Nu är de som vackrast! Dessa eleganta ax som börjat mogna och glittrar med morgondaggen. Kanske lite extra böjda av några blåsiga dagar…men ändå – så fina! Här kommer några av mina favoritsorter…
Tuvrör-Calamagrostis acutifolius Òverdam´är en av de bästa sorterna. Varför, syns här! De grönskar direkt efter nedklippning i april och är så vackra med sina krispiga, vitkantade blad tillsammans med vårlökar och tidigblommande perenner. Redan i juni-juli får de sina strikta ax som är så vackert halmgula hela hösten. Därför så vackra med sensommarblommande perenner också!Här står det stadigt och ståtligt redan i juli och håller sig fint hela vintern. Det som är en risk är om det blir häftiga regn i juni, då kan axen brytas. Har råkat ut för det ett år…
Ett av få gräs som är riktigt vintergrön är Japanskt starr – Carex morrowi Ìce Dance´. Detta gräs är bäst i skugga och perfekt som marktäckare då den skickar utlöpare och brer ut sig för varje år. Det bästa är att klippa ner det på våren när tjälen släppt – även om det är hyfsat fint efter vintern. Då får de nya fräscha blad resten av säsongen. Kan behövas delas på efter några år.
Var tvungen att hämta kameran i morse när jag var på väg till växthuset för en kopp te. När daggen fyller axen så glittrar det i morgonljuset – då lever de verkligen upp till sitt namn – Diamantrör – Calamagrostis brachytricha. De har sin högtidsstund nu och resten av hösten. Ganska oansenliga på våren och inte så mycket kvar på vintern….men ändå- värda sin plats i trädgården! De skira axen är snygga både med solhattens fröställningar och fjäderasterns mångfald av vita blommor.Här har jag planterat tre gräs och de fyller ut så väl redan efter ett år.
Jag hade ett miscanthus gräs som jag köpte för över 20 år sedan på en höstmarknad i Huseby. Köpte det som ett Elefantgräs men det var det inte! När hela tomten grävdes upp förra våren så delade jag tuvan i 7 st delar. Den hade levt ett tynande liv i gräsmattan men nu fick de full växtkraft i ny jord!
Nu har jag en super hög häck och trots jag inte räknade med att de skulle växa till sig så enormt så är jag nöjd med insynsskyddet och den djungelkänslan man får när man passerar på gången. Tänker att de här gräsen får bli min extra pension, för jag har ingen aning om sortnamnet men har aldrig varit med om ett Miscanthus gräs som får ax så tidigt på sommaren…
Det finns ju annars mängder med sorter och alla har sina fina egenskaper. Det sämsta är nog annars att det är så sent på våren och man ser knappt att det finns något liv ens i plantorna tidigast i juni vissa år. Det får man däremot igen på hösten och hela vintern! Då är de så vackra hela hösten och på vintern med frost i vipporna. De är också fantastiska i sten (men glöm inte att gödsla dem!!)och speciellt med en mörk bakgrund då axen får framträda bäst. De behöver visserligen en hel del vatten för att orka bli höga och det är ett bra tips att plantera dem i rododendron jord, då håller de fukten och trivs bäst!Sen finns det ju Miscanthus gräs som aldrig får några vackra ax – men är ändå så fantastiskt vackra! Den här har jag placerat så den varje morgon träffas av morgonljuset. Det lyser och skimrar i silver och heter så klart också `Morning Light´. Här är också ett tydligt exempel på hur vackert det är att bryta former på växter. Det strikta klippta klotet tillsammans med det fjäderformade gräset i bakgrunden- framhäver varandra så elegant! Därför planterar jag gärna gräs vid en rund sten (se bilden på stenslänten ovan).
Här ett annat Miscanthus gräs som inte heller får några ax men är ändå väldigt värd att användas! Det tvärrandiga Zebragräset- Miscanthus sin. `Zebrinus´får extra lyskraft i halvskuggigt läge och speciellt tillsammans med andra vackra bladformer/färger. Den här sorten gillar speciellt inte torka..så här var droppbevattning perfekt i somras!
Den här placeringen av gräs är också ett exempel på det ”strikta möter det vilda”! Mina hårt klippta Thuja pelare blir extra framträdande med de vackra Jättetåteln-Molinia arundinacea `Transparent´som får sväva runt om med sina genomskinliga ax på böjda strån. Här blev de extra tydliga med dagg i axen. De har däremot inte något prydnadsvärde på vintern…då ser de ganska snabbt ut som någon har slaktat en halmbock…:) Just så beskrev Peter Gaunitz dem på en kurs jag gick på Alnarp- glömmer varken honom eller den träffande beskrivningen! ❤
Men vad vore gräs utan sällskap? Då blir de just bara det – gräs! Snygga kompisar behövs för att kunna glänsa extra mycket! Här det silvriga Glansälväxing – Sesleria nitida tillsammans med rödbladig Kärleksört – Hylotelephium `Matrona´. Båda trivs i soligt och torrt läge så de har samma önskemål på växtplatsen. Detta gräset är också perfekt om man vill ha fint under flera årstider. Får ax redan i maj-juni och har sina silvriga blad hela säsongen därefter.Här en annan bild på hur man kan få en vildare känsla i perennrabatter med många gräs som bakgrund! Här är det perenner i många olika former men i samma färgskala. De stora Tuvrören – Calamagrostis acut. `Karl Foerster´ger en fin känsla av natur på berget.
Till sist.. det är det där med mängden som gör det! För att få det där extra behövs många av samma sort…minst sju…gärna fler! Att upprepa grupper och dessutom i olika nivåer ger ett vackert blickfång! Så det sista tipset…plantera många och våga ta i när det gäller gräs! Tänk också på att det går jätte bra att dela gräs som du redan har i trädgården – men vänta till våren med just det…just nu är det bästa att ge sig tid att njuta av dem!