs ju också göras – det finns både mycket man vill hinna göra…och sånt man kanske borde göra istället. Här kommer lite bilder på sånt!

Jag har under sommaren drivit upp sticklingar och de som rotat sig bra har nu planterats om. Mina Fjärilsbuskar- Buddleja dav. `Blåvinge´ har fått komma ner ännu djupare i höga krukor. Jag vill att de ska få djupa rötter för att klara vintern när de blir utplanterade nästa år. Lite som rosor planterar jag dem 10-15 cm djupare än de varit krukade innan. Mina små rotäkta rosor, murgröna (Huldra, Grafik) har jag under hela sommaren tagit sticklingar på.. Vill ha många och mycket av dessa i min nya trädgård i Allamåla. Gäller att förbereda! 🙂 Nu har de fått större krukor för att jag sen ska kunna övervintra dem svalt och mörkt till våren. Det är helt klart lättare än att övervintra dem i växthuset!DSC_4710Det är fortfarande fullt av tomater i växthuset! De kalla nätterna har jag en frostvakt som går och de här soliga dagarna mognar de för fullt fortfarande. Jag velar varje höst när jag ska klippa ner och ta in dem för att mogna färdigt inomhus. I år är jag glad att jag lyckats hålla mig så länge! De hemska bananflugorna blir ett problem och så mycket tomater som växthuset levererar i oktober är nog rekord!DSC_4722Ibland blir det inte som man planerat! Sista grekiska tomaten där jag skulle plocka frön till nästa säsong var en ”blindgångare” 😉 -Inte ett frö i! Surade en stund till jag kom på att min son Joel ska till Cypern på måndag… gissa vad han ska ta med hem till mamma?! Det mesta löser sig!

Jag tar också nya sticklingar på Salvia Àmistad´som är en sommarblomma som jag har svårt att klara mig utan. Den blir ca 120 cm hög och blommar hela sommaren! Eftersom de blir så stora och jag har dem utplanterade i både perennland och krukor så går de ju inte gräva upp för övervintring. Därför blir det sticklingar som får övervintra på min altan (ca 5-10 grader hela vintern) och resten hamnar på komposten när de frusit ner. På bilden är den tillsammans med Fjärilsbuske men det är lika vacker till prydnadsgräs och Solhattar! DSC_4695Mina medelhavsväxter får fortfarande stå ute – det gäller att ha is i magen och inte plocka in dem för tidigt! De mår bäst av att stå ute så länge som möjligt då de lätt får ohyra och inte ska vara längre tid än nödvändigt i torr inomhusluft. Fick lära mig detta på min praktiktid på Orangeriet i Möckelsnäs. Vet att jag med jätte klump i magen körde dit på morgonen efter en natt med flera minusgrader, trodde allt var nerfruset eftersom alla stora medelhavsväxter stod kvar utomhus. Men vilken lättnad att se alla växter lika fina trots kylan. Det gäller dock att inte utmana ödet – det är några minusgrader de klarar! Men tror verkligen att de behöver känna på kylan för att få så likt sin naturliga ”hemmiljö” som möjligt. Här står min aprikos och citrus träd men även Eukalyptus och Kamelia står fortfarande ute och får känna på kylan. Min rosmarin står året runt i växthuset där den klipps på till matlagning hela vintern!DSC_4716DSC_4721Det gäller ju också att plocka de sista buketterna i sin trädgård! Det blir en lång väntan till det går göra igen. Man får bli lite mindre petig med färgerna på hösten, det finns inte världens utbud längre. Har haft sån glädje av Svartkål och Fänkålen jag sådde i våras! Både för att äta och för dekoration i krukor och perennland. Nu får de ”dillkronliknande” blommorna från Fänkålen och de gråskimrande svartkålbladen även hamna i höstens sista bukett (?). DSC_4704Mina ettåriga sommarblommor har nu gjort sitt. De har verkligen levererat massor av blommor till min trädgård och till buketter men nu har de gett upp och hamnat på komposten. Några favoriter får komma igen till nästa år men det är alltid roligt att testa nya sorter varje år! I bakgrunden syns ett av mina dåliga samveten….det gamla grönsakslandet som efter min trädgårdsutbildning fick ge plats för allt jag sticklingsförökade. Nu har det blivit en djungel av ALLT möjligt! Här finns stora rosor, tre valnötsträd, järnek, tre Ginnalabuskar (!) och…ja.. vet inte allt. Mycket borde grävas upp i höst för flytt till Allamåla. Funderar på att be någon med grävmaskin om hjälp 😉DSC_3751Jag har sparat frön från dem som får komma tillbaka nästa år också. En som jag lite otippat kanske – välkomnar tillbaka är den här Tagetesen – Tagetes linnaeus. Här i början på sommaren men blir väldigt stor och vacker med olika nyanser från orange till mörkt sammetsröd. Första gången vi ”lärde känna varandra” var på min praktiktid på Orangeriet i Möckelsnäs och kärleken har hållit genom åren!

Det är också tid för att njuta av alla höstfärger! Jag planerar ju även in höstfärgerna i trädgårdar jag ritar eller ger rådgivning till. Därför vill jag ta många bilder på alla underbara färger! Det är alltid lite variationer på höstfärgerna efter hur lång sommaren är och när kylan kommer. I år har torkan gjort att mycket fick höstfärger väldigt tidigt och tappat bladen i förtid. Här är några säkra kort i alla fall! Den galet vackra Ullungrönnen- Sorbus ulleungensis `Dodong´och bästa kompisen när det gäller höstfärg Björkspirea – Spiraea betulifolia `Tor´E som fick bli ny häck hos mig efter att pilhäcken fick grävas bort. Mest lättskötta häcken som finns, behövs knappt klippas om  den inte blir för stor. Har även ett (det blir många!) rotskott på Rönnsumak- Rhus thypina´som har dykt upp i min kaotiska yta. Så vackert det kan bli när naturen får bestämma! Fick lyskraft med rödbladig berberis och mörkgrön järnek som fondvägg!DSC_4805Det finns en rödbladig Rönnbärsapel Malus toringo `Freja´som har en given plats i nästan alla trädgårdar! Den har allt! Stora vackra mörkröda blad, vacker blomning i karminrosa, mörklila små dekorativa frukter på sensommaren….OCH – fantastiska höstfärger! DSC_4780Jag blev helt överväldigad av alla goda blåbär på elitplantstationen Balsgård i höst. Där provodlas nya sorter och där väljs de bästa sorterna ut till nya E-plantor. Förutom dessa båda lättplockade och ”lättuppätna” bär har de både fin blomning men framför allt – fantastiska höstfärger! Fick en ny sort med mig hem som gåva och blev direkt sugen på att anlägga en blåbärs häck i Allamåla! Tänker flytta de buskar jag har i höst och köpa fler till våren. Tänk på att sätta blåbärsbuskarna där de verkligen syns – de pryder sin plats och man kan plocka bär varje gång man passerar!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Har fått ett fantastiskt eldfat från Two faces som jag istället använder till att göra en fin ”höstlig” plantering i. Jag tog bort gallret och skyddade fatet med en sopsäck som jag klippte till. Viktigt med hål i både fatet och sopsäcken! Sen blev det singel för dränering och för att ge mer tyngd – vill ju inte att det välter i höstblåsten! Därefter klippte jag till en gammal tygblöja som får skilja av mellan jorden och singeln. Japp! Jag är lite stolt över att jag körde med tygblöjer till alla min fyra barn! 🙂 Går ju så klart bra med markduk eller vad som helst som släpper igenom vatten men inte jorden.DSC_4983Här blev både sånt som jag grävt upp i trädgården som alunrot, carex och ormskägg men även inköpt snygg silvergrå ljung och små fina kuddar av Hebe. De vackra glas kloten för värmeljus hittade jag på Ulriksdals slottsträdgård förra hösten. Fågeln är gammal. Har också köpt en vacker rödkål som får ge höjd. Dessa klarar mycket kyla och ska stå fin länge. Det blir inköp av frö till sådana till våren!DSC_5010DSC_5012Har snöat in på belysning i trädgården i höst och försöker lära mig hur man kan lyfta växter även vid den mörka årstiden. Fick den här häftiga belysningen från Two faces för att testa i min trädgård. Har mest haft tänk med markspotar – att belysa träd och gräs underifrån. Här med denna snygga lösningen kan man lysa ner på det man vill ljussätta. Det gav en häftig effekt då man nästan bara uppfattar ljuset då själva armaturen i rostigt järn är tunn och hög och nästan blir transparent i mörkret. Blev riktigt häftigt! Svårt visserligen att ta bra bilder i mörkret – det var ännu bättre i verkligheten!DSC_5026DSC_5038Det blev en hel del testande i trädgården i går kväll! Lätt att flytta runt då den har jordspjut så man kan ”köra ner” i jorden Mina nästan 2 m höga prydnadsgräs – Miscanthus sinensis blev helt fantastiska med belysning! De blev en helt annan effekt på de vackra axen när allt ljus kom på dem. Var hos en god vin och delade en flaska vin igår kväll. När jag kom hemgåendes mitt i natten blev jag så lycklig över hur fint det såg ut på långt håll i mörkret! Det kommer bli fler sådana här i min trädgård 🙂

Det blev till sist även en krans till dörren. Den här fina stommen i rostigt järn gör det lätt att bara göra små buketter att fästa mellan de vackra rostiga rosbladen. Tyckte det räckte med att dekorera bara halva kransen (eller var det att tiden inte räckte till hela ;). Den här går ju återanvända vid alla årstider och vid jul blir det nog lite järnek istället.DSC_4643DSC_4779I dag blir det plantering i Allamåla. Alla mina nya buxbom plantor har nu rotat sig och ska göra vintergröna inramningar av mina fruktträd. Innanför ska det ner Alliumlökar – nu är det krig mot sorkarna! De är ju så snygga men ska även få visa hur avskräckande de verkligen är mot sorkarna. Bästa sättet att lära sig -är att testa!

Avslutar med några vackra höstbilder från min trädgård och hoppas att fler inser att höstfärger är minst lika viktigt som blomning och vintergrönt! Det är så fantastiskt att få den här välbehövliga färgexplosionen som final på en underbar sommar….sen kommer alla de gråbruna nyanserna som vi får stå ut med tills det äntligen blir vår igen!

Ut och njut av en – hoppas jag -underbar höstdag!

Kram ❤

 

2 reaktioner till “Höstfägring och pyssel..”

  1. Tänk att du också hade tygblöjor! Inte att det förvånar mig, men jag blir så glad! Jag hade det också – o blev mer ell mindre mobbad för det – tills det kom ett reportage i Radio Kronoberg från Växjö BB ( där båda mina barn är födda) om hur bra det var…då teg man minsann!
    O vilken härlig inspiration att titta på dina bilder! Man blir så glad!😀

    Gilla

    1. Vad glad jag blir att du tycker om mina bilder! Javisst blev man lite ”snedtittadpå” men jag tyckte det var perfekt med tygblöjor, Vi vek blöjer tillsammans och jag kunde fylla på med ”näring” i komposten 😉 Känns som man kan bekänna det nu när det är ok med guldvatten t om. 🙂 De slutade med blöjor jätte mycket tidigare än alla andra barn – så det var ju också jättebra! Tänkte redan då på miljön och det är med stor oro jag känner för den i framtiden. Det man kan göra själv – ska man göra! Stor kram goa Birgitte ❤

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s