Inspiration, Trädgårdsplanering, Våra tjänster, Våra trädgårdsprojekt

Från idé till färdig trädgård!

När vi får vara med i planeringen redan innan huset finns på plats så ger det både allra mest möjligheter till att förbereda så att alla detaljer finns med från början. Samtidigt en utmaning då man inte har fått erfarenhet av läget att luta sig mot. Vart blåser det ifrån, kommer det grannar som bygger högt och skuggar eller behöver man insynsskydd? Blir det fuktigare i någon del av trädgården eller torrare? I Älmhult hos familjen Löndahl blev det planering av trädgård innan huset byggdes. När det äntligen blev trädgårdsanläggning hade både vi och våra kunder en bild av slutresultatet. Då är det den målbilden som arbetas mot och som vi längtar efter att få se färdig! Extra roligt att få följa fina familjen och se hur de växer tillsammans med trädgården även framåt!

Efter ett par möten då alla önskemål och frågor fått svar börjar arbetet med planeringen. I detta tidiga stadie diskuterade vi även om placering av garaget. Det gör mycket för trädgården om det blir en väldigt lång uppfart som tar yta och kanske skapar obalans mellan ”hårt & mjukt”. Byggnader skapar ju även rumskänsla och insyn/vindsskydd. Här blev det en perfekt placering då det skapades en fin innergård mellan huskropparna och en smalare passage mot baksidan. Då är det tydligt vilken ingång man som besökare ska välja. Här blev det också extra tydligt med planteringar och belysning. Det blev inte allt enligt ritning så ett par corten lådor i trädäcket och en pergola på norrgaveln valdes bort. Kanske kommer i framtiden, det vet man aldrig! Familjen kom på egna lösningar på spaljéer och stenläggning. Den pilformade tomten plockades ner i olika rum med inramning av häckar. En grillplats med kvällssol, odlingsrum och lekplats med bärbuskar. En större gräsyta där partytält, spelplan finns kvar så länge behov finns. Pergola under tak drogs ut på baksidan för mer soligt läge.

Våren 2020 fick vi komma och börja med vår anläggning. En av de första hela trädgårdar vi fick göra med vårt egna nystartade företag. Det är alltid mycket förväntan när det äntligen börjar närma sig plantering. Men först måste alla kantjärn komma på plats, jordförbättring och andra förberedelser som behövs! Som ni ser har vi kontoret med oss i lastbilen…. 😉

När kantjärnen är på plats kom häckarna först i jorden. En vacker Idegranshäck-Taxus media `Groenland´ mot vägen och Avenbok – Carpinus betulus som inramning runt övriga sidor på tomten. Stenarna är utplacerade och träden är nästa ”to do” på listan. Kaffe tar man i farten!

När kuberna av idegran fått de vackra Japanska rönnarna –Sorbus com. `Carmencita´ i centrum och alla gräs och perenner planterats är det bara vårlökarna som saknas. De kom vi tillbaka och planterade första hösten.

I december samma år fick vi komma tillbaka och plantera alléträd på andra sidan vägen också. Det blev ca 80 st träd den gången till Älmhults kommun. Lite kallare och blötare dock….

…tillbaka till trädgården! Med detaljritningar för varje plantering så blir det lätt att placera ut alla perenner och buskar efter planen. Alltid det roligaste när vi får börja med växterna, det är då man börjar se slutresultatet!

Det växte till sig väldigt bra redan de första månaderna. Man vill att perennerna snabbt ska täcka ytan så det blir lättskött så fort som möjligt. Här ser man även hur kantjärnen har börjat få sin rostiga look.

På alla planteringar lade vi på kakaoflis som marktäckning. Det gör så att fukten hålls kvar, skyddar mot ogräs och ger en väldigt bra växtkraft. Bästa starten för etableringen och bidrar till att allt rotar sig bra redan första året. Vi har fyllt på varje vår med ett nytt lager då det bryts ner med 1-2 cm/år. Går inte jämföra med täckbark/flis då det istället stjäl näring från jorden. Flis innehåller också mycket svampsporer och garvsyra som inte är bra för nyplanterade och ömtåliga växter. Kakaofliset är dessutom så mycket lättare, både till vikten och att arbeta med! Droppbevattning och vattensäckar har också bidragit till det goda resultatet på kort tid. Det sparar tid och gör att varje droppe vatten kommer bara där den behövs.

Att skapa mjukt formade gångar som ger känslan av att gå igenom en stor blommande plantering ger en välkomnande gång fram emot ingången. För att förstärka den känslan används samma sorts växter på båda sidor av gången. Kantjärnen gör också att planteringen kommer upp lite högre än stensättningen och växterna visar upp sig bättre. Det blir dessutom lättskött då det inte rinner ut jord mellan fogarna på stenarna eller att gräset växer in i planteringarna. Sötaste trädgårdstjejen trivs också bland blommor och fjärilar!

I år börjar det få höjd och de vackra Kanadensiska buskosorna – Rosa `Louis Bugnét har börjat bli häck mot den lilla uteplatsen. Alltid skönt att sitta med skydd för ryggen när man sitter ner.

I planteringarna framför huset finns flera Idegransklot-Taxus med. `Groenland´ som kommer fylla ut i hörnen på planteringarna. Det är fint att de och alla prydnadsgräs ger form och liv även på vintern.

I väntan på att avenboken ger insynsskydd/vindsskydd sattes en spaljé på kortsidan på uteplatsen. Att låta stenläggningen gå förbi huset och möta singelgång med stegstenar gör att det blir raka linjer och inga konstiga hörn för robotgräsklipparen att fastna vid. En doftande Honungsros– Rosa helena `Lykkefund´. Tillsammans med en Italiensk klematis – Clematis viticella ´Romantica´ blir det en lång blomningstid och snart en tät doftande vägg för sittplatsen.

Att välja flera träd ger trädgården höjd och tak. De tre vackra rönnarna pryder mot vägen och de toppympade Dvärgkörsbären – Prunus `Kojou no mai´ markerar gången fram och håller sig lagom stora då de ska passeras på närma håll. Den rödbladiga Rönnbärsapeln – Malus toringo `Freja´ ger kontrast med sina röda blad mot det ljusa huset. Att alla träden visar upp sig från vyn mot vägen är också bra så att de inte gömmer varandra utan även visar upp sig var och en med med belysning när mörkret lagt sig. Så klart är det viktigt att de både har blomning vid olika tider och att de har underbara höstfärger som kontrasterar till varandra. Utan träd i träd-gård blir det bara -gård. 😉

Mellan idegranskuberna under rönnarna finns stora fält med kantnepeta –Nepeta faassenii `Walkers Low´ och flera Tuvrör – Calamagrostis acutifolia Òverdam´ som är fina när de kommer upp bakom den vintergröna idegranshäcken. Det vilda ger liv till det strikta formklippta.

Där stegstenarna slutar finns ännu ett insynsskydd och vindskydd som skärmar av mot pergolan. Även här inslag av rödbladigt, många prydnadsgräs och och buskar som blommar från vår till höst. Att flytta ut pergolan från den skuggigare läget närma huset ger större möjlighet att flytta efter sol, skugga, tak eller öppet.

För att ge innerväggar till trädgården är häckar planterade för att skapa rum och lager. Här finns på båda sidor om pergolan häckar av Aronia – Aronia mel. `Glorie´ som är en kompaktare sort men med vacker blomning i vitt, nyttiga svarta bär och helt underbara höstfärger. Två smalväxande pelaräppelträd får ge höjd men inte ta plats på bredden. Underbara utropstecken i trädgården med smala träd!

Backar man ännu ett rum bakom aronia häcken så kommer den lilla grillplatsen där den sista kvällssolen landar. En liten gång leder ut i skogen bredvid Diamantrören- Calamagrostis brachytricha (årets perenn 2022). Här finns också en favoritplantering av vackra vitblommande perenner. Den underbara Hängkatsuran- Cercidiphyllum japonicum f. pendulum kommer ge ett grönt tak av hjärtformade blad. Doftar bränt socker vid första frostnätterna så kallas därför ”pepparkaksträd”.

När hösten kommer skapar aronia häckarna och diamantrören en helt ny form och färg.

Många favoritsorter finns i planteringen med ”skymningsväxter” som med sin vita blomning ger lyskraft med den gröna häcken och skogen bakom. Här syns `Stjärnflocka- Astrantia major `Madeleine´ och den elegenta , enkla Pionen – Paeonia lact. `White Wings´ som börjat blomma över här tillsammans med den vita löjtnantshjärtan.

På hösten rodnar Hortensiorna – Hydrangea pan. `Lime Light´ i rosa och de rödbladiga Silveraxen – Actaea simplex Brunette´ är så vackra tillsammans och ger en fantastisk doft av vanilj till uteplatsen.

Här syns de nyplanterade ”rummen” längst med tomtens baksida. Först ”Kvällsrummet”, sedan odlingsrummet och därefter lekplatsen. Att dela upp rummen efter funktion gör trädgården tydlig och och eftersom lekplatsen är inramad av ätliga bärbuskar och träd kan man utöka odlingsrummet när barnen blivit för stora för sandlådan… då kanske den förvandlas till en stor odlingslåda istället? Vem vet, en trädgård formas vidare efter hand som familjen växer.

Odlingsrummet fick sina lådor i lärk i år och nu kan det odlas för fullt nästa år!

Rödbladig fläderSambucus nigra `Black Lace´ och rabarber suddar ut skarven mellan de två rummen. Den vackraste flädern som även ger rosa skimrande saft!

En rejäl sandlåda där alla kompisar får plats är ju helt fantstiskt! Här inramad av en bärhäck med smultron för att kunna ta mellanmål direkt från leken. Skugga är bra vid lekyta. Ett träd som ger vid krona med lagom skugga är Prydnadskörsbäret – Prunus Àccolade´ som redan börjar bredda sin skyddande krona.

Cortenlådan fick ett toppympat Silverpäron –Pyrus salicifolia `Pendula´ som ger lite medelhavskänsla till pergola och uteplats. Prydnadsgräs, nävor och vårlökar ger blomning under hela utesäsongen. Pergolan blev även en nyans mörkare vilket blev så fint!

På bara några få växtsäsonger så ser trädgården ut som den funnits där alltid! Det är så roligt att se hur snabbt den har etablerat sig och att den har blivit som målbilden vi hade redan innan huset stod på plats.

Här har familjen Löndahls engagemang för sin nya trädgård spelat största rollen! De har lärt sig massor om sina växter och skötseln så utan deras omtanke om varje växt hade resultatet kanske inte blivit som det är nu! När etableringstiden har gått bra så har de nu en väldigt lättskött trädgård förutom vacker.

Vi tackar för det stora förtroendet och samarbetet från idé till färdig trädgård! Nu längtar vi efter att se den växa vidare ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s