Våra trädgårdsprojekt

Blomning från vår till höst!

En trädgård som jag gjort ett ”stenkast” från plantskolan. Det har därför varit lättare att följa blomningen under säsong. Har tidigare visat familjens nya uteplats med stort trä däck, vattenspel och härliga växter på baksidan av huset.

dsc_0180

Se gärna mitt tidigare blogginlägg Uteplats- utöver det vanliga!

imgp1916Första besöket hos familjen Grimsdal! Här fanns en gammal planteringsyta som både var svår att sköta och den såg inte så fin ut längre. Idegranen såg ok ut och vi kom fram till att de växter som kunde återanvändas skulle sparas. Stenläggningen var också dags att göra om.

ccf20140628_00002_noadressSkiss på mitt förslag. Ny stenläggning och planteringen mer koncentrerad vid entrén. Stegstenar för att kunna gå igenom och uppleva blomningen mitt i också! Vi återanvände förutom idegranen både buxbom, gulbrokig benved, bergenia och järnek.

dsc_3520

Från tanke till handling! Här har duktiga BN-schakt förberett för plantering och fått den nya stenen på plats. Idegranen är omplanterad närmast gatan och de tre Rödbladiga aplarna – Malus `Freja´ som är planterade och  förberedda  för belysning. Galvade kantjärn ger en upphöjd plantering och planteringen bortanför entrén har flyttats ut från väggen. Björken som fanns tidigare är borttagen vilket ökar förutsättningarna för både den nyanläggda gräsmattan och planteringen. Björkar tar all näring och vatten från sin omgivning och de fyller snabbt ny fin jord med sina rötter!

dsc_3518

Nu börjar det roligaste! En väl förberedd planteringsyta och många fina växter, känns alltid som höjdpunkten på varje projekt! Det är alltid lite trixande och funderande men det är kreativt skapande på hög nivå…mycket roligare än att sitta vid ritbordet 😉

dsc_3553

Allt på plats och eftersom vi planterade i augusti (2014) är det Hortensia –Hydrangea pan. `Little Limé och de vackra Glansmiskantus – Miscanthus sin. `Kleine Fontäne´ o `Malepartus´ som har sin höjdpunkt just då.

dsc_0158

I slutet på maj året efter blommar en av mina favoriter Tulpan- Tulipa `Queen Of Night´ Här i vackert sällskap av Silverax – Actaea simplex `Brunette´ och det vitkantade Tuvrör – Calamagrostis acut. Òverdam´. En stor fördel med ett prydnadsgräs som grönskar så tidigt!

Senare bilder- först i juni då både Silveraxen och Tuvrören har sträckt på sig ytterligare. Den japanska Blodlönn- Acer palm. `Blood Good´ har huvudrollen och  trots att  inget blommar är det vackert med Bergenian och Buxbom (som redan fanns). I oktober har Silveraxens doftande spiror börjat blomma och gräsets ax har gulnat i höstfärger.

dsc_0139

De vackra Aplarna i knopp! Bladen mörknar efterhand till mörkrött och på sensommaren kommer de dekorativa plommonlila frukterna.

Hann med lite vårblomning med tulpaner och Backsippa – Pulsatilla vulgaris Àlba´ som blommar framför kloten av Idegran – Taxus med. `Groenland´.

dsc_4152

Ja, trots att det är nära plantskolan så missade jag när Kirgislöken-Allium afluatense blommade- våren är en stressig tid 😉 Fröställningarna är fina länge!

dsc_0110

I slutet på juni har precis den Marktäckande rosen – Rosa `White Cover´ börjat blomma och den fina snittblomman Stjärnflocka- Astrantia major `Roma´ blommar i rosa.

dsc_0102

Här har Flocknävan – Geranium macr. `Spessart´ blommat över men har ändå fina fröställningar. Stäppsalvia – Salvia nem. `Caradonna´ blommar med sina mörklila blomspiror. De rödbladiga Djävulsbuske – Physocarpus opul. `Little Devil´ tar upp det rödbladiga i träden.

dsc_0111

De fina gräsen ger liv och min favorit kantväxt Koreansk plymspirea – Aruncus aethusifolius är som vanligt ”fin i kanten”

dsc_0091

Den vackra Gråtimjan- Thymus pseudolanuginosus har klätt in stegstenarna med sina silvriga blad och den skira Silverhavren- Helictotrichon sempervirens får sånt fint överhäng med sina ax som sen gulnar på hösten. Här tillsammans med Rödbladig kärleksört –Sedum `Purple Emperor .

dsc_0570I slutet på augusti blommar kärleksörten i puderrosa och ju mer sol och torrare det är – desto mörkrödare blir bladen och det silvriga blir ännu mer silvrigt!

dsc_0572

På sensommaren blommar StenkyndelCalamintha nepeta nepeta i ljusviolett. Fantastiskt torktålig, doftande och en fjärilsmagnet! Rosenflockeln –Eupatorium purp. Sedum Purple Emperor `Baby Joe´ en lägre variant än den vanliga som blir manshög. Denna är fin tillsammans med gräs och Solhatt –Echinacea atropurpurea.

dsc_0865

Som final på hösten kommer de vackra prydnadsgräsen som blommar med sina rosa-silvriga ax. Närmast i bild Miscanthus sinensis `Kleine Fontäne´ som matchar höstfärgerna och det rödbladiga perfekt. På vintern står de vackert med frost i vipporna och klipps inte ner förrän tjälen släppt på våren. I nedre högra hörn syns markspotlight som finns under varje träd och belyser träden under den mörka tiden. Perfekt att vara granne med duktiga Arto på EL-TT!

dsc_0097

I år har det varit extremt torrt och det är de torktåligaste växterna som har klarat sig bäst. De som behöver lite  fuktigare jord har haft det kämpigare Hortensiorna och de japanska prydnadsgräsen är några av dem. Väldigt roligt att kunna följa växterna under säsong och det bästa sättet att lära sig hur växterna uppför sig med olika förutsättningar. Har  dessutom fått lära känna en fantastisk familj som varit ett nöje att arbeta med. Både gett mig fria händer och de har haft stort intresse av att få sin trädgård vacker med mycket omtanke o god skötsel-alltid roligt att komma dit och ta en titt!

Stort tack till familjen Grimsdal!

2 reaktioner till “Blomning från vår till höst!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s